Güncelleme Tarihi:
Kayseri Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fevzi Çakmak Karaer, yaz aylarında görülen yağışların ve hava sıcaklıklarının yüksek olmasının bu yıl bal rekoltesini düşürdüğünü belirterek, şunları söyledi:
“Haziran ayı ve sonrasında zaman zaman görülen mevsim normallerindeki yağışlar, arıların yararlandığı çiçekleri olumsuz etkiledi. Çiçekler yağışlardan zarar görünce bal verimi de düştü. Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinden fazla olması da yine çiçekleri ve bal verimini olumsuz yönde etkiledi. Sonuç olarak bu yıl bal rekoltesi Türkiye'nin her yerinde geçen yıla göre oldukça düştü.”
FİYATLAR AYNI KALDI
Fevzi Çakmak Karaer, Kayseri'de geçen yıl 224 ton olan bal rekoltesinin, bu yıl 114 tona kadar gerilediğini ancak fiyatların değişmediğini de belirterek, “Bal üretimi azaldı ama fiyatlar artmadı. Vatandaşta para yok, bal fiyatları artsa satış olmaz. Bu nedenle üreticiler mecburen geçen yılın fiyatlarına devam ediyorlar. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl süzme balın kilosu 15 ila 20 liraya, petek balın kilosu 20 ila 25 liraya, karakovan balının kilosu ise 40 ila 50 liraya satılıyor” dedi.
Kayseri'de en çok bal üretimi Erciyes Dağı'nın etekleriyle Develi, Yahyalı, Tomarza ve Sarız ilçelerinde dağlık bölgelerde ve yaylalarda yapılıyor. Bu bölgelerde yüksek rakımlarda elde edilen keven ve kekik balları büyük ilgi görüyor. Kayseri'de 35 bin dolayında arı kovanı bulunuyor. Aydın ve Muğla illerinden de çok sayıda gezgin arıcı yaz döneminde Kayseri'ye geliyor.