Bank of China Türkiye'de banka kurmaktan vazgeçmedi

Güncelleme Tarihi:

Bank of China Türkiyede banka kurmaktan vazgeçmedi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2012 12:27

Yabancı bankalar Türkiye'de bankacılık lisansı almak için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) kapısını çalmaya devam ediyor. Bank of China'nın İstanbul Baş Temsilcisi Lianli Zhang'e göre Çin bankası da Türkiye'den vazgeçmedi.

Haberin Devamı

Zhang, uzun zamandır Türkiye'de bankacılık faaliyetlerine başlamak konusundaki isteği ve girişimleri bilinen Bank of China'nın Türkiye bankacılık sektöründe yer alma amacından vazgeçmediğini belirterek, “Yetkililerimiz müzakere halinde. Bank of China'nın (otoritelerle) görüşmeleri devam ediyor” dedi.

Geçen yıl haziran ayı ortasında Türkiye'ye olan ilgisini açıklayan Bank of China, uygun koşullar olması halinde banka satın alabileceğini duyurmuştu. Aynı dönemde Bank of China yetkililerinin bankacılık lisansı almak için BDDK'ya başvurduğu belirtilmişti. BDDK'nın yeni lisans için ön şart koştuğu 300 milyon dolarlık sermayeyi çok bulan Bank of China'nın bu kararından vazgeçtiği bilgisi basına yansımıştı. Bank of China, birçok bankacılık devinin Türkiye piyasasına girmek için lisans yaptığı bu dönemde otoritelerde görüşmelerine devam ediyor. Daha önce basıda yer alan haberlerde, Zhang, Bank of China'nın “lisans için gerekli olan sermayeyi yeniden değerlendirebileceğini” ifade etmişti.

Haberin Devamı

Türkiye'de 12 yıl sonra ilk kez bankacılık yapma lisansı Lübnan'ın en büyük bankası Bank Audi'ye verildi. Audi'nin bankacılık faaliyetleri için gereken sermayeyi gösterip, lisansı almasının hemen ardından, dünyanın birçok önde gelen bankası da sıkı regüle edilen Türkiye bankacılık sektörüne giriş yapmak için lisans başvurusunda bulundu. Rusya'nın bankacılık devi Sberbank ise haziran ayında Denizbank hisselerinin yüzde 99,85'ini 6 milyar 469 milyon TL'ye satın almıştı. Temmuz ayında, Japon Bank of Tokyo - Mitsubishi UFJ (BTMU) Türkiye'de kuracağı alt kuruluş BTMU UFJ Türkiye ile BDDK'nın da onay vermesi halinde Ekim 2013'te faaliyete geçmeyi planladığını açıklamıştı.

“Lisansların hızlandırılması lazım-

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral de konuya ilişkin olarak, “Türkiye ile Çin'in dünya ticaretindeki ağırlığı henüz finans sektöründe oluşmuş değil” dedi.

Çin'in Türkiye'nin en büyük ticaret partnerlerinden biri olduğunu belirten Meral, “Finans sektöründe ilişkiler zayıf. Önümüzdeki dönemde sanayi ve ekonomik büyümenin arkasından dünyaya ortak küresel bir finans açılımının gelmesi bekleniyor. (Çin bankalarının) Türkiye'deki faaliyetleri için lisans verilmesinin hızlandırılması lazım. Çin devletinin sahip olduğu 3 trilyon dolara yakın finansal birikimin Türkiye ekonomisine yansıması ve kullandırılması noktasında bunun önemli bir adım olduğunu düşünüyoruz. Lisanların hızlandırılarak verilmesi bu ilişkilerin güçlendirilmesi tavsiye ediyoruz” dedi.

“Çin bankalarına kapımız açık”

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından geçtiğimiz aylarda düzenlenen “Türkiye Çin Ekonomik ve Ticari İşbirliği Forumu”nda konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'de kurulmuş bir Çin bankası görmeyi de arzu ettiklerini belirterek, “Yine Ziraat Bankası olur, başka bir banka olur, ama Çin'de de kurulu, Çin'de lisans almış bir bankanın orada hizmete girmesi çok faydalı olacaktır. Biz buna açığız. BDDK, Çinli muhataplarıyla görüşecek. Bu, ne kadar kısa zamanda gerçekleşirse o kadar iyi olur diye düşünüyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Haberin Devamı

Babacan, Çin'den Türkiye'ye gelecek başka banka olup olmadığı sorusuna ise, “Biz açığız. Bankacılığın tabiatı gereği, başvuru süreçleri karar alınana kadar biraz daha örtülüyor. Kendileri açıklamak isterse problem yok...BDKK'nın kriterlerine uyan Çin bankalarına kapı açık” şeklinde konuşmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!