Balon balığı avına ödeme arttırıldı

Güncelleme Tarihi:

Balon balığı avına ödeme arttırıldı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2022 07:00

Balon balığı avına destek ödemesi arttırıldı. Balon balığı türlerinden “lagocephalus sceleratus” avcılığı yapan balıkçılara, 200 bin adede kadar adet başına 12.5 lira, diğer türlerini avlayanlara da 1 milyon adede kadar adet başına 2.5 lira destekleme ödemesi yapılacak.

Haberin Devamı

“Balon Balığı Avcılığının Desteklenmesi Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı”, Resmi Gazete’de yayımlandı. Kararla, Türkiye karasularında yayılım gösteren yabancı istilacı balon balıklarının popülasyonlarının ve stoka katılım oranlarının düşürülmesi, ülke balıkçılığının ve ekonomisinin uğrayacağı zararın azaltılması, sucul biyolojik çeşitliliğin ve stokların korunması, kaynakların sürdürülebilir ve rasyonel kullanılabilirliğinin sağlanması hedefleniyor. Karar, 1 Ocak 2022’den geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

Antalya Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifi Birlik Başkanı Zafer Semerci, balon balığı avcılığında teşvikin daha da artacağını söyledi. Balıkçıların yeni rakamı ilgiyle karşıladığını anlatan Semerci, “Olta balıkçıları için de bir destek verilse iyi olur. 5 lirayken de büyük ilgi görmüştü. İnşallah daha çok avlanacak” diye konuştu. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Gürsel Coşkun da 7 aylık sürede sadece Antalya’da 9 bin balon balığının yakalanıp, teslim edildiğini aktardı. Popülasyonun kontrol altına alınması noktasında yeni teşvikin avcılığı hızlandıracağını anlatan Coşkun, “Yoğun bir talep bekliyoruz. Rakam ciddi oranda arttı. Ekosistemimize faydalı olacağını ve talep patlaması olacağını bekliyoruz” dedi.

BAKMADAN GEÇME!