Balıkçılar yeni av sezonundan umutlu değil

Güncelleme Tarihi:

Balıkçılar yeni av sezonundan umutlu değil
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2008 11:05

Kocaeli'nin Karamürsel ilçesine bağlı Ereğli beldesinde, yeni av sezonu hazırlıklarını tamamlayan balıkçılar, avlanma yasağının sona ermesiyle “rastgele” deyip denize açıldılar.

Balıkçı barınağından saat 21.30'da 10'u aşkın tekneyle denize açılan balıkçılar, gelişmiş sonar cihazlarıyla yaptıkları kontrollerin ardından ağlarını, avlanma yasağının sona erdiği saat 24.00'den itibaren Şirinyalı, Hereke, Tuzla açıklarında denize bıraktılar.

Bir süre sonra ağlarını toplayan balıkçılar, denizde umduğunu bulamadı. Sezon açılışında balıkçıların ağlarına Marmara Denizi'nde az miktarda istavrit takıldı.

Eğerli Balıkçılar Kooperatifi üyesi Hüseyin Abanoz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 4 aydır sürdürdükleri hazırlıkların ardından av yasağının sona ermesiyle ağlarını denize bıraktıklarını belirterek, “Ancak umduğumuzu bulamadık. Gece boyunca Marmara Denizi'nde avlanan diğer balıkçılar ile sürekli irtibat halindeydik. Sezon açılışında Marmara'dan ağlar maalesef boş çıktı. Denizdeki emareler bu yıl verimsiz bir sezon yaşayacağımızı gösteriyor. Çinekop, palamut hariç hiçbir balıktan umutlu değiliz” dedi.

“KÖRFEZDE BALIK MİKTARI AZALDI”

Balığın son yıllarda İzmit Körfezi'ne girmediğini, bunda sanayi ve evsel atıklardan kaynaklanan kirlilik, sahil dolguları, rıhtım sayısının artması ve aşırı avlanmanın etkili olduğunu belirten Abanoz, “Çanakkale Boğazı'ndan Marmara Denizi'ne giren balık İzmit Körfezi'ne uğramadan Karadeniz'e çıkıyor. Ereğlili balıkçılar olarak yaklaşık bir ay sonra İstanbul Boğazı, ardından da Karadeniz'e açılarak avlanmayı buralarda sürdüreceğiz” diye konuştu.

“KOTA UYGULAMASI YARARLI OLUR”

Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca bu yıl hamsi avı için getirilen kota uygulamasının yararlı olacağına inandığını söyleyen Abanoz, “Hamside geçen yıl başlatılan gündüz avı yasağı bu yıl da devam edecek. Ayrıca, bu yıl yayınlanan tebliğ ile ilk kez getirilen kota uygulaması ve avlanacak balıklarda boy uzunluğuna riayet edilmesinin olumlu etkilerini göreceğimizi tahmin ediyorum” dedi.

“BALIKÇILARIN KADERİ KOMİSYONCULARIN ELİNE BIRAKILDI”

Balık satışları ve fiyatların her yıl gerilediğini, bunda arz talep dengesinin etkili olduğunu savunan Abanoz, “Seyyar balıkçı tezgahlarının yasaklanması balıkçılara darbe indirdi. Hem balık satışları azaldı, hem de fiyatlar geriledi. Balıkçıların kaderi adeta birkaç balık komisyoncusunun iki dudağının arasında kaldı. Seyyar balık tezgahlarının yeniden serbest bırakılmasını istiyoruz. Böylece piyasa kendini dengeleyecektir” diye konuştu.

Girdi maliyetlerinin arttığını, ÖTV'siz yakıt kullanmalarına rağmen kazançlarının ise her geçen gün düştüğünü dile getiren Abanoz, teknesinde 22 kişinin çalıştığını, zaman zaman harçlıklarını daha çıkarmakta güçlük çektiklerini kaydetti.

Bu arada, balıkçılar, yakaladıkları az miktarda istavriti Ereğli Balık Hali'ne getirdiler. 12 kilo gelen bir kasa istavrit toptan 50 YTL'ye alıcı bulurken, balıkçı tezgahlarında kilosu 7 YTL'ye satışa sunuldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!