Bankacılar ’İlhan Hoca’yı kaybetti

Güncelleme Tarihi:

Bankacılar ’İlhan Hoca’yı kaybetti
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2008 00:00

İktisat ve bankacılık profesörü İlhan Uludağ, vefat etti. Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Yüksek Okulu’nun ve Enstitüsü’nün kurucusu olan Prof. Dr. İlhan Uludağ, son olarak Ziraat Bankası Yönetim Kurulu Başkanlığını yürütüyordu. Prof. Uludağ için bugün saat 09.00’da, Kadir Has Üniversitesi, Cibali Merkez Kampüsü’nde bir tören düzenlenecek. Uludağ, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camii’nde kılınacak öğle namazını müteakip defnedilecek.

İki dalda profesör

Önceki akşam İstanbul’da vefat eden Prof. Uludağ, 1948 yılında Mudanya’da doğdu. 1970’de Anadolu Üniversitesi İktisat bölümünden mezun olan Uludağ, aynı üniversitede doktora derecesini aldı. 1987’de Marmara Üniversitesi’nde ’İktisat Politikası’ profesörü ünvanını alan Uuldağ, 1998’de de ’Bankacılık’ dalında profesör oldu.

Marmara Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi, London School of Economics ve Washington’da Maryland Üniversitesinde (ABD) öğretim görevlisi olarak çalışan Uludağ, Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü ve Yüksek Okulu’nun da kurucu müdürü ve bölüm başkanlığını yaptı. Kendi uzmanlık alanlarında yayınlanmış 14 kitabı, çok sayıda makalesi ve tebliği bulunan Uludağ, 1993 yıllarında ’Avrupa Birliği Bankacılığı Karşısında Türk Bankacılık Sisteminin Rekabet Gücü’ isimli eseriyle Türkiye Bankalar Birliği ödülüne, 1994 yılında Marmara Üniversitesi’nin ’Üstün Hizmet Ödülüne’ layık görüldü.

Elçibey’in danışmanı

1992-93 yıllarında Azerbaycan Devlet Başkanı Elçibey’e danışmanlık yapan Prof. Dr. Uludağ, Azerbaycan Merkez Bankası ve Bankalar Kanunu’nu da hazırladı. 2003-2005 yılları arasında Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği de yapan Prof. Uludağ, 2005 yılından bu yana Ziraat Bankası Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütüyordu. Ayrıca Kadir Has Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğünü de yapıyordu.

Siyaseti istemedi Çiller’e yol açtı

SÜREYYA Serdengeçti’nin ardından AKP’nin Merkez Bankası başkanlığına düşündüğü isimler arasında adı geçen Prof. Dr. Uludağ’a ilişkin anlatılan bir anekdot da, siyasete ’evet’ demeyerek, kendisi gibi bir başka kadın profesör olan Tansu Çiller’in yolunu açmış olması. Süleyman Demirel, 1989 yerel seçimlerinden sonra DYP’nin vitrini yenilemek için Yalım Erez’den "genç ve yeni isimler kadar başarılı hanımları da" partiye katmasını istedi. Yalım Erez de Başkanlığı’nı yaptığı İstanbul Ticaret Odası’nda, kendisine danışmanlık yapan iki profesörle temasa geçti. Prof. Dr. İlhan Uludağ, bu teklife "hayır" derken, Çiller "evet" dedi. Uludağ, akademisyenliğe devam ederken, Çiller bir süre sonra Türkiye’nin ilk kadın başbakanı oldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!