Bankalar Birliği’nde ’sır’ alarmı

Güncelleme Tarihi:

Bankalar Birliği’nde ’sır’ alarmı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2007 00:00

VEDOP’taki usulsüz sorgulama skandalı, bankaların ’müşteri sırrı’ hassasiyetini artırdı. Türkiye Bankalar Birliği, ’Ticari Sırlar Kanunu Tasarısı’ hakkında görüşlerini bildirmeye hazırlanıyor. TBB Genel Sekreteri Ekrem Keskin, banka ve müşteri sırlarının yetkili kılınan kişiler dışında üçüncü kişilere açıklanmasının rekabeti bozacağını söyledi.

MALİYE Bakanlığı’ndaki Vergi Daireleri Otomasyon Projesi (VEDOP) sisteminde ortaya çıkan "usulsüz sorugulama skandalı", bankacılık sektörünün "sır" hassasiyetini arttırdı. Ankara’daki bazı bankaların, VEDOP sisteminde hangi banka kayıtlarının bulunduğu konusunda, kendi içlerinde kapsamlı toplantı ve çalışmalar yaptığı öğrenildi. VEDOP kayıtlarında banka bilgilerinin doğrudan bulunmaması, bankaların içini rahatlatmıyor. Bir banka genel müdürü, VEDOP kayıtlarında banka müşterilerinin faiz gelirleri bulunduğunu anımsatarak, buradan dolaylı hesap erişiminin mümkün olabileceğini söyledi.

MALİYE’YE DİSKET GİDER: Adının açıklanmasını istemeyen bir başka bankanın genel müdürü de "Maliye bizden her yıl sonunda, bazı Hazine bonosu müşterilerimizle ilgili toplu disket alır. Bu disketler VEDOP’a yüklenir mi yüklenmez mi ondan emin değiliz" diye konuştu. Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) 7 Şubat’ta yapılacak aylık toplantısında bu konunun ele alınması beklenirken, TBB Genel Sekreteri Ekrem Keskin, VEDOP skandalının doğrudan değilse bile, dolaylı olarak "banka-müşteri sırrı" konusunun önemini tekrar gündeme getirdiğini söyledi. TBMM’de görüşülmeyi bekleyen yeni "Ticari Sır" yasa tasarısının, sektör için çok önemli olduğunu vurgulayan Keskin, bu konuda TBB olarak hazırladıkları görüş konusunda şunları söyledi: "Finansal kurumlar,müşterilerinin mali durumlarına ve davranışlarına ilişkin çok özel bilgilere sahip. Bankalara, finansal sektöre ve ekonomiye duyulan güven finansal servetlerin ekonomik olarak korunması yanında banka sırrı ve müşteri sırrının korunmasına son derece duyarlıdır."

DEVLETİN ZATEN BİLGİSİ VAR: Bankaların yaptığı her işlemden, yetkili kurumlar aracılığı ile devletin bilgisi olduğunu söyleyen Keskin, "Bu anlamda da, bankalar ekonominin en şeffaf kurumlarıdır. Ancak, şeffaflık ile sır arasındaki ilişkinin kanunların öngördüğü gibi hassasiyetle gözetilmesi ve korunması gerektiği açıktır" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!