Güncelleme Tarihi:
Zorunlu karşılıktaki artışlara karşın konut kredilerindeki yüzde 36’lık artış oranı hedeflenen yüzde 25’lik oranın henüz uzağında olduğunu gösteriyor. Artış hızında bir miktar yavaşlama görülürken, bankaların maliyet artışının faizlere asıl ikinci yarıda yansıtılacağı, dolayısıyla ivmenin bu dönemde azalacağı öngörülüyor.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, toplam konut kredisi bakiyesi Mayıs 2011 sonu itibarıyla 68 milyar 596 milyon liraya ulaştı. Bu da 5 aylık dönemde yüzde 13’lük bir artış olduğunu gösteriyor.
Faiz artışı başladı
Konu hakkında bilgisine başvurulan bankacılardan Akbank Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge, bireysel kredi fiyatlamalarında sektör genelinde bir yükselmeden bahsedilebileceğini, paralelde konut kredileri yıllık faiz oranlarında da yıl başına göre 60 baz puana yakın artışların söz konusu olduğunu ifade etti. Maliyet artışlarının konut kredisi kullanım iştahını da azaltacağını vurgulayan Tözge, şu yorumu yaptı: “Sektörün genelinde kredi faizlerinin yükseldiğini gözlemliyoruz. Fonlama maliyetlerinin arttığı bir ortamda bu çok doğal bir netice. Yılın ikinci yarısına girerken, sektör konut kredisi faizlerinde gerekli revizyonu yapmış durumda. Önümüzdeki süreçte Merkez Bankası’nın likiditeyi azaltan farklı aksiyonları olursa kredi faizleri daha da yukarı gidebilir.
Enflasyon ve ek tedbirler
Konu hakkında görüşlerine başvurulan Garanti Mortgage Genel Müdürü Cemal Onaran, “Alınan tedbirlerin etkileri henüz yansımadı. Bankaların pek çoğu bu noktada cazip faiz oranları sunmaya devam ediyor” derken, şu değerlendirmeyi yaptı: “Ancak gerek enflasyondaki artış, gerekse de cari açığın azaltılmasına yönelik alınması olası ek tedbirlerle beraber faizlerin önümüzdeki dönemde artacağı yönündeki beklentimiz var. Bu durum, mortgage piyasasında şu ana kadar yaşanan hızlı büyümeyi bir nebze daha yavaşlatacaktır. Fakat yine de oluşacak oranların Türkiye koşullarına göre oldukça makul seviyede olacağını, konut piyasası ve mortgage sektörünün büyümeye devam edeceğini ve 2011’in her iki sektör için de iyi bir yıl olacağını düşünüyoruz. Öngörümüz yüzde 25’lik bir büyüme.”
İkinci yarıda artacak
İş Bankası yetkilileri da, artan banka maliyetlerinin yılın ikinci yarısından itibaren konut kredi faizlerine yansıyacağını belirtirken, HSBC yetkilileri, bankaların maliyet artışlarını faizlerine kademeli olarak yansıtmasına rağmen, henüz konut kredisi talebi ve hacminde ciddi bir yavaşlamanın görülmediğine dikkati çekti. HSBC yetkilileri, bankaların maliyetlerdeki artışı konut kredisi faizlerine yansıtmalarının kaçınılmaz olduğunu, kısa vadede yaşanacak bu artışlar sonrasında ise piyasada fiyat istikrarı oluşmasını beklediklerini bildirdi.
Kredi kartında azami faiz oranları değişmedi
MERKEZ Bankası, kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami faiz oranlarında 1 Nisan tarihinden itibaren geçerli olan aylık azami akdi ve gecikme faiz oranları değiştirmedi. Buna göre 30 Eylül’e kadar kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı, Türk Lirası için yüzde 2.12, doları için yüzde 1.70 ve euro için yüzde 1.64, aylık azami gecikme faizi oranı ise Türk Lirası için yüzde 2.62, doları için yüzde 2.20 ve Euro için de yüzde 2.14 olarak devam edecek.