Güncelleme Tarihi:
Avlanma yasağının kalkacağı 1 Eylül'de “Vira Bismillah” diyerek denize açılacak balıkçılar, Karadeniz'den Akdeniz'e doğru yola çıkan balıkların yolunu gözlüyor.
Bursa'nın Gemlik İlçesi Balıkçılar Derneği Başkanı Hüseyin Dalarel, yaptığı açıklamada, 15 Nisan'da başlayan yasağın sonuna yaklaştıklarını belirterek, 1 Eylül'de denize açılmaya hazırlandıklarını söyledi.
Gemlik'te 15-40 metre arasında uzunluğa sahip 55, 8-15 metre arasında ise 200'ün üzerinde tekne bulunduğunu belirten Dalarel, “Toplamda irili ufaklı 500'e yakın balıkçı teknesi var. Binlerce kişi bu işten ekmek yiyor. Ağlarımızı, teknelerimizi bakımdan geçirdik. 1 Eylül'ü bekliyoruz” dedi.
Dalarel, 1 Eylül ile birlikte “Vira Bismillah” diyerek denize açılacaklarını ifade ederek, şunları kaydetti:
“Son 2 yıldır umutla beklediğimiz av döneminden, umduğumuzu bulamadık. Küresel ısınma yüzünden son yıllarda denizden az balık çıkar oldu. Buna bir de 'kaykay' denilen bir hastalık eklendi. Jelimsi beyaz bu maddenin tam olarak nasıl oluştuğu bilinmiyor, ancak bir çeşit deniz anasının neden olduğu tahmin ediliyor. Bu hastalık yüzünden gırgır, karides ve küçük balıkçı tekneleri elleri boş dönmek zorunda kaldı. Ağlara zarar verdi. Bu yıl da tek korkumuz kaykay ve balıkların az gelmesi.”
KARADENİZ'DEN AKIN BAŞLADI
Gemlik açıkları ve Marmara'nın diğer bölgelerinde, şu ana kadar beklenen balığa rastlamadıklarını ifade eden Dalarel, balıkların Karadeniz'den Akdeniz'e doğru yolculuğunun başladığını bildirdi.
Balıkların, yasağın kalktığı dönemde Marmara Denizi'nde olacaklarını belirten Dalarel, “İyi balık gelirse balıkçıların yüzü gülecek. Palamut, lüfer, çinekop ve istavrit gibi balıklardan çok bekliyoruz, ama bakalım sonuç nasıl olacak? Umduğumuz balığı yakalarsak Ramazan ayında vatandaşlar ucuza balık yiyebilir” dedi.
Dalarel, Gemlik'te balıkçıların bazı sıkıntılarının bulunduğuna da değinerek, “Balıkçıların kullandığı bir hal vardı. Kapatıldığından bu yana Gemlik'te yakalanan balık, Bursa'ya gidiyor. Daha sonra Gemlik'e getirilip satışa sunuluyor. Denizlerimizde birçok sorun yaşanıyor. Deniz Bakanlığı kurulmasını istiyoruz. Aksi halde büyüyen sorunların çözümü gelecekte çok daha zor olacak” diye konuştu.
KAYKAY
Marmara Denizinde, bilim adamlarının bir deniz anası türünün sebep olduğunu bildirdikleri, balıkçıların “salya” veya “kaykay” diye adlandırdığı avlanmayı olanaksız hale getiren beyaz jelimsi tabaka, ağları ağırlaştırarak dibe doğru çekiyor ve gözeneklerini tıkıyor.