Bakü-Ceyhan'da iş artık kazmaya kaldı

Güncelleme Tarihi:

Bakü-Ceyhanda iş artık kazmaya kaldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2000 00:00

Haberin Devamı

Bakü-Ceyhan boru hattının hayata geçirilmesine dönük son imza dün Ankara'da atıldı. Ankara'daki törende ‘Ev Sahibi Ülke’, ‘Anahtar Teslimi Yapım’ ile ‘Hükümet Garantisi’ belgeleri imzalandı. Bu imzalarla birlikte artık iş ilk kazmanın vurulmasına kaldı.

Azerbaycan ana üretim petrolünü dünya pazarlarına taşıyacak Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı projesinin hayata geçirilmesinde önemli bir adım daha atıldı. ‘‘Ev Sahibi Ülke’’ ve ‘‘Anahtar Teslimi Yapım’’ anlaşmaları ile ‘‘Hükümet Garantisi’’ belgesi, Ankara'da Devlet Konukevi'nde düzenlenen törenle imzalandı. Cumhurbaşkanı Vekili Ömer İzgi ile Başbakan Bülent Ecevit'in de katıldığı törende, Türkiye adına, Ev Sahibi Ülke anlaşmasına Enerji veTabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer, Anahtar Teslimi Yapım anlamasına Botaş Genel Müdürü Gökhan Yardım, Hükümet Garantisi belgesine ise Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp imza koydular.

Anlaşmaları, sponsor grup üyeleri Azerbaycan Milli Petrol Şirketi Socar'ın Başkanı Natık Aliyev, BP Azerbaycan Grubu başkanı ve sponsorlar grubu Başkanı David Woodward, Statoil Hazar Bölgesi Başkanı Rolf Magne Larken, Itochu Başkanı Massau Yamazaki, Unocal Başkan Yardımcısı Endrew Fawthop ile Ramco Başkan Yardımcısı Michael Galkın ve Deltahes Başkan Yardımcısı Richard Mew de imzaladılar.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer, ‘‘Uzun yoldan geldik, bu imzaladığımız son anlaşmadır. Bundan sonra projeye kazma vuracağız’’ dedi. Ersümer, Bakü-Ceyhan petrol boru hattı ile ilgili nihai anlaşmaların imza töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Asya'yı Avrupa'ya bağlayan bir köprü olduğunu belirterek, bölge ülkeleriyle kan, soy ve kültür bağı ile bağlı olduklarını, şimdi ise enerji ile birbirlerine bağlanacaklarını söyledi.

Bakü-Ceyhan Projesi ile her yıl 50 milyon ton petrolün Akdeniz'e akıtılacağını ifade eden Ersümer, ‘‘Bu proje 21. yüzyılı tayin edici bir rol oynayacak’’ dedi.

Türkiye'nin bu projeyi bölgesel bir proje olarak değil, bölgeye açık dünya projesi olarak gördüğünü ifade eden Ersümer, projede iki aylık bir gecikme yaşanmasına karşın, temel mühendislik çalışmalarında bu açığın kapatılacağını ve 2004 yılında petrolün Ceyhan'a akıtılacağını söyledi.

Bu hattan 34 milyar dolarlık petrol akacak

BAKÜ-Tiflis-Ceyhan projesi hayata geçtiğinde, Hazar Denizi'ndeki üç yataktan 30 yıl içinde çıkartılıp satılacak petrolden bugünkü fiyatlarla 34 milyar dolar gelir elde edilecek.

2004 yılında petrolün akacağı hat, toplam 1.730 kilometre uzunluğunda planlandı. Hattın 468 km'si Azerbaycan, 225 km'si Gürcistan ve 1.037 km ise Türkiye topraklarından geçecek.

Bakü-Ceyhan ham petrol boru hattı projesi, finansman giderleri ve içini dolduracak ham petrol hariç, 2.4 milyar dolara mal olacak.

Bakü-Ceyhan ham petrol boru hattı, Bakü yakınlarındaki Sangachal terminalinden başlayarak, Gürcistan üzerinden Erzurum-Erzincan-Kayseri güzergahını takip ederek Ceyhan'da son bulacak.

Boru hattının kapasitesi yıllık 45 milyon ton olarak planlanırken, bu kapasite 50 milyon tona yükseltilebilecek.

Boru hattıyla ilgili uluslararası konsorsiyuma dahil şirketler ve payları şöyle:

BP-Amoco (İngiltere-ABD) yüzde 34.14, M.C.Dermot (ABD) yüzde 2.45,Penzoil (ABD) yüzde 9.82, Unacol (ABD) yüzde 9.52, Exxon (ABD) yüzde 5, Ramco (İngiltere) yüzde 2.08, Sokar (Azerbaycan) yüzde 10, Lukoil (Rusya) yüzde 10, Statoil (Norveç) yüzde 8.56, TPAO (Türkiye) yüzde 6.75, Delta (Suudi Arabistan) yüzde 1.68.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!