Meltem KARA
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2010 00:00
Kağıthane merkezli Güllüoğlu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Güllü, bu yıl yurtdışında 5 şube daha açarak 3 milyon liralık baklava ihracatı yapacaklarını söyledi. Paris’te şube açmak için çalıştıklarını belirten Güllü, “Champs Elysees (Şanzelize) için görüşmeler yapıyoruz. 15 milyon Euro hava parası istediler” dedi.
TÜRKİYE genelinde 15, yurtdışında ise dört ülkede 6 şubesi bulunan Kağıthane merkezli Güllüoğlu, baklava ihracatına ağırlık verecek. Bu yıl içinde yurtdışında en az 5 şube açmak istediklerini söyleyen Güllüoğlu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Güllü, “Paris’in Champs Elysees’de olmayı çok istiyoruz ve görüşmeler yapıyoruz. 15 milyon
Euro hava parası istediler. Eğer oraya da gidersek ünlü Fransız markalardan aşağı kalır yanımız olmayacak” dedi.
Bu yıl 5 mağazaYurtdışında New York, Los Angeles, Amsterdam, Trablus ve Erbil’de 6 şube ile faaliyet gösterdiklerini ifade eden Nejat Güllü, şu bilgileri verdi: “Kuveyt, Kanada, Bulgaristan ve Romanya’da görüşmelerimiz devam ediyor. Yıl sonuna kadar en az 5 mağaza açacağız. New York Astaria’da 750 metreküplük soğuk hava deposu kuruldu. Burayı bir üs gibi kullanıp, ABD’deki şubelerimize dağıtım yapacağız. Bunun için yaklaşık 2.5 milyon dolarlık yatırım yaptık.”
3 milyon lira ihracatNejat Güllü, 2009 yılında 18 milyon lira ciroya ulaştıklarını ve 2.4 milyon baklava liralık ihracatı yaptıklarını belirterek, şunları söyledi: “Bu yıl ciroda yüzde 10 artış ve 3 milyon liralık ihracat hedefimiz bulunuyor. Üretimimizin yüzde 10’unu yurtdışına gönderiyoruz. Şube sayısı arttıkça bunu yüzde 20-30’a çıkarmayı hedefliyoruz. Yurtdışında açtığımız her şube Türkiye’de imalatta yeni istihdam anlamına geliyor.
Nejat Güllü’nün oğlu Genel Müdür Fatih Güllü de, yurtdışında isimlerinin ‘Gulu Gulu’ olarak telaffuz edildiğini anlattı. Baklavayı yurtdışına kalitesini bozmadan ihraç edebilmek için uzun süre çalıştıklarını aktaran Fatih Güllü, “Baklavayı burada hazırlayıp orada satabilmemiz çok önemli. Her şubede aynı kalitede ürünün satılabilmesi için farklı yerlerde üretim yapmak istemedik ve şoklama yöntemiyle ürünleri ihraç etmeye başladık” dedi.
2 milyon dolarlık makine
Kağıthane’deki tesislerinde baklava üretimine standart getirmek için çalıştıklarını kaydeden Fatih Güllü, şöyle konuştu: “Baklava hamurunu açan vargel makinesi, baklavayı eşit dilimleyen kesme makinesini ve eşit fıstık dağıtımı yapan serpme makinesini sektöre kazandırdık. Ancak makineleşmenin lezzeti yok ettiğine yönelik bir ön yargı var. Bu makineler, her baklava diliminin eşit kaliteye sahip olmasını sağlıyor. Bunun için 2 milyon
dolar yatırdık ancak önyargıyı yıkamadık.”
Yurtdışında Güllüoğlu ismi Nejat Güllü’ye aitNEJAT Güllü’nün oğlu ve şirketin Genel Müdürü Fatih Güllü, kardeşlerin işlettiği Güllüoğlu şubelerinin farklı vizyona sahip olduğunu belirterek, aralarındaki ilişkiyi şöyle anlattı: “Babam, Güllüoğlu markasını global anlamda nasıl lanse edebiliriz diye çalışıyor. Karaköy Güllüoğlu ise tek şubede butik hizmet veriyor. Diğer amcam (Faruk Güllü) helva, reçel gibi sektörlere de girdi. Herkes kendi yolunda ilerlediği için aramızda çakışma olmuyor. Hem etik olarak birbirimize duyduğumuz saygıdan hem de pazar parçalanmasın diye aynı kulvarlara girmiyoruz. AB, ABD ve Kanada’da Güllüoğlu markasının genişletilmiş patentlerini aldık. Gümrükten Güllüoğlu adı altında bir ürün girdiğinde bizi arıyorlar.”
Süt ve yağını kendi üretecek NEJAT Güllü, Doğu Anadolu’da hükümetin verdiği teşvikler kapsamında Şanlıurfa’da yatırım yapma kararı aldıklarını, süt ve yağ üretecek bir işleme tesisi kuracaklarını söyledi. Yıllardır Şanlıurfa’dan yağ temin ettiklerini anlatan Güllü, şunları söyledi: “Orada süt hayvancılığını geliştirmek için bir proje başlatmak istedik. İkinci sanayi bölgesinde 20 dönümlük arazi aldık, süt işleme tesisi kuruyoruz. Aldığımız koyunları köylülere vereceğiz ve çobanlığını yapmasını isteyeceğiz. Daha sonra hayvanların süt ve yağını hijyenik biçimde işleyeceğiz. Şu anda 2.5-3 milyon dolar civarında yatırım yaptık. Hayvan sayısı arttıkça yatırım rakamı da artacak. Bu proje başlayınca diğer köylüler de dahil olmak isteyecek. Bölgede hayvancılık geliştikten sonra biz hayvancılıktan çıkacağız.”
İlk dükkanı 17 bin liraya kiraladım babam kızmıştıBAKLAVA işine 11 yaşında başladığını dile getiren Nejat Güllü, 47 yıldır bu mesleği yaptığını anlattı. Nejat Güllü, şöyle konuştu: “Babam Mustafa Güllü 1949 yılında, baklavacılığımızı Gaziantep’ten İstanbul’a taşımaya karar verdi. Havyar Han’ın içindeki dükkanda 6 yıl çalıştı ancak astım hastalığına yakalandı. 1960 yılında Gaziantep’e geri döndü. 1968 yılında İstanbul’a üniversiteyi okumak için geldim. Gece imalathaneye gündüz okula gitmeye başladım. Askerden geldikten sonra da şimdiki Karaköy Güllüoğlu’nun bulunduğu dükkanı zamanın parasıyla 17 bin 670 liraya kiraladım. Babam Mustafa Güllü ‘O kadar parayı nasıl ödeyeceksin diye’ çok kızmıştı. Ancak dükkanı Havyar Han’dan dışarı taşımamızla işlerimiz ikiye katladı.”