Güncelleme Tarihi:
Türkiye Bankalar Birliği Başkanı olması nedeniyle Ersin Özince’den bölge adına, Diyarbakır adına bazı taleplerde bulunan Ensarioğlu şöyle konuştu: “Özellikle bölgemizde sanayi, tarım, ticaret, hizmet kesiminin kullanmak istediği krediler önünde ciddi bir teminat engeli var, teminat mukabili yapılan ekspertiz raporlarında, teminata konu varlık, değerinin çok altında ipotek edilmektedir. Çoğu zaman da banka genel müdürlüklerine gönderilen raporlardaki değerlerin daha aşağıya çekildiği gözlenmektedir. Bu yaklaşım, bölgemize yönelik adı konulmamış bir `risk faizi’ uygulaması olduğunu çağrıştırmaktadır. Özellikle sayın Genel Müdürümüzden bölgeye yönelik olumlu beyanlarına istinaden, bu konunun takipçisi olmasını talep etmekteyiz.”
Demokratikleşme paketi
Ensarioğlu, Kürt sorunu merkezli başlatılan, demokratikleşme açılımıyla ilgili olarak da “Kürt sorunu merkezde olmak üzere, Türkiye’nin demokratikleşme adımları, Türkiye-Ermenistan arasında imzalanan protokol ve sonrası oluşacak yeni ticari ağlar, Kafkasları Avrupa’ya Ermenistan ve Türkiye üzerinden bağlayacak yeni bir süreç başlatabilir. Türkiye’nin temel sorunlarına adil, demokratik, hakça, kardeşçe çözümler bulması kaçınılmazdır. Bu yönde atılan her adımı desteklediğimizi, gösterilen her çabayı takdirle karşıladığımızı belirtiyorum” dedi.
Üretici desteklenmeli
DTSO Başkanı Galip Ensarioğlu, şunları söyledi: “Ekonomik krizin kademeli olarak etkisinin azaldığı bu dönemde, ekonomide doğru kararların alınması gerekiyor. IMF, Dünya Bankası ve önemli iktisatçılar krizin üç boyutuna dikkat çekiyor. Finans kriz ve küresel kriz ayaklarında düzelme olduğu gözleniyor, ancak en önemli ayaklardan biri olan işsizlik konusuna henüz çözüm getirilemedi. Şubat 2009’da 4 milyona ulaşan işsiz sayısı, bugün hala 3.5 milyon civarında. G-20 toplantısında IMF Başkanı Strauss Kahn, işsizlik oranları makul seviyelere çekilene kadar kamu harcamalarının azaltılmaması gerektiğini söyledi. Üretici desteklenmeye devam edilmeli, yeni gelir arayışları da kayıt dışı sektöre yönelik olmalı.”
Kızıltepe’de ‘milyonluk’ gayrimenkul ne kadar doğru
TOPLANTININ soru-cevap bölümünde bölge iş adamlarının kredilerle ilgili teminat yakınması üzerine İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince cevap verdi. Teminatlar konusunda ister istemez bölgeye özel bir olumsuzluk algılandığını dile getiren Özince “Türkiye’de gayrimenkulün bölgeye özel en kötü değerlendirilebileceği yerler Karadeniz ve Doğu Anadolu’dur. Bu bölgelerde ikinci el oldukça zayıftır. Bugün Kızıltepe’de milyolarla gayrimenkul ifade ediyorsanız bunda bir yanlışlık vardır. Teminat olsun diye milyon dolarlık gayrimenkule yatırım yapıp onu da bankanın önüne koyuyorsanız, kredi alsanız bile mutlaka o hesap bir yerde bozulacak. Gayri menkulü menkulleştiremeyen ülkeler sermaye piyasasını çalıştıramaz” dedi. Ersin Özince, müşterilerinin sürekli olarak Irak’ta da şube açmalarını istediklerini hatırlattı ve “Bunu ciddi şekilde değerlendiriyoruz. Türkiye açısından ticari potansiyeli en fazla Irak ve İran gibi nüfusu büyük, ancak serbest piyasa ekonomisinde deneyimi olmayan ülkelerde görüyoruz. Bu ülkeler ana piyasalara açılmak için Türkiye’yi kullanma durumundalar. Mevcut ticari ilişkilerinin çoğu da Türk iş adamlarının üzerinden gerçekleşiyor” dedi.
