Bank Asya 2012'de 25 şube açıp yüzde 15 büyümeyi hedefliyor

Güncelleme Tarihi:

Bank Asya 2012de 25 şube açıp yüzde 15 büyümeyi hedefliyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2012 13:07

2012 stratejisini KOBİ bankacılığı ve bireysel bankacılığa odaklayan Bank Asya bu yıl yüzde 15 büyüme hedefliyor. Banka ayrıca bu yıl 25 şube açıp ve 250 de personel almayı planlıyor.

Haberin Devamı


Faizsiz bankacılık alanında hizmet veren katılım bankası Bank Asya, 2012 yılında KOBİ Bankacılığı ve Bireysel Bankacılık alanlarında yüzde 36 büyümeyi hedefliyor. 2011 yılının ilk 9 ayında aktif büyüklüğünü yüzde 19 artırarak 17 milyar 212 milyon TL’ye yükselten Bank Asya, bu yıl ise yüzde 15’lik bir büyüme öngörüyor.

2011’de yakalanan büyümenin, temel bankacılık faaliyetlerine odaklanma stratejileri neticesinde gerçekleştiğini söyleyen Bank Asya Genel Müdürü Abdullah Çelik, “Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de katılım bankacılığı giderek gelişiyor ve temel bankacılık faaliyetlerinin tümünde, İslami finans usullerine uygun ürünler geliştiriliyor. Biz KOBİ Bankacılığı ve Bireysel Bankacılık alanlarında geliştirdiğimiz ürün ve hizmetlerle büyüme ivmesi kazandık. Bu ivmeyi 2012 yılında da devam ettireceğiz. Banka olarak hedefimiz yüzde 15 büyüme kaydetmek” dedi. Uygulamaya başladıkları ‘Çobanyıldızı Projesi’ ile KOBİ finansman paketlerini yenilediklerine dikkat çeken Çelik, “Bu yıl KOBİ’lere sunacağımız bankacılık hizmetlerinde ürün çeşitliliğine giderek hizmet vermeyi hedefliyoruz. Yeni finansman türleri ile birlikte, kredi ödeme şekillerinde alternatifler, nakit yönetimi ve danışmanlık gibi hizmetleri de işletmelere sunacağız” dedi.

Haberin Devamı

Tabana yayılan uzun vadeli kaynak

Bu yıl kaynak çeşitliliğinin artırılmasına önem verdiklerini ve yurt dışından sağlanan kaynakları yüzde 300 artırdıklarını belirten Abdullah Çelik, 2012 yılında da bu stratejilerinin devam edeceğini söyledi. Ayrıca, “Mevcut kaynak yapımızın tabana yaygın küçük tutarlı toplanan fonlardan oluşmasını sağlayacağız. Tabana yayılan ve uzun vadeli kaynak yapısıyla güvenli ve sürdürülebilir bir büyüme hedefliyoruz” dedi.

Proje girişimciden, finansal güç Banka'dan

“Tüm sektörlere ilişkin uzman kadrolar oluşturduk. Bu ekiplerle girişimcilere kâr zarar ortaklığı anlayışı ile fon sağlayacağız. Böylece bankamız kredi vermenin ötesinde riski paylaşarak, yeni ve kârlı projelerin önünü açacak” diyen Abdullah Çelik sözlerini şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

“Girişimci; projesini, tecrübesini, sermayesini, banka ise; finansal gücünü, bilgisini ve dağıtım kanallarını ortaya koyacak. Aynı zamanda bu kârlı projeler için gereken yatırım, fon kurularak bireysel yatırımcılardan toplanacak. Böylece müşteriler yüksek kârlı projelere kendi bütçeleri kadar ortak olabilecek ve mevduatın çok ötesinde getiri elde edebilecekler. Bu çeşit yatırımların bir süre sonra halka arzı da söz konusu olabilir.”

Organik büyüme devam edecek

2012 yılına 200 şube ile girdiklerine dikkat çeken Abdullah Çelik, “Bu yıl da organik büyümemizi devam ettireceğiz. Şube sayımızın yılsonunda 225 olmasını planlamaktayız. Genişleyen hizmet ağımız sayesinde Türkiye’nin her noktasına daha kaliteli ve daha hızlı hizmet vermeyi amaçlıyoruz” dedi. Çelik 4,550 civarında olan olan personel sayılarını da alınacak 250 yeni çalışanla 4,750'nin üzerine çıkarma hedeflerinin bulunduğunu da kaydetti.

Haberin Devamı

Gözümüzü yurt dışına diktik

Çok uluslu bir çalışan portföyüne sahip olduklarını ve bunu geliştireceklerini belirten Abdullah Çelik: “2011 yılında kurumsal yapılanma adına önemli adımlar attık. Bugün Bank Asya her biri alanında uzman yöneticilere ve çok uluslu bir çalışan portföyüne sahip. Her geçen gün genişleyen yabancı uyruklu çalışan kadromuz, yurt dışı projelerimizi hayata geçirmek adına gücümüze güç katıyor.” diye konuştu.

Katılım bankacılığının değeri Türkiye’de yeni anlaşılıyor

Türk bankacılık sektöründe katılım bankalarının payının yüzde 5 seviyesine ulaştığını söyleyen Abdullah Çelik, bu payın her geçen yıl artan bir grafikle seyrettiğine dikkat çekti. Katılım bankalarının tüm bankacılık sistemindeki payının 2023 yılında yüzde 15 seviyesine çıkacağına inandığını ifade eden Abdullah Çelik, “Katılım bankalarının kendilerini geliştirmeleri ve yeni ürün arayışları neticesinde bu oran çok daha yükselecek. Bugün katılım bankalarının Türkiye genelinde tüm illerde toplam 700’e yakın şubesi bulunuyor. Sadece reel sektöre değil, tüm vatandaşlara hizmet götüren katılım bankalarının önümüzdeki yıllarda önü açık. Sektör belli bir olgunluğa erişti ve katılım bankaları herkes tarafından kabul gördü. Katılım bankaları faizsiz bankacılığı ve bu sistemin avantajlarını daha geniş kitlelere duyurarak müşteri ve şube sayısını artırmaya devam edecektir. Biz de Bank Asya olarak bu pazarın bir parçası olmaktan gurur duyuyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Sukuk ihracına çıkabiliriz

 

Toplantı sonrası soruları yanıtlayan Çelik, 2012'de uluslararası koşulların el vermesi durumunda 300 milyon dolar hacimli bir sukuk ihracında bulunabileceklerini ve Hazine'nin yapacağı sukuk ihracına da katılabileceğini açıkladı.

 

2012'de not artırımı beklemiyoruz

 

2012'de Türkiye'deki bankacılık sektörü için karamsar olmadığını söyleyen Çelik, Türkiye'nin not artırımı konusunda cari açık sorunun hala devam ettiğini, petrol ve enerji fiyatlarındaki artış dolayısıyla bu yıl not artırımı beklemediğini de ifade etti.

 

Çelik, yeni çıkan çek yasasıyla ilgili sorulara ise, " Bundan sonra bankalar çek verirken daha işi daha sıkı tutacaktır ve daha seçici davranacaktır" dedi.

 

Haberin Devamı

Işık Sigorta'da satış sürecine devam

 

Çelik, iştiraklerinden Işık Sigorta'nın satış sürecinin de devam ettiğini konuyla ilgili yabancı yatırımcılarla görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!