ANKA
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2006 17:46
Geçen yılın son çeyreğinde tahmin edilenden daha yüksek oranda bir kredi talep artışıyla karşılaşan bankaların, kredi talebindeki bu artışın bu yılın ilk üç aylık döneminde de devam etmesini bekledikleri bildirildi.
Merkez Bankası Ekim-Aralık 2005 dönemini kapsayan Banka Kredileri Eğilim Anketi’nin sonuçlarını açıkladı. Buna göre geçen yılın son üç aylık döneminde tüm
kredi türlerinde kredi talebi öngörülenin çok üzerinde gerçekleşti.
Bankalar, diğer bankaların rekabeti ve risk algılaması açısından genel ekonomik faaliyetlere ilişkin beklentilerdeki iyileşmeye bağlı olarak kredi stantartlarını gevşettiler. Kredilerin vade koşullarının önemli ölçüde gevşetildiği, ortalama krediler üzerindeki kar marjı azaltılırken faiz dışında alınan ücret ve komisyonlardaki artışın genel olarak tüm kredi türlerinde devam ettiği görüldü.
TALEP BEKLENENDEN FAZLA ARTTI
Bankaların net yüzde 78’i konut kredilerinde, net yüzde 78’i taşıt kredilerinde ve net yüzde 87’si diğer bireysel kredilerde, yüzde 43’ü işe işletme kredilerinde talebin arttığını bildirdi. Bir önceki ankette bankaların yüzde 58’i konut, yüzde 28’i taşıt, yüzde 54’ü diğer bireyse, yüzde 27’si de işletme kredilerine olan talebin artacağını bekliyordu. Gerçekleşme beklentinin oldukça üzerine çıktı.
Bu yılın üçüncü üç aylık dönemi için kredi talebinde artış bekleşen bekleyen bankaların oranı, konut kredilerinde net yüzde 87, taşıt alım kredilerinde net yüzde 53, diğer bireysel kredilerde net yüzde 66 olarak belirlendi. Bankaların tümü de işletme kredisi talebinde artış olacağını tahmin ediyor.
Ankete katılan bankaların yüzde 80’ine göre konut piyasasına ilişkin beklentiler konut kredisi talebini artıran en önemli faktör olma özelliğini geçen üç aylık dönemde de korudu. Ayrıca bankaların net yüzde 68’i tüketici güveninin, net yüzde 20’si ise konut alımı dışındaki tüketim harcamalarının talebi artırmaya devam ettiğini belirttiler.
STANDART VE KOŞULLAR GEVŞEDİ
Ekim-Aralık 2005 döneminde de bankalar bireysel kredilere uyguladıkları standartları gevşettiler. Konut kredilerinde standartları gevşettiğini bildiren bankaların oranı net yüzde 39, taşıt kredilerinde net yüzde 15 ve diğer bireysel kredilerde ise net yüzde 6 oldu. Bankaların net yüzde 60’ı gelecek üç aylık dönemde konut kredilerinde, net yüzde 30’u taşıt kredilerinde ve net yüzde 38’i diğer bireysel kredilerde standartların gevşetileceğini bekliyor.
Bankalar, diğer bankaların rekabeti ve genel ekonomik faaliyetlere ilişkin beklentileri, bireysel kredilerin tümünde standartların gevşetilmesinde en önemli etken olarak gösterdiler.
Bankaların yüzde 74’ü konut kredilerinde, ortalama krediler üzerindeki kar marjını azalttı. Daha riskli krediler üzerindeki kar marjını azaltan bankaların oranı ise net yüzde 9 oldu. Bankaların net yüzde 53’ü de kredilerin vade koşullarını esnettiler. Bankaların net yüzde 12’si de krediler üzerinden faiz dışında alınan ücret ve komisyonların artırdılar.
Ankete katılan bazı bankalar ipotekli konut finansmanı (Mortgage) uygulamasına geçilmesinin, konut kredilerinin toplam bireysel krediler içindeki payını oldukça artıracağı görüşünü dile getirdi. Tüketici kredisi faiz oranlarının, düşen enflasyon oranları,
bono faizleri ve gecelik fonlama maliyeti nedeniyle gelecek dönemde düşeceğini tahmin ediyor. Gelecek dönemde kredi müşterisinin taleplerini belirleyecek temel etkenin faiz olacağı bekleniyor.
Bankalar, agresif fiyat rekabeti ve vadelerin uzatılması sonucu kar marjlarının azaldığını belirtiyor.