Güncelleme Tarihi:
BEŞ bankaya el konulması, Merkez Bankası'nı sadece 8 bankanın sahibi değil, aynı zamanda sigortacı da yaptı. Merkez Bankası, Türk Nippon Sigorta'daki Sümerbank hisselerinin, Batı Sigorta'daki Yaşarbank hisselerinin ve Ege Sigorta'daki Egebank hisselerinin de sahibi oldu.
MERKEZ Bankası Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu'na devredilen Esbank, Egebank, Yaşarbank, Yurtbank ve Sümerbank ile birlikte bu beş bankanın iştirakleri arasında yer alan sigorta şirketleri de fona devredildi. Yüzde 85.2'si Sümerbank'a ait Türk Nippon Sigorta ile Yaşarbank'ın Batı Sigorta'daki yüzde 49 hissesi ve Egebank'ın Ege Sigorta'daki yüzde 2 hissesi Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu'na geçti. Merkez Bankası beş banka ile birlikte, Türk Nippon Sigorta'nın çoğunluk hissesine, Batı Sigorta'nın yüzde 49 hissesine ve Ege-Akdeniz Sigorta'nın da yüzde 2 hissesine sahip oldu. Hazine, önümüzdeki günlerde bankaların sigorta şirketlerindeki temsilcileri için de yeni atamalar yapacak.
Şu anda Türkiye'de çalışan 68 adet sigorta şirketi bulunuyor. Türkiye'de sigorta şirketi sayısı 12 yılda 40 kat arttı. Hazine sadece sigorta şirketlerinin yönetimine müdahele etme yetkisine sahip. Ancak bankalar operasyonu ile birlikte fona devredilen bankaların iştirakleri olan sigorta şirketleri de Fon'a devredilmiş oldu.
2.5 TRİLYON
Türkiye Kalkınma Bankası, geçtiğimiz yıl Türk Nippon Sigorta'da bulunan hisselerinin yüzde 85.22'lik kısmını 2.5 trilyon liralık bedelle Sümerbank'a sattı.
Geçtiğimiz mart ayında aynı gruba ait Ege Sigorta ile Akdeniz Sigorta birleşme kararı almıştı. Ege-Akdeniz Sigorta birleşmenin ardından hedeflerini yıl sonuna kadar 40 trilyon liralık ciro ve Türkiye'nin ilk beş sigorta şirketine girmek olarak açıklamıştı.
Bankalardaki soygun 2.5 katrilyon
CHP Genel Başkanı Altan Öymen, hükümeti ekonomi politikalarının sadece para ile uğraşanların işine yaradığını belirtti. Öymen, son operasyonda bankaların değil, bankacıların kurtarıldığını savundu. Geçmişte de bunun bir örneğinin yaşandığını anımsatan Öymen, bu suretle devletin 1.5 katrilyon lira zarar ettiğini söyledi. ‘‘Burada da aynı örnekler tekrarlanmaktadır' diyen Öymen, ilk tahminlere göre sözkonusu bankaların içlerinin boşaltılmasının 2.5 katrilyon tuttuğunu ifade etti.