Banka kartıyla mağazada para çekme hazırlığı

Güncelleme Tarihi:

Banka kartıyla mağazada para çekme hazırlığı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2005 02:11

Visa Türkiye Genel Müdürü Berna Ülman, ‘Satış Noktasında Nakit (Cash Back) sistemi bu yıl sonuna kadar devreye alınacak. Tüketici alışveriş yaptığı satış noktasından belirli miktarda nakit çekmesine olanak sağlanacak’ dedi.

VISA Türkiye Genel Müdürü Berna Ülman, banka kartı kullanımını yaygınlaştırılmasına ilişkin olarak Satış Noktasında Nakit (Cash Back) uygulamasını bu yıl sonuna kadar devreye almayı planladıklarını söyledi. Tüketicinin alışveriş yaptığı satış noktasından belirli miktarda nakit çekmesine olanak sağlayacak sistemin hazırlık çalışmalarının sürdüğünü anlatan Ülman, tüketicinin alışveriş yapmak amacıyla ATM’ye gidip para çekmesine gerek kalmadan, banka kartıyla ödemeyi yaptıktan sonra aynı mağazadan nakit para da çekebileceğini ifade ederek, diğer ülkelerde de bu sistemin uygulandığı söyledi.

BANKALAR İLGİLİ:

Nakit transferinin alışverişle birlikte yapılan bir işlem olduğunu, alışveriş yapılmadan satış noktasından para çekilemeyeceğini ifade eden Ülman, ‘Projeye bankalar da ilgi gösteriyor. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) nezdinde de bu konuda çalışmalar sürüyor’ dedi.

RAKİBE 2.3 FARK ATTIK:

Berna Ülman, Türkiye’de 15 bin ATM, buna karşılık 1 milyon POS bulunduğunu belirterek, banka kartının nakde ilaveten başka özellikler de sunan bir ödeme sistemi olduğunu söyledi. Banka kartı konusunda tüketicileri bilgilendirmeyi ve bu şekilde alışverişlerde kullanım oranlarını artırmayı planladıklarını söyleyen Ülman, ‘Banka kartıyla satış noktalarında gerçekleştirilen alışveriş harcamalarının toplam kullanım hacmine oranı yüzde 1.2 seviyelerinde. Hedefimiz bu rakamı 2010 yılı sonuna kadar iki haneli rakamlara çıkarmak’ dedi. Ülman, Visa Elektron’un Nisan 2005 verilerine göre yüzde 60’lık pazar payı ile Türkiye’nin en çok tercih edilen banka kartı olmaya devam ettiğini belirterek en yakın rakibine yüzde 2.3 fark aratak lider olduklarını ifade etti.

BANKA KARTI KULLANIMI DÜŞÜK:

Visa’nın global olarak toplam kullanım hacminin yüzde 56’sının banka kartlarıyla, yüzde 44’lük kısmının ise kredi kartlarıyla gerçekleştiğini söyleyen Ülman, Türkiye’de alışverişlerde banka kartlarının kullanımının düşük olduğuna dikkat çekerek, ‘Banka kartları kredi kartlarının sunduğu tüm olanakları barındırıyor. Buna karşın kredi kartlarına ek olarak bütçe kontrolü ve güvenlik gibi artı değerler yaratıyor. Türkiye kartlarla yüksek enflasyonlu ortamda tanıştı. Bu nedenle banka kartı sadece ATM kartı olarak algılanıyor’ dedi.

Gidilecek çok yolumuz var

BERNA
Ülman, tüm dünyadaki harcama alışkanlıklarına bakıldığında, banka kartı kullanımının kredi kartı kullanımının önüne geçtiğini anlatarak, banka kartlarının dünyanın en hızlı büyüyen ödeme aracı haline geldiğini ifade etti. Ülman, ‘2004 rakamlarına göre, Türkiye’deki tüm Visa kartlarıyla yapılan toplam alışveriş harcaması 28 milyar YTL, banka kartlarıyla yapılan alışveriş hacmi ise 286 milyon YTL olarak gerçekleşti’ dedi. Banka kartının alışverişte kullanımı konusunda epey yol alındığını ancak daha gidilecek çok yol olduğunu ifade eden Ülman, alışverişlerde banka kartının kullanım düzeyinin düşük olduğunu söyledi.

BKM, kredi kartıyla döviz satışına sıcak bakmıyor

VISA
Türkiye Genel Müdürü Berna Ülman, döviz büfelerinden döviz alımı için kredi kartı kullanımına ilişkin soru üzerine ‘Anladığım kadarıyla döviz büfeleri Hazine Müsteşarlığı’na izin başvurusunda bulunmuş. Visa’nın kuralları vardır ve ülkelerin yasaları vardır. Visa’nın kuralları, ülkelerin yasaları çerçevesinde uygulanır. Ayrıca BKM’nin de yerel kuralları vardır.’ dedi. BKM’nin bu konuya ilişkin tavrına ilişkin olarak ise BKM adına konuşamayacağını ancak, BKM tarafından söz konusu başvuruya izin verilmediğini bildiklerini sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!