Bakkalların megamarketi

Güncelleme Tarihi:

Bakkalların megamarketi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 1999 00:00

Haberin Devamı

Hiper ve megamarketlerin ortaya çıkışıyla zor günler yaşayan ve peşisıra kapanan bakkal ve kuruyemişçiler birleşerek megamarketlerini kurdu.

Bakkal ve kuruyemişçilerin birleşmesiyle, Alibeyköy'de bir trilyon liralık yatırımla, 1650 metrekarelik bir alana, sekiz kat olarak kurulan mega markette, hem toptan hem perakende satış yapılacak. Yakında hizmete girecek olan binanın dört katı toptan gıda dağıtım merkezi, iki katı hastane, bir katı çıraklık eğitim merkezi ve bir katı da konferans ve toplantı salonu olarak kullanılacak.

Özellikle son yıllarda büyük bir hamle yapan perakende gıda sektörünün yıllık cirosu 15 milyar dolara ulaştı. Cironun büyümesi, yabancı sermayenin perakende sektör bazında ülkemize girmesine yol açtı. Gıda sektöründeki bu gelişmeyi gören büyük yerli şirketler de bu alana yatırım yapmaya başladı. Migros büyük hamleler yaparak ülkenin her yanında şubeler açmaya başladı. Sabancı Holding, uluslararası bir şirket olan Carrefour'la bir anlaşma yaparak CarrefourSA'yı kurdu. Metro, Alman sermayesiyle kuruldu ve hala oldukça iyi iş yapıyor. Doğuş Holding, İzmir Belediyesi'nin bir yan kuruluşu olan Tansaş'ı alarak onu, Türkiye çapına yaymaya hazırlanıyor.

Önce kepenk indirdiler

Bütün bu gelişmeleri uzaktan izleyen ve peşpeşe kepenk indirmeye başlayan bakkallar önceleri ne yapacaklarına karar veremediler. İstanbul Bakkallar Odası Başkanı Boran Elmas ve ekibi CarrefourSA'nın temel atma töreninde küçük çaplı bir protesto gösterisinde bulundu. Daha sonra da ardarda açılan mega marketler karşısında ya sessiz kaldılar ya da cılız protesto gösterileri yapmakla yetindiler.

Sonunda İstanbul Bakkallar Odası Başkanı Elmas ile İstanbul Kuruyemişçiler Odası Başkanı İsmail Taşkın bir toplantı yaparak güçlerini birleştirme kararı aldılar. İstanbul genelinde 48 bin esnafı temsil eden bu iki kuruluş, esnafın satınalma gücünü organize ederek bu grubun, süper, mega ve hipermarketlere karşı rekabet etmelerine olanak sağlamak amacıyla, İstanbul Kuruyemişçiler ve Bakkallar Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.'yi kurdu. Şirket ilk iş olarak Alibeyköy Yeşilpınar'da geniş bir arazi satın aldı. Alınan arazide, çok amaçlı bir yapı inşa ettiren kuruluş, burasının bir satış ünitesi, sağlık merkezi ve eğitim birimi olarak hizmet vermesi için yatırım yaptı. İKB'nin yönetim kurulu başkanlığının Boran Elmas, başkan yardımcılığını ise İsmail Taşkın üstlendi.

Bin kalem ürün

Esas olarak toptan satışların yapılacağı hipermarkette, ayrıca 340 metrekarelik bir alana kurulan perakende satış mağazası da tüketicilerin hizmetine sunulacak. İKB Toptan Alım Merkezi adı verilen binada, kuruyemişçi ve bakkallarda en çok satılan bin kalem ürün, üç ayrı marka alternatifi ile en uygun şartlarda esnafa sunulacak.

Şirket Genel Müdürü C. Melik Melikoğlu, perakende sektörünün yüzde 78'lik payına sahip olan bakkal ve kuruyemişçilerin, günden güne kayba uğradığını söyledi. ‘‘Ümitsizlik yerine çare üretmek zorundaydık. Fikir bulundu: Güçlerimizi birleştirmek’’ diyen Melikoğlu, İKB'nin tamamen profesyonel bir kadro tarafından yönetildiğini belirtti. Melikoğlu, satış sürümü en yüksek olan bin kalem mal içinde şu ürün gruplarının bulunduğunu açıkladı:

‘‘Tüm Tekel ürünleri, her türlü açık ve paketlenmiş gıdalar, kuruyemiş, bisküvi ve şekerlemeler, temizlik ve kozmetik ürünleri, alkollü ve alkolsüz içecekler, kırtasiye malzemeleri, oto aksesuarları, tekstil ürünleri ile beyaz ve kahverengi eşyalar.’’

Küçük ve orta ölçekli esnafın demirbaş ve yatırımlarıyla ilgili temel ihtiyaçlarını da İKB'den alabileceklerini söyleyen Melikoğlu, ‘‘2000'li yılların modern bakkal modelini yaratacağız’’ dedi. Melikoğlu, en kısa sürede bir kalite kontrol laboratuvarı kurmayı planladıklarını da belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!