Güncelleme Tarihi:
Marmara Üniversitesi İİBF İngilizce İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güneş, Türk bankacılık sektöründe, istikrar programının ardından düşen enflasyonla birlikte kar marjlarının gerilediğini, maliyet hesaplarında en fazla yükü personel giderlerinin oluşturduğuna işaret etti.
Türkiye'deki finans piyasasının 80 bankayı kaldıracak güçte olmadığını ve bankaların birleşme sürecini kendilerinin başlatması gerektiğini anlatan Prof.Dr. Güneş, "Küçük iki veya üç banka ya birleşerek mali yapısını güçlendirecek, ya da yurtdışındaki bankalarla birleşmenin yolunu arayacak" dedi.
Fon bankalarının durumu
Prof.Dr. Güneş, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) bünyesindeki 11 bankadan güçsüz olan üç veya dördünün birleştirilerek satılmaya çalışıldığını ifade ederek, söz konusu bankaların mali yapısı güçlü kuruluşlara satılmasının, finans piyasasının güçlenmesi açısından büyük önem taşıdığını kaydetti.
Kamu bankalarının özelleştirilmesi
Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) kamu bankalarının özelleştirilmesi konusundaki ısrarı üzerine, önce özerkleştirme, daha sonra da özelleştirmenin gündeme geldiğini ifade eden Prof.Dr. Güneş, şöyle konuştu:
"Hükümet içerisinde kamu bankalarının özelleştirilmesine sıcak bakmayan bazı kesimler bulunuyor. Ancak, bu bankalar özelleştirilmezse bankacılık sistemi reforme edilmiş olamaz. O zaman, küçük bankalar mevduatlarına güvence ister, bunların arasında mali yapıları bozulanlar da TMSF'ye devredilir. Yani, sistem bir türlü oturmaz."
Özellikle kamu personel azaltacak
Prof.Dr. Güneş, dünyada olduğu gibi Türk bankacılık sektöründe de 3-4 yıllık bir süreçte özellikle kamuda işten çıkarmaların yaşanacağına işaret ederek, "Finans piyasasındaki daralma ve teknolojik bankacılığın yaygınlaşması sonucunda, sektörde işten çıkarmalar kaçınılmaz olacak" diye konuştu.
Prof.Dr. Hurşit Güneş, sektörün yüzde 15 küçülmesi durumunda 25 bin personelin bankacılık sektöründen ayrılacağını, işten çıkarmaların özel bankalarda daha az yaşanacağını sözlerine ekledi.
Öte yandan, yönetimi TMSF'ye devredilen, Bankekspres, Bankkapital, Egebank, Esbank, Etibank, İnterbank, Sümerbank, Türkbank, Yaşarbank, Yurtbank ve Demirbank'ta toplam 19 bin 114 personel çalışıyor. (aa)