Güncelleme Tarihi:
Dünyanın en büyük 11 bankası karapara aklanmasına karşı birleşti. UBS, Barclays, Citigroup, Deutsche Bank, HSBC, JP Morgan, Chase Manhattan, Societe Generale, Bankers Trust, Banco Santander ve Credit Suisse, dünya ölçeğinde yıllık 590 milyar dolara ulaştığı tahmin edilen organize suç hareketlerini sıkıştırmayı kararlaştırdılar.
Bu konudaki yeni düzenlemelere ilişkin 23 Ekim'de imzalanan anlaşma ile ilgili ayrıntılar açıklandı. Yeni düzenlemeler organize suç örgütleri ile diktatörlerin kirli servetlerini bazı Avrupa ve Kuzey Amerika bankalarında saklamalarını önlemeyi amaçlıyor.
Yeni düzenlemeler, müşterilerin ve paralarının yasallığının kontrol edilmesi konusunda bankaların ortaklarına kadar ulaşan ağır sorumluluklar yüklüyor.
Sıkı kurallar
Bankalar, hesap açılmadan önce özellikle müşterilerin yolsuzluğun yoğun olarak bulunduğu ülkelerden gelip gelmediğine ilişkin sıkı bir kontrol yapmak zorunda. İlk olarak herhangi bir suç araştırmasında kullanılması için gizli hesaplardaki paraların sahibinin kim olduğu bankalar tarafından kesin bir şekilde tanımlanacak. Oysa şu anda hesapların gizliliğine ilişkin düzenlemeler bunu önlemekte ve bu nedenle hesaplar genellikle soruşturmalardan kaçırılmakta.
Bankalar en kısa sürede kara para aklanmasını önleyecek birimler kurarak herhangi bir kuşkulu hareketi yetkililere bildirecek. Uzmanlara göre bu konudaki ölçütler herhangi bir ceza yaptırımı getirmemesine karşın uyum sağlamak açısından oldukça sıkı.
Bu konudaki düzenlemeler, Nijerya'nın eski diktatörü Sani Abacha ve Yugoslavya'nın eski Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç'in sahip olduğu kara paraların bu bankalarda bulunması nedeniyle daha da önemli hale gelecek.
Aslında bu düzenlemelerin altyapısı son G7 toplantısında üye ülkelerin bölgelerinde kara para aklanmasına izin veren ülkelere karşı aralarında yaptıkları anlaşmalarla atıldı.