Güncelleme Tarihi:
İŞ Bankası’nın 162 milyar 584 milyon TL aktif büyüklük ile Türkiye’nin önde gelen bankalarından olduğunu söyleyen İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, “İş Bankası’nın Mersin’le ilişkilerinin de çok köklü bir geçmişi vardır. İş Bankası olarak, Mersin’deki ilk şubemiz bundan tam 84 yıl evvel 1928 yılında açılmıştır. İş Bankası yalnızca trenin değil, vapurun da gittiği yerlere gitmiştir. Yeni şubenin ilk değerlendirmesi 1929 yılı başında yapılmış ve bu değerlendirmede şubenin kârlı çalışacağı, Tarsus’ta da şube açılmasının yararlı olacağı belirtilmiştir. Nitekim, İş Bankası Mersin’de kısa bir sürede önemli başarılar elde etmiş, açılışının üzerinden henüz 7 ay geçmeden plasman miktarını Mersin’de faaliyet gösteren Selanik, Osmanlı, Ziraat ve Fransız Şark Bankaları’nın üzerine çıkarmış, ticari işlemlerde yüzde 30 pazar payı elde etmiştir” dedi.
Yüzde 43 gelişti
İş Bankası’nın, 2008’den bu yana KOBİ’lere bilgi ve danışmanlık desteği sağlamak amacıyla düzenlediği İş’le Buluşmalar Toplantısı’nın 29’uncu durağı Mersin oldu. ‘Doğu Akdeniz’in Dışa Dönük Yüzü Mersin’ konulu toplantıya, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, TIRSAN Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Çetin Nuhoğlu katıldı. Bali, bankanın 2011 yılı sonu itibarıyla toplam kredi bakiyesinin sektörün yüzde 30’luk artışına karşın, yüzde 43 gelişmeyle 27 milyar TL arttığını da dile getirerek, “2011 yılı ve 2012 ilk çeyreğindeki kredi büyüklükleri, artış oranı, yaygınlık gibi konulardaki yüksek performanslarımız dikkate alındığında ve rakamlarımız ile müşteri temaslarımız birlikte değerlendirildiğinde dokunmadığımız herhangi bir il bulunmamaktadır. 64 ilde en fazla nakdi ticari kredi veren banka olarak yaygın bir performans ve saha hakimiyeti gösteriyoruz” diye konuştu.
Eksikliği kapatacak
Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Türkiye’de çok uzun yıllar finans sektörünün oyuncularının ülkede yatırım, istihdam ve kalkınma hamlelerini kâr ve bilanço bazlı bakış açıları ile değerlendirdiklerini söyledi. Bu yanlışlar ile ülke olarak çok şey kaybettiğimizi belirten Güzeloğlu, şunları söyledi: “İnanıyorum ki, bu buluşmalar bu eksiklikleri kapatacaktır. Banka yöneticileri bu yaklaşım tarzı ile kapasiteyi yerinde anlayacak, bu bölgelerdeki dinamikleri tanıyacak ve kararlarını alacaklar. Bu önemli bir girişimdir. Türkiye’nin sahip olduğu mevcut ekonomik büyüme, bu ülkeye yetmeyecektir. Türkiye daha ötesini isteyen ve en önemlisi de bunu gerçekleştirecek zenginliğe sahip bir ülkedir.”
Lojistik sektörü önemli
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut ise Mersin’in köklü bir dış ticaret kenti olduğunun vurgulayarak şöyle konuştu: “Mersin özelliğine baktığımızda, Mersin, insanımıza umut veren bir kent olmuştur. Mersin ve ekonomisi tüm büyük sıçramalarını ulaşım yatırımları ile yapmıştır. İşte bundan dolayı lojistik Mersin için hayati bir sektördür. Mersin doğal bir lojistik merkezidir.”