A.A.
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2006 18:55
Yabancıların bankacılık sistemine doğrudan veya ortaklıklar yoluyla yaptıkları yatırımlar artarken, Finansbank'ın Ethniki National Bank'a satılmasının ardından yabancıların Türk bankacılık sektöründeki payı da yükseldi.
Türkiye'deki satın alma işlemlerinde ilk sıralarda yer alan finans sektöründe yabancıların ilgisi, değeri milyar dolarları bulan HSBC, Sitebank, Türk Ekonomi Bankası (TEB), Dışbank, Garanti Bankası, Yapı Kredi ve C Bank'ı satın almalarıyla sonuçlandı.
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) bünyesinde bulunan Demirbank'ın satışı için 20 Eylül 2001 tarihinde HSBC Bank Plc ile
hisse devir sözleşmesi imzalandı. Devir işlemleri 30 Ekim 2001 tarihinde gerçekleştirildi.
TMSF bünyesindeki Sitebank'ın satışı konusunda 20 Aralık 2001 tarihinde Yunanistan sermayeli NovaBank SA ile hisse devir sözleşmesi imzalandı. Sitebank'ın hisse devir işlemi de 16 Ocak 2002'de gerçekleşti. Sitebank A.Ş.'nin ticaret unvanı 28 Mart 2003 itibariyle BankEuropa Bankası A.Ş. olarak değişti.
Türk bankacılık sektöründe 2005 yılının ilk evliliği, Fransız BNP Paribas ile TEB arasında gerçekleşti. TEB'in yüzde 84,25'ine sahip TEB Mali Yatırımlar A.Ş.'nin yüzde 50'sini temsil eden hisseler, Şubat 2005'de BNP Paribas'a devredildi. BNP Paribas, TEB Mali Yatırımlar A.Ş.'nin yüzde 50 hissesini 216,8 milyon dolara satın aldı.
Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin TMSF'ye ait yüzde 57.4 hissesinin, Koçbank tarafından alımına ilişkin devir işlemi Eylül 2005'de tamamlandı.
Koç Holding ve İtalyan bankacılık grubu UniCredit'in yüzde 50-50 ortağı olduğu Koç Finansal Hizmetler bünyesindeki Koçbank, söz konusu hisseler karşılığında 1 milyar 182 milyon
euro ödedi.
DIŞBANK, FORTİS OLDUAvrupa'nın önde gelen finans gruplarından Hollanda-Belçika sermayeli Fortis, Dışbank'ı satın aldı. Dışbank'ın ana hissedarları olan Doğan Grubu, Doğan Ailesi, Dışbank Mensupları Emekli Sandığı ve Dışbank Mensupları Güvenlik Vakfı, Dışbank'ın yüzde 89,34 oranındaki hissesinin satışı konusunda Fortis ile Nisan 2005'de anlaşma imzaladı.
Hisselerinin tamamı için 985 milyon euro değer biçilen Dışbank'ın, Fortis'e satılacak olan sermayesinin yüzde 89,34'ünü temsil eden hisselerin toplam satım bedeli 880 milyon 25 bin 533 euro oldu.Dışbank, yılın sonuna doğru Fortis adı altında faaliyet göstermeye başladı.
Doğuş Holding A.Ş. ve General Electric (GE), GE Consumer Finance'in (GECF) Garanti Bankası hisselerinin bir kısmını satın alması konusunda Ağustos 2005'de anlaşmaya vardı. GECF, Doğuş Grubu'ndan 1 milyar 555 milyon 500 bin dolar karşılığında Garanti'nin hisse senetlerinin yüzde 25,5'ini satın aldı.
Garanti Bankası hisselerinin yüzde 25,5'i ve 182 kurucu hissesinin General Electric Capital Corporation'ın Türkiye'de kurmuş olduğu GE Araştırma ve Müşavirlik Limited Şirketi'ne satışı Aralık ayında tamamlandı. General Electric Capital Corporation, Türkiye'deki yatırım operasyonları için kurduğu GE Araştırma ve Müşavirlik Limited aracılığıyla geçen ay Garanti Bankası hissesi alımı için çağrıda bulundu.
İsrail'in en büyük bankası Bank Hapoalim, C Kredi ve Kalkınma Bankası'nın (C Bank) çoğunluk hisselerini 2005 yılı sonunda satın aldı. Bank Hapoalim, C Bank'ın yüzde 58'ine karşılık yaklaşık 113 milyon dolar ödedi.
Şekerbank Personeli Munzam Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Vakfı'nın Şekerbank sermayesindeki yüzde 36,5 hissesinin Rabobank'a satışıyla ilgili ortaklık görüşmeleri ise Şubat 2006'da sona ermişti.