Güncelleme Tarihi:
Finansbank'ın 1 Temmuz'da göreve başlayacak yeni Genel Müdürü Onur Umut, Türkiye'de şirketlerin değerinin artırılması için birleşmelere grupların kendilerinin başlaması gerektiğini belirtti. Umut, Türkiye'de banka birleşmelerinin de deprem gibi geleceğini söyledi.
Hüsnü Özyeğin'in patronu olduğu Fiba Grubu'na bağlı Finansbank'ın yeni Genel Müdürü Onur Umut, dünyadaki banka birleşmelerini hatırlatarak, ‘‘Türkiye'de de banka birleşmeleri deprem gibi geliyor’’ dedi.
Fiba Grubu'nun amiral gemisi konumundaki Finansbank'a, grubun Hollanda'daki bankasından transfer olan 37 yaşındaki Onur Umut, bankanın 12 yıllık geçmişindeki 4'üncü genel müdür oldu. Finansbank'ta genel müdürlük koltuğunu 1 Temmuz'dan itibaren Onur Umut'a bırakacak olan Fevzi Bozer, 12 yıllık bir geçmişine karşın ülkenin en büyük 7 grubundan bir olduklarını vurgulayarak, ‘‘Dışarıdan yönetici transferi yerine kendi içimizde yetişen arkadaşlara görevler vermeyi tercih ediyoruz’’ diyor. Umut ve Bozer, Finansbank'ın Fethiye şubesinin açılışında sorularımızı cevaplandırdı.
Umut, Türkiye'de şirketlerin değerini artırmak için birleşmelere, grupların önce kendi içinde başlamaları gerektiğini belirtti. ‘‘Büyük olmayan, ama yeni alanlara ve yeni coğrafyalara girecek çok iyi yatırım bankalarının da devlerin arasında ayakta kalabileceğini’’ vurgulayan Umut, ‘‘Sadece büyüklük değil, verimlilik de çok önemli’’ dedi.
Normal bankacılık işlemlerinden otomobil-ev alım satımına kadar çeşitli hizmetler veren bir tür süpermarket olan bilgi işlem bankacılığında ABD'de büyük gelişmeler yaşandığına işaret eden Umut, bunu en iyi yapan bankalardan biri olmak istediklerini söyledi. Umut, şöyle devam etti:
‘‘Agresif hedeflerimiz var. Bankacılık faaliyetlerimiz, grup bünyesindeki Gima ve Marks & Spencer mağazaları ile sinerji içinde devam edecek. Yıl sonuna kadar şube sayımızı 100'e çıkarmayı planlıyoruz. AB üyesi Hollanda'da bankamız bulunduğu için, izne gerek duymadan Avrupa'da Almanya ve diğer ülkelerde şubeleşeceğiz.’’
YASA DEĞİL UYGULAMA
Fevzi Bozer de, yeni bankacılık yasası hazırlıkları konusunda görüşlerini açıklarken, bankacılık sistemine girişin daha dikkatli olması gerektiğini belirttİ. Bozer, ‘‘Eğer bir sistemin düzelmesi yasalara kaldıysa, vay halimize. Yasa elbette gerekli, ama önemli olan uygulamalar’’ dedi.