Güncelleme Tarihi:
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK), bankaların vatandaştan ücret alacağı işlem sayısını 20'ye indirme hazırlığı tüketici cephesinde büyük sevinçle karşılanmıştı. Yeni düzenleme ile bankalar, kredi verdiği vatandaştan istihbarat ücreti, dosya ücreti, ödeme planı değiştirme ücreti gibi keyfi ücretleri artık alamayacak. Bu düzenleme üzerine karlarını düşeceğini gören bankalar yeni dönemde karşı atağa geçerek vatandaştan para almanın başka yollarını arıyor. Çünkü bankalar müşterilerinden 20 kalemlik liste dışında herhangi bir bedel tahsil edemeyecek. BDDK, hazırladığı taslakla daha önce masraf çıkarılan 26 kalemden ücret alınamayacağını da ortaya koydu. Banka müşterileri bireysel kredi, konut kredisi ve otomobil kredisi kullanırken bankalara faiz yükü dışında 300 ile 850 lira arasında dosya masrafı ödüyorlardı.
YENİ İSİM BULUP MASRAF ALACAKLAR
Yeni dönemde bankalrın karları düşmesin diye bu ücreti tüketicilerden yeni adlar altında (mesala ‘kredi tahsis ücreti’) adı altında alınması bekleniyor. Milliyet’ten Kadife Şahin’in görüştüğü bankacılar, dosya masrafının tahsis ücreti olarak önümüzdeki dönemde alınacağı bilgisini onaylarken, kredi işlemleri sürecinde verilen hizmetlerin bir bedeli olmasının normal olduğu konusunda görüş bildiriyor. Bilindiği gibi dosya masrafları konusu açılan davalarla son dönemde sık sık gündeme gelmiş, mahkeme kararları sonrası birçok tüketici geçmişe yönelik bankaların kestiği bu paraları geri almak için girişimde bulunmuştu.
HEP BİR YOLUNU BULUYORLAR
Yeni dönemde ‘kredi tahsis ücreti’nin yasal bir ücret haline girmesi sonrası tüketicilerin kesilen bu bedel için yeniden mahkemeye gitmesi bekleniyor. Eroğlu ayrıca, “BDDK’nın sadece bankalar değil tüketici açısından da koruyucu şekilde düzenleme yapması zorunludur. Yönetmelikte alınabileceği öngörülen ücretlerin haklı, makul olması ve belgelenmesi şartının yer alması gerekiyor. Aksi halde yargı tüketicilerin başvurusu halinde aynı mahiyette kararlar vermeye devam edecektir” görüşünü savunuyor. “Kredi kartları yıllık aidatının da tamamen kaldırılması gerekliydi” diyen Eroğlu, şunları ifade ediyor: “Bankalar kredi kartlarından birçok isim altında para alıyor. Örneğin, alışveriş faizi, dönem faizi, gecikme faizi, BSMV, KKDF... Dolayısıyla ayrıca bir aidat alınmasına gerek yok.
BANKALAR KOMİSYON ZENGİNİ
BDDK yönetmelik taslağıyla gündeme gelen bankaların ücret ve komisyonlardan elde ettiği gelir, bu yılın 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artarak 12.5 milyar lira oldu. Bankalar, bu hizmetler karşılığında geçen yıl yaklaşık 22.5 milyar lira gelir elde etti. Bu yılın ocak-haziran dönemi değerlendirildiğinde sektörün söz konusu hizmet ve komisyonlardan elde ettiği gelirin toplamı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artarak 12.5 milyar liraya ulaştı. Bu gelirin 9.6 milyar lirasını bankacılık hizmet gelirleri, 2.8 milyar lirasını da kredilerden alınan ücret ve komisyonlar oluştururken, söz konusu gelirin toplam faiz dışı gelirler içindeki payı yüzde 63 olarak hesaplandı.