Çiğdem TOKER
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2006 00:00
Türk bankacılık sektöründe yabancı sermayenin artması ile ilgili tartışmaya müteahhitler de katıldı. Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, "Yabancı payı yüksek olan bankalar, ihalelerde Türk firmalarına teminat mektubu vermek konusunda tarafsız davranamazlar. Bunun örneği Polonya ve Macaristan’da yaşandı" dedi.
TÜRKİYE Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, "Bankalar Birliği’nin başında ’Mr. Bilmemne’ görmek istemem" diyen BDDK Başkanı Tevfik Bilgin’e açık destek verdi. Bankalardaki yabancı payının artması konusunda endişeli olduklarını söyleyen Eren, "Yabancı payı yüksek olan bankalar, ihalelerde Türk firmalarına teminat mektubu vermek konusunda tarafsız davranamazlar. Bunun örneği Polonya ve Macaristan’da yaşandı" uyarısında bulundu. Hürriyet’in sorularını yanıtlayan Eren, bankacılıkta yabancı payının artmasından neden endişeli olduklarını şu gerekçelerle açıkladı:
ŞİRKETLERİ ELE GEÇİRİYORLAR: Macaristan ile Polonya, AB’ye sonra üye oldu. Ama bu iki ülkeye önce yabancı bankalar girdi. Şimdi bu ülkelerde yerli sanayiciler iş yapamıyor. Şirketleri Alman ve İspanyollar ele geçirdi. Basel-2 kuralları getiriliyor. Yabancı payı artttığında, bizim şirketler, bu bankaların kapısından bile giremez. Türkiye’de yap-satçılarla birlikte kendisini müteahhit olarak tanımlayan 200 bin firma var. Yarın bu bankalar, kendi ülkelerinin şirketleri dururken tarafsız davranabilir mi? Bitlis’teki küçücük bir köprü inşaatını bile yabancı firmalar yapabilecek.
BARZANİ, AKREDİTASYON ARIYOR: Türk müteahhitlik firmalarının Kuzey Irak’taki projeleri hakkında da bilgi veren Eren, "Barzani yönetimi artık orada iş yapan Türk firmalarına (TMB üyesi misin) diye sorup akreditasyon arıyor" dedi. Barzani yönetiminin, bu konuda kendisiyle görüşme talep ettiğini açıklayan Eren, kısa bir süre sonra Kuzey Irak’a giderek bu görüşmeyi yapacağını vurguladı. Eren, "Türk müteahhitlerinin orada iş yapmasında diplomatik açıdan bir sıkıntı yok mu" sorumuza, bu konuyu Dışişleri Bakanlığı’na sorduklarını ve Bakanlık’ın yönlendirmesiyle Dış Ticaret Müsteşarlığı aracılığıyla gelen yazıda sakınca bulunmadığı yanıtını aldıklarını vurguladı.
1.5 MİLYAR DOLAR: Eren’in verdiği bilgiye göre, Erbil ve Süleymaniye’de, Makyol, Cengizile AGE İnşaat ve Tepe faaliyet gösteriyor. Tepe Süleymaniye Üniversitesi’ni, Makyol ve Cengiz İnşaat Erbil’de yol yapıyor. Bölgede 1.5 milyar dolarlık iş hacmi olduğunu belirten Eren, Dünya Bankası’nın 120 milyon dolarlık bir yol ihalesine kaynak sağladığını söyledi.
Bizimle övünüyorlar ama döviz girmiyor kiERDAL Eren, Başbakan Tayyip Erdoğan ile Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’in, yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinin ulaştığı hacimden övünerek sözettiklerini hatırlatarak, "Ama nedense kimse 12 milyar dolara rağmen, bu ülkeye ne kadar döviz girdiğini sormuyor" dedi. Yurtdışında işleri artmasına rağmen giren dövizin yıllardır 700 milyon dolarda kaldığını belirten Eren, "Çünkü müteahhitlerimiz, dışarda çok ağır rekabet koşulları altında, çok düşük marjlarda iş alabiliyor" dedi. "Avrupa’da artık inşaat bitti" diyen TMB Başkanı, bu nedenle Avrupalı dev firmalarla yarışmak zorunda kaldıklarını belirtti. Bu tabloya fiziki zorluklar eklendiğine de değinen Eren, "Afganistan’da silahlı koruma koymadan bir mühendisin çalışmasına imkan yok" dedi.