Bakü-Tiflis-Ceyhan hattında, petrol son noktaya ulaştı

Güncelleme Tarihi:

Bakü-Tiflis-Ceyhan hattında, petrol son noktaya ulaştı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2006 16:38

“Yüzyılın projesi” olarak da anılan Hazar petrollerini Türkiye üzerinden uluslararası piyasaya taşıyacak olan Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı Projesi’nde dün akşam mutlu son yaşandı. Azeri petrolü, Ceyhan’da son noktaya ulaştı. Petrolün son noktaya ulaşmasının ardından, yükleme çalışması testleri de herhangi bir aksaklık çıkmadan sürüyor.

Haberin Devamı

Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) petrol boru hattından ham petrolün Adana'nın Ceyhan ilçesindeki terminale saat 21.10 itibarıyla ulaştığı bildirildi.

AA muhabirinin yetkililerden aldığı bilgiye göre, 1076 kilometresi Türkiye'de olmak üzere, toplam 1768 kilometre uzunluğundaki BTC Ham Petrol Boru Hattının son durağı Ceyhan'a ilk petrol, bu akşam saat 21.10 itibarıyla ulaştı.

Terminale ulaşan petrolün, görevliler tarafından terminal sahasındaki tanklara depolanmasına başlandığı bildirildi.

HIRZILIK İÇİN DELİNMİŞ

Adana’nın Ceyhan İlçesi’nde bulunan Haydar Aliyev Deniz Terminali’nde herşeyin planlandığı gibi yürüdüğünü belirten yetkililer, petrol hattının hırsızlık amacıyla delindiği, bu nedenle de basıncın düştüğü iddialarının doğru olmadığını açıkladı.

Haberin Devamı

Bin 76 kilometresi Türkiye, 260 kilometresi Gürcistan, 440 kilometresi de Azerbaycan sınırları içinde olmak üzere toplam bin 776 kilometre uzunluğundaki BTC Ham Petrol Boru Hattı Projesi’ne verilen petrolü Ceyhan’daki tesislerde, yükleyecek ‘The British Hawtharne’ adlı tanker de demir atıp terminale yanaştı. Beklenen 2'inci gemi de geldikten sonra manevra testleri yapılacak. Boru hattından Ceyhan’a ulaşması yaklaşık 1 yıl süren pompalama ile gelen akaryakıtın, gemilere yüklemesinin her an yapılabileceği bildirildi.

‘Asrın projesi’ olarak adlandırılan ve 13 Temmuz’da resmi açılışı yapılacak olan BTC Ham Petrol Boru Hattı, yıllık 50 milyon ton (375 milyon varil) petrol taşıma kapasitesine sahip. Türkiye kesimi 1.4 milyar dolar olmak üzere 2.9 milyar dolar maliyetli hattan Türkiye 16 yıl boyunca yıllık 200- 250 milyon dolar transit geçiş ücreti alacak. Bu ücret 16- 40 yıl arasında 350- 400 milyon dolar olacak.

‘HIRSIZLIK YOK’

Bu arada BTC boru hattına Kahramanmaraş veya Ceyhan’da kelepçe takılıp hırsızlık yapıldığı ve bu nedenle basıncın düştüğü, buna bağlı olarak da hazırlıkların olumsuz etkilendiği yolundaki iddialar yetkililerce yalanlandı. Adana’daki yetkililer, 2 gün önce hattın Ceyhan’a 40 kilometre mesafede bir noktasında çukur bulunduğuna ilişkin ihbar alındığını, bir hırsızlık girişimi olarak değerlendirildiğini, ancak boruya bir zarar verilmediğini söyledi.

Haberin Devamı

Kahramanmaraş Valisi İlhan Atış da, bu konuda bazı gazetelerde yer alan haberlerdeki iddiaları yalanlayarak, Kahramanmaraş bölgesinde böyle bir olayın kesinlikle olmadığını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!