Berksoy: Hızlı büyüme 2011’de
TOPLANTININ panel bölümünde konuşan Bahçeşehir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr Taner Berksoy, dünya ekonomisind ve Türkiye’de krizden çıkışın işaretlerinin çoğaldığını söyledi. Berksoy, orta vadeli programın krizden çıkışta yol haritası görevini gördüğünü, yüksek büyümeye geçişin 2011 yılı ve sonrasında öngörüldüğünü belirterek, kamu dengesizliğinin yumuşak bir şekilde düzeltileceğini, enflasyon ve cari açığın orta vadede sorun olmayacağını söyledi. Unmaş Unlu Mamüller (UNO) Yönetim Kurulu Başkanı Hasep Gencer ise önümüzdeki 10 yılda gelir ve nüfus artışları nedeniyle tarımsal ürün ticaretinin önemli oranlarda artacağını söyledi. Gencer, tahıl üretiminin, tarım sektörünün olduğu kadar genel Türkiye ekonomisininde temelini oluşturacağını vurgulayarak, unlu mamüller sanayisinin Türkiye gıda işletmeleri içinde en yüksek paya sahip alt sektör olduğunu sözlerine ekledi. Lojistik Yönetim Danışmanı Atilla Yıldıztekin de, bölgede özellikle GAP projesi çerçevesinde artacak iş kapasitesine uygun bir lojistik köy projesinin gündeme gelmesi gerektiğini belirtti. Dünya Şirketler Grubu Başkan Danışmanı Rüştü Bozkurt da, yerel kaynakların verimli kullanılmasına dönük projelerin önem kazanacağını, bu projelerde geçmişten bugüne getirdiğimiz alışkanlıkları köklü biçimde değiştirmek gerektiğini vurguladı.
KOSGEB, bölge KOBİ’lerine özel krediler verecek
KÜÇÜK ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Başkan Vekili Mustafa Kaplan, KOBİ’lerin rekabet güçlerini artırılması, mevcut yapılarının daha iyi şartlarda devam ettirilmesi, üretim maliyetlerindeki finansman yüklerinin azaltılması, yeni yatırım, üretim ve istihdam oluşturulması için çeşitli destek modelleri ve projeler kapsamında destekler sağladıklarını söyledi. Kaplan, şöyle devam etti: “Yeni dönemde, Diyarbakır özelinde; GAP eylem planının cazibe merkezlerini destekleme programı altında geliştirilen 4 adet projeden bir tanesi, Diyarbakır ilinde faaliyet gösteren KOBİ’lerimize özel uygun koşullarda kredi faiz desteğidir. Bu proje çok kısa bir sürede başlatılacak.”
KOBİ’ler için internet sitesi
İŞ Bankası Genel Müdür Yardımcısı Kayhan Söyler, Türkiye çapında bin 66 şube ve 80’in üzerindeki farklı ürün ve hizmetle Küçük ve Orta Boy İşletmelerin (KOBİ) finansal ihtiyaçlarına destek olduklarını söyledi. Söyler, şimdi de KOBİ’ler için özel bir internet sitesi tasarladıklarını belirterek, “Başta KOBİ’ler olmak üzere, ticari kesimin bilgi edinmesine, gelişimine, eğitimine, katkı sağlayan, en güncel konuların ve haberlerin paylaşıldığı, yol gösterici bir site tasarladık. www.istekobi.com.tr adresinde yayına başladık” dedi.