Güncelleme Tarihi:
ANSİAD’ın 15’inci olağan toplantısı Rixos Downtown Otel’de gerçekleştirildi. Toplantıya, Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, Hürriyet Gazetesi Yazarı Vahap Munyar, Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcıları Suat İnce ve Yalçın Sezen, ANSİAD Yönetim Kurulu Başkan Ergin Civan, İş Bankası bölüm, şube müdürleri ile ANSİAD üyeleri katıldı. Akşam yemeğinin ardından Ali Eroğlu moderatörlüğünde, Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali ile bir söyleşi yapıldı. Adnan Bali, Türkiye ekonomisinde turizmin önemine vurgu yaptığı konuşmasında, turizmin 50’den fazla sektörü etkileyen ve tetikleyen bir sektör olduğuna işaret etti.
SEKTÖRE BAKIŞIMIZI GÖSTERDİK
Turizmin daha stratejik düşünmeyi gerektiren bir sektör olduğuna dikkati çeken Adnan Bali, özellikle Antalya’daki turizmin 12 aya yayılmasının önemli olduğunu ifade etti. Türkiye İş Bankası’nın kuruluş misyonundan gelen bir anlayış gereği turizm sektörünü destekleyen bir kurum olduklarını dile getiren Bali, "Turizm sektöründe tek defada verilebilecek en yüksek krediyi vermek suretiyle çok kısa bir süre önce yaklaşımımızı net bir şekilde ortaya koyduk. Turizmde bir seferde verilmiş bir kredinin arkasında, 600 civarında otel ve tedarikçilerin kredilendirilmesi olduğundan bu işbirliği, iyi bir işbirliği yaptığımızı düşündüğümüz bir hadisedir. Bu sektöre nasıl baktığımızın önemli bir göstergesidir" dedi.
KRİZDE REFAHLA VEDALAŞMAK GEREKİR
Son dönemde tüm dünyayı etkisi altına alan ekonomik krizlere değinerek, Türkiye’nin krizler karşısında neler yaptığı noktasında da bir değerlendirmede bulunan Adnan Bali, çok kompleks görünen ekonomik krize yönelik çözümün aslında oldukça basit olduğunu kaydetti. Ülkelerin aldığı uluslararası krediler nedeniyle oluşan borçların hane halkı ve tüketim için kullanılmasını, gelecekten ödünç alınmış bir refah şeklinde nitelendiren Adnan Bali şunları söyledi, "Geri ödeyemiyorsanız o refahtan vedalaşmak lazım. Bugün problemin özü o refahla vedalaşılmak istenmemesidir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında çok çalışacaksınız, az harcayacaksınız ve sizin olmayan aktiflere, sizin olmayan refahla da vedalaşacaksınız. Çare belli. Bunların hiçbirini yapmayarak, problemden çıkma söz konusu değil."
TÜRKİYE KRİZDEN BÜYÜYEREK ÇIKTI
Türkiye’nin 2001 ekonomik krizinden refahla vedalaşmayı bilerek çıkabildiğine dikkati çeken Bali konuşmasına şöyle devam etti, "Biz refahla vedalaşmayı bildik. Türk insanı mukadder olduğunu düşünerek böyle bir problemi algılıyor ve gereğini yapıyor. Refaha ilişkin şartlar değişmeden problemin çözüleceği bekleniyor. ’Bir saat bir de enayiler çalışır’ kültürü bir özdeyişe dönüşebilir mi? Bir ülkede ya da normal mesai saatlerine uymak ekstra bir ücret alma haline dönüşebilir mi? Türkiye 2001 krizinden büyümeyle çıkmıştır. Büyüdüğü için problemlerin göreceliği ile azalmıştır. Büyüme, Türk iş aleminin olağanüstü başarılı çalışmalarıyla olmuştur. Türkiye hakiki manada büyümeyi gerçekleştirmek suretiyle, kendi problemlerini görece küçültmeyi başarabildi. Bundan sonra da dönem otomatik pilota değil manuel müdahaleye her zaman ihtiyaç gösteren bir dönem."
ADNAN BALİ’YE PLAKET
Konuşmasının ardından işadamlarının sorularını yanıtlayan Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali’ye ANSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Eroğlu tarafından bir plaket verildi.