Hanife Baş
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2007 00:00
Bankalar sistemlerine kuracakları yazılım sayesinde, bankaya girecek paranın kökeni ve hareketini öğrenip kara parayla mücadele edecekler. Alman Tonbeller şirketinin bu konudaki yazılımını Türkiye’ye uyarlayan ITD’nin Başkanı Coşkun Ural, "Bu yazılım sayesinde mevduatın yatırılış aşamasında para her yönden kontrol edilecek. Hesap hareketlerindeki anormal değişimler yazılım sayesinde anında öğrenilebilerek kara para aklanması önlenecek" dedi.
BANKALAR,kara parayla mücadelede yazılımdan yararlanacak. Bankaların sistemlerinde kuracakları yazılım sayesinde, bankaya girecek paranın kökeni ve hareketleri otomatik olarak takip edilebilecek. Günde 30-40 milyon işlem yapan büyük bankaların bu yazılım sayesinde kendilerine gelen mevduatın hareketlerini takip etmeleri kolaylaşacak. Ödeme sistemleri konusunda bankalara hizmet veren İletişim Teknolojileri Danışmanlık’ın (ITD), geçen yıl Türkiye’ye getirdiği Kara Para Aklama Kontrol Sistemi, iki Türk bankasında uygulanmaya konuldu. ITD, Alman Tonbeller firmasının bu konudaki yazılımını Türkiye’ye getirerek, paranın bankaya yatırılma aşamasında kökeninin öğrenilmesini sağlıyor. Yazılım kara para aklama hareketlerinin tespit edilmesi ve önlenmesine yardım ediyor.
YAZILIMLA KAYNAK TESPİTİ: ITD Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Ural, son çıkan kanunla yaptırımlar getirilmesi nedeniyle bankaların kara para konusunda daha dikkatli olması gerektiğini belirterek, Türkiye’ye getirdikleri yazılımla bankaların kara para nedeniyle hapse girme risklerini azalttıklarını söyledi. Bir buçuk yıldır Türkiye’ye uyarlamaya çalıştıkları sistemi iki bankada uygulamaya koyduklarını bildiren Ural, "Yazılım yoluyla paranın kaynağını tespit etme sistemine bankalar büyük ilgi gösteriyor. Daha işlemin başlangıcında, paranın yatırılış aşamasında para her yönden kontrol edilecek. Bir bankaya mevduat girdiğinde, yazılımla otomatik olarak paranın hareketleri takip ediliyor" dedi.
SANAL TAKİP: Coşkun Ural, her hesabın bir karakteri olduğuna, bir işlemin şüphe uyandırması durumunda yazılımla bunun düzenli olarak takip edilebileceğine işaret ederek, "Eğer mevduat için tanımlanan özelliklerin dışında hareket olursa sistem doğrudan uyarıda bulunuyor. Bir hesaba büyük miktarlı para akışı olursa veya birden çok fazla para çekilirse yazılım bunları belirliyor. Hesabın son yıllardaki aktiviteleri takip ediliyor. Yapılan işlemlerden, akrabalarının hesaplarına kadar uzanan harita çıkartılıyor. Bu şekilde kara para takip edilebiliyor" diye konuştu.
2008’E KADAR HEPSİ KURAR: Bankaların bu sisteme çok ilgi gösterdiğini belirten ITD Başkanı Ural, 2007-2008’de bankaların çoğunun bu yazılımı kurmuş olacağı tahmininde bulundu. Ural, şöyle devam etti: "Bu yazılıma geçmek zorunlu değil ama bankalar diğer türlü risk almış olacaklar. ABD’de güvenli para için yazılım kullanma zorunluluğu var. Türkiye’de yazılım kullanacaksınız diye yaptırım yok ama büyük bir bankadaki günlük işlem sayısı 30-40 milyon arasında. Bunu manuel olarak takip etmek imkansız."
TERÖR DE VAR: Coşkun Ural, Avrupa’da pek çok büyük bankanın bu sistemle kara parayı takip ettiğine işaret ederek, bu işi Türk bankalarının da ciddiye aldığını, bu sistemin Türkiye’de hızlı yayılmasını beklediklerini ifade etti. Coşkun Ural, terörle ilgili parasal aktivitelerin de bu yazılımla takip edilebileceğini sözlerine ekledi.
İnsansız çağrı merkezleri geliyorTÜRKİYE’deki bankalarının çoğunun çağrı merkezini kuran ITD’nin Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Ural, IP tabanlı yeni çağrı merkezleri sayesinde artık insanların işyerine gitmeden evlerinde de çağrı merkezi hizmeti verebileceklerini açıkladı. Ural, "Çağrı merkezlerinden bir sonraki aşama ise insan sayısını daha verimli hale getirmek. Doğal konuşmaya yakın özelliği olan yeni operatörler olacak."
Bankacıları hapse girmekten kurtaracak
YENİ kanuna göre bankaların Mali Suçları Araştırma Kurulu’na (MASAK) bildirim zorunluluğu olduğunu ve bankacılara hapis cezası verilebileceğini hatırlatan ITD Başkanı Coşkun Ural, yazılımla bankaları bu riskten kurtardıklarnı kaydetti. Ural, şöyle konuştu: "Normal yollarla bir yılda tespit edilebilecek kara para, yazılım sayesinde kısa sürede tespit edilerek bankacıları hapse girmekten kurtacak. Kara parada Erol Evcil olayında olduğu gibi bankacılar da hapse girebiliyor. Bir buçuk yıldır üzerinde çalıştığımız yazılım sistemi sayesinde bankalar bu riskten kurtulacak."
Kart soygununa çağrı merkezi çözümü
ITD, kredi kartı soygunlarının önüne geçebilecek yeni bir uygulamayı da Fortis Bank’la yaptı. Fortis’in genel merkezinin de ilginç bulduğu uygulamada, kredi kartı, çağrı merkezi ve hesap hareketleri beraber inceleniyor. Coşkun Ural, bu sistemin de hesap hareketlerine dayandığını aktararak, şu bilgileri verdi: "Çoğu insanın kredi kartında belirli kullanım davranışı oluyor. Olağan dışı bir harcama olduğunda çağrı merkezi doğrudan kredi kartı sahibini arıyor. Uzun süre kredi kartını kullanmayan biri yüklü bir harcama yapmışsa, farklı bir şehir ve ülkede alışveriş yapılıyorsa çağrı merkezi kart sahibini arayıp kendisinin olup olmadığını teyit ediyor. Kart soyguncudaysa mağazaya
haber verilerek suçlunun yakalanması sağlanıyor."
Banka büyümesi bize de bu yıl yansıyacakİLETİŞİM Teknolojileri Danışmanlık (ITD), ödeme ve sesli sistemler alanında faaliyet gösteriyor. 1991’de kurulan şirketin yıllık cirosu 20 milyon
dolar civarında. Finans, telekom ve perakende sektörlerine odaklanan ITD, sesli, etkileşimli yanıt sistemleri, çağrı merkezi çözümleri ve Türkçe konuşma, tanıma sistemleri sunuyor. Ödeme sistemlerinde de, POS terminalleri, sahtekarlık kontrol sistemleri, akıllı kart yönetimi hizmeti veriyor. ITD Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Ural, bankaların 2001 krizinin ardından büyüdüğünü belirterek, "Ancak büyümelerinin henüz onlara hizmet veren şirketlere yansıması olmadı. Bu büyüme bize bu yıl yansıyacak. 2007’de ciddi değişiklikler olacak" dedi.
Milyarlarca dolar kara para aklanıyorKARA para aklanması, yasa dışı olarak elde edilen gelirlerin, yasal yollarla elde edilmiş gibi ekonomik sisteme sokulması olarak tanımlanıyor. Her yıl dünyada milyarlarca dolar kara para aklanıyor. Kara parayla mücadelede en önemli amaç, mali sistemlerin ve kurumların dürüst kalmasını sağlamak, toplumun bu sisteme olan güvenini korumak. Bugün, kara para aklanması suçuna karşı gerek ulusal, gerekse uluslararası düzeyde verilmeye çalışılan mücadelede yasal mali piyasa ile yasal olmayan piyasa arasında güçlü barikatlar oluşturmak hedefleniyor. Hızla gelişen teknolojinin sağladığı olanaklar sayesinde ülke sınırlarını aşan kara para aklama tekniklerinin kullanılması, aklamayla mücadele konusunda ülkelerin birbirleriyle daha yoğun işbirliği yapmalarını gerektiriyor.