Güncelleme Tarihi:
Kriz nedeniyle tüketici kredileri, kredi kartları ile reel sektör kredilerinde ortaya çıkan sıkıntıların giderilmesine yönelik yeni paketten, tarafların çok sayıda isteği bulunuyor.
Bankalar ve reel sektör borçların yeniden yapılandırılmasını isterken;Âtemerrüde düşme süresinin uzatılması, döviz kredilerinde sınırlamanın kaldırılması, bankacılara iliÅŸkin zimmet maddesinin düzenlenmesi gelen talepler arasında bulunuyor.
BDDK, stopaj teÅŸviki istiyor
2009 yılına ilişkin en riskli alanın kredi kartları olduğu konusunda uyarılarda bulunan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kobi kredilerinde takibe düşme hızının arttığına dikkat çekiyor. Her iki kalemin de bankalar açısından yaratacağı sıkıntıya istinaden bu alanda bankalar ile müşterilerinin ‘ortak çözüm’ bulmasını istiyor.
Â
Aysel ALP YAZIYOR
BDDK ayrıca Türk bankalarının, döviz kredisi verme koşullarının bir miktar esnetilmesini talep ediyor.
Bankalar, barış istiyor
Kriz nedeniyle reel sektörün borçlarını ödemede sıkıntı çekmesi, bankaları da tedirgin ediyor. Bu nedenle bankalar, 2001 krizinden sonra gündeme getirilen İstanbul Yaklaşımı benzeri bir finansal yapılandırma istiyor.
Ancak bankacılar, verdikleri kredilerden dolayı 20 yıl süreyle sorumlu kılındıkları Bankalar Yasası’nın değiştirilmesini talep ediyorlar. Karşılıklar Kararnamesi’nde değişiklik yapılarak temerrüde düşme süresinin 90 günden 180 güne çıkarılması da diğer bir talep olarak gündemlerinde bulunuyor. Diğer talepler ise şöyle sıralanıyor…
- Bankalar Yasası’nda iflas ertelemesi ile zimmet maddelerinin yeniden düzenlenmesi,
- Yabancı para zorunlu karşılık oranının düşürülmesi,
- Döviz kredilerinde sınırlamanın kaldırılması
- Yabancı para DİBS’lerin bir bölümünün erken itfası
- Kredi maliyetlerini düşürücü düzenlemelerin yapılması.
Reel sektör ise, kriz nedeniyle nakit akışlarının bozulduğunu, bankaların bu durumu dikkate alarak, borçlarını yapılandırımsanı istiyor.
Bankalar Birliği’nden bir yetkili, hükümetin üzerinde çalıştığı beşinci paket konusunda henüz kendilerinden bir talepte bulunmadığını söyledi. Aynı yetkili, Bankalar Birliği olarak, kredi kartları ve tüketici kredilerine ilişkin bir çalışma grubu oluşturduklarını ancak çalışmanın henüz tamamlanmadığını bildirdi.