Güncelleme Tarihi:
Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü ile Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) Bakkallar Odasının işbirliğinde yürütülmesi planlanan “Bakkalları Koruma Projesi (BAKOP)”, faal olarak bakkallık yapan kişilerin üyesi olacağı bir kooperatifin kurulması, sahasında uzman bir genel müdürün atanması, üretici veya pazarlama firmalarından uygun fiyatlı alım yapılması, kredi kartı ile ödeme imkanının sağlanması gibi tedbirleri öngörüyor.
Proje kapsamında, Türkiye'de yıllar itibariyle genel olarak bakkallar dışında, ölçekleri değişmekle birlikte tüm süper ve hiper marketlerin sayısında artış görülüyor.
Küreselleşme ve tüketici davranışlarındaki değişiklikle birlikte, 2000 ve 2004 yılları karşılaştırıldığında, yüzde 10'luk düşüşle sadece bakkalların sayısında azalış gerçekleşirken, orta büyüklükteki marketler yüzde 15, hipermarketler yüzde 18, büyük süpermarketler yüzde 29, süpermarketler yüzde 49, hipermarket zinciri yüzde 61, küçük süpermarketler yüzde 75 oranında arttı.
SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Tüketicilerin, bakkalları ve küçük marketleri tercih etmemesinin, seçenek ve sürat azlığı, alan ve teşhir eksikliği, imaj sorunu, yüksek fiyat, çalışma saatlerinin azlığı, kredi kartı kullanılamaması gibi nedenlerden kaynaklandığı tespit edilirken, rakip firmanın, üreticiden alım yapması, müşterilerine promosyon