Güncelleme Tarihi:
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, “Konusu itibariyle suça tevşik eden, ırkçılık, küfür içeren veya terör örgütlerini simgeleyen semboller gibi kamu düzeni ve genel ahlaka aykırı tasarımları re’sen reddediyoruz” dedi. Ergün, alt komisyona sek edilen tasarıya ilişkin bilgi verirken, ‘Antep baklavası’ adını da sadece kriterlere uygun üretim yapanların kullanabileceğini belirterek şunları söyledi:
KRİTERE UYMAYAN BAKLAVACI
“Coğrafi işaretlerin tescilindeki temel amaçlardan biri kalitenin ve aranılan özelliklerin sürekliliğini sağlamaktır. Yani diyelim Antep baklavası, coğrafi işaret tescilinde bunun özellikleri belirlenmektedir. İşte hamuru şöyle olacak, içinde şu kadar şeker olacak, fıstığı böyle olacak, o zaman Antep baklavası olacak. Kim yaparsa yapsın, burada firma sözkonusu değil. Ürünün, coğrafi işaretin kendisi sözkonusudur. Kim yaparsa yapsın bu standartta, bu kalitede yaptığı takdirde Antep baklavası ünvanını, adını kullanabilir. Bu kalitenin korunabilmesi sürekli hale gelmeli. Bununla ilgili kontroller 10 yılda bir yapılıyor. 10 yıl boyunca insanlara o özellikle olmayan ürünler, o özellikteymiş gibi sunulabilir. Şimdi denetim sıklığını 2 yıla indiriyoruz.” Tasarı da patent, tasarım ve coğrafi işaret ihlallerine 1 milyon TL’ye kadar para cezası, bu cezaları ödemeyenlere de hapis cezası öngörüyor.
MARKALARI DOLABA KİLİTLEMEYİN
“Küresel markalar oluşturamadık ama marka başvurularında Avrupa birincisiyiz” diyen Ergün şöyle konuştu: “Ben bir isimde markalaşma eğilimi görüyorsam bunu tescil ettiriyorum. İleride birisi bu konuda markalaşma eğilimine girerse, ben tescil ettireyim, benden satın alsın bunu. Ben kendim markalaştırayım diye çaba son derece zayıf. Yani marka tescili yaptırılıyor ve rafa konuluyor. Adeta markalar tescili yapılıp yapılıp dolaba kilitlenir hale geliyor. Marka sayılarında bu kadar artışın olması bize ekonomik olarak bir şey kazandırmıyor. Halbuki bizim işimiz bu markanın dünyada dolaşması, piyasada dolaşması, ürünlerin üzerinde olması. Eğer markalar ürünlerin üzerinde değilse, dünya piyasalarında dolaşmıyorsa, popüler hale gelip de bir ürünün değerini arttıran bir unsur haline gelmiyorsa sadece dolaba kilitlemekle bir şey elde edemeyiz. Nitelikli markalar olmasına daha fazla odaklanacağız.”
Taklit ürüne 3 yıl hapis
TASARIYLA getirilen diğer yenilikler şöyle:
* Taklit ürünlere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası getirilirken, yakalanan taklit ürünlere de el konulacak.
* Üniversiteler de patent sahibi olacak, gelirin en az yüzde 30’u öğretim üyesine verilecek.
* ‘İncelemesiz Patent Sistemi’ kaldırılıyor.
* Türk Patent Enstitü kararlarına itiraz hakkı getirilirken, itiraz ücreti de kaldırılıyor.
* Patent, marka ve tasarımın değerini saptamak üzere Türk Patent Enstitüsü’nde “Yenilikçilik ve Tanıtım Dairesi” kuruluyor.