Banka kredilerinde yaşanan artış hayat sigortalarına önemli ivme kazandırdı

Güncelleme Tarihi:

Banka kredilerinde yaşanan artış hayat sigortalarına önemli ivme kazandırdı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2010 00:00

Bankaların, kredi verirken hayat sigortasını şart koşmaları, sigorta satışını ciddi anlamda artırdı. Hayat sigortası pazarında bankaların payı yüzde 70’lere kadar çıktı. Sigortacılar, banka kanalı ile hayat sigortasının yaygınlaşmasının sektöre katkı sağlarken, bankaların da borçlarını daha kolay tahsil ettiklerini söylüyor.

Haberin Devamı

BANKA kredilerindeki artış hayat sigortacılığına yeniden ivme kazandırdı. 2010’un ilk yarısında 1 milyar TL’ye yakın prim üretilerek, hayat sigortası pazarı yüzde 13.42 büyüdü. Sigorta şirketleri yılın ilk yarısında hayat sigortası satışından toplam 82.7 milyon TL’de kar elde etti. Mapfre Genel Yaşam Sigorta Genel Müdürü Muhittin Yurt, hayat sigortalarındaki büyümenin kaynağının kredi hayat sigortaları olduğunu söyledi. Sektördeki şirketlerin çalıştıkları ya da bağlı oldukları grubun bankalarının kredi portföyündeki etkinliğinin, hayat sigortası primlerindeki artışta önemli rol oynadığını belirten Yurt, bankaların hayat sigortası primindeki payının yüzde 68’e çıktığını kaydetti.
Kredi hayat sigortası
Muhittin Yurt, son yıllarda işsizlik, gelir kaybı gibi sigorta ürünlerinin de yine bankalara bağlı olarak talep gördüğünü ifade ederek, “Gerek kredi kartı gerekse de diğer kredi ürünlerinde bu tür sigortalar ilgi görmeye başladı. Bunlar da hayat sigortalarına bir ivme kazandırdı. Henüz hayat sigortası içinde bu ürünlerin payı yüzde 5’in altında olmasına rağmen tüketicilerin sigorta sektörüne dair görüş ve algılarını değiştirebilecek yenilikte, sigorta bilincinin gelişimine katkı sağlayabilecek genişlikte ve kitlelere erişmek için önemli ürünler olduğu kanaatindeyim” dedi.
Bankalar riski azaltıyor
Yapı Kredi Emeklilik Genel Müdürü Taylan Türkölmez, geçmiş yıllarda hayat sigortası üretiminde özellikle birikimli hayat sigortasının başı çektiğini belirterek, sonraları ise bankaların kredi pazarındaki artışa paralel olarak kredi hayat sigortalarının ön plana çıktığını söyledi. Türkölmez, son iki yıl içinde ise, banka sigortacılığının ve alternatif dağıtım kanallarının pazardaki ağırlığının artmasıyla bu iki ürün grubunun dışında; işsizlik, gelir kaybı gibi yeni ürünlerin hatta yeniden pazara sunulan ferdi kaza hayat sigortasının hayat sigortalarına ivme kazandığına dikkat çekti.
Taylan Türkölmez, hayat sigortacılığında yeni poliçelerde bankaların verdikleri kredi bağlantılı ürünlerin payının yüzde 74’e ulaştığını vurgulayarak, “Bu ürünlerin sektöre ve aynı zamanda tüketicilere olan katkısı oldukça önemli. Bu ürünlerin sektörün gelişimine olan önemli maddi katkısını bir yana bırakacak olursak, güvence altına alınan hayatların yitirilmesi durumunda geride kalanları borç yükünden korumuş olmak, biz sigortacılara manevi anlamda da katkı sağlamaktadır” dedi. Türkölmez, sözlerini şöyle sürdürdü: “Banka kanalı ile hayat sigortalarının yaygınlaşması, bir risk gerçekleşmesi durumunda kredi borçlarının sigorta şirketlerince ödenmesini sağlaması toplumsal açıdan büyük bir önem arz ediyor. Satışların artması doğal olarak sektöre büyük katkı sağlarken, bankalar da kredi müşterilerinin risklerine karşı borçlarını daha hızlı ve kolay tahsil etme imkanına kavuşuyor.  Aynı zamanda bu satışlara aracı olmaları nedeniyle, faaliyet dışı gelirleri artıyor.”

Haberin Devamı

Sosyal sorumluluğun  en önemli güvencesi

Haberin Devamı

MAPFRE Genel Yaşam Sigorta Genel Müdürü Muhittin Yurt, hayat sigortacılığında risk teminatlı ürünlerin önemine değinerek, şunları söyledi: “Hayat sigortacılığının gelişiminde risk teminatlı ürünlere gösterilecek talep artışı oldukça önemli. Tüketicilerimizin gerek kredi taahhütlerinden kaynaklanan yükümlülükleri, gerekse bakmakla yükümlü oldukları aile fertlerine dair sosyal sorumluluklarının en önemli güvencesini bu tür ürünler ile sağlayabilecekleri şeklinde bir soysal değişimin, bu alandaki gelişimi ivmelendireceği kanaatindeyim. Ölüm her canlı için mutlak gerçek olduğuna göre ölüm riskine dair teminatın bireyler açısından sorumluluklarının yerine getirilmesinde öncelikli enstrüman olarak görülmesi gereklidir.”

Haberin Devamı

Kalp krizi haberiyle satış artıyor

YAPI Kredi Emeklilik Genel Müdürü Taylan Türkölmez, bireysel emeklilik sistemi ile birlikte birikimli hayat sigortası ürünlerinin satışının sona erdiğini ifade ederek, şunları söyledi: “Çocuğu olmayan bir kişi geride kalacakları fazla düşünmeyip sadece emekliliğine yönelik birikim yaparken; evlenip, çocuk sahibi olduktan sonra birikim ürünlerinin yanı sıra koruma ürünlerine yöneliyor. Öte yandan, her gün duyduğumuz kanser, kalp krizi haberlerinin artması tüketicilerin hayat sigortasına olan ilgisini arttırmaya başlamıştır.”

Bireysel emekliliğe duyulan güven arttı

ANADOLU Hayat Emeklilik, Ağustos sonu itibariyle katılımcı sayısını yüzde 22, fon büyüklüğünü ise yüzde 21.6 artırdı. Yılın sekiz aylık döneminde şirketin katılımcı sayısı 47 bin 979 kişi, fon büyüğü ise 403 milyon TL arttı. Emeklilik Gözetim Merkezi’nin verilerine göre Anadolu Hayat Emeklilik ’in katılımcı sayısı 486 bin 122 kişi, fon büyüklüğü de 2.3 milyar TL oldu.  Bireysel emeklilik sisteminden emekli olan katılımcıların yüzde 63’üne sahip olan Anadolu Hayat Emeklilik’in, emekli sayısı yılın ilk sekiz ayı itibariyle bin 596 kişiye ulaştı. Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Mete Uğurlu, Türkiye’de yedinci yılını dolduran bireysel emeklilik sistemine duyulan ilginin ve güvenin gün geçtikçe arttığını söyledi.

Haberin Devamı

2 bin 566 kişi bireysel emekli oldu

EMEKLİLİK Gözetim Merkezi’nin (EGM) açıkladığı son verilere göre bireysel emeklilik sisteminde toplam fon büyüklüğü 10.9 milyar TL’ye, toplam katılımcı sayısı ise 2 milyon 202 bin 648 kişiye ulaştı. EGM verilerine göre, 2 bin 566 kişi de sistemden emekli oldu. EGM’den yapılan açıklamada, Türkiye’nin, bireysel emeklilik sistemine en geç başlayan ülkelerden biri olmasına rağmen, demografik yapısının sistemin hızlı büyümesi için çok önemli bir potansiyel sunduğuna değinilerek, “2010 yılının son çeyreğinde 11 milyar TL’ye yaklaşan toplam fon büyüklüğü ve 2 milyonu aşan katılımcı sayısının, 2015 yılında yaklaşık olarak 35 milyar TL’ye, katılımcı sayısında ise 4 milyona ulaşmasını bekliyoruz. 2020’de ise katılımcı sayısının 5 milyon, fon büyüklüğü ise 100 milyar TL’ye bulur” dendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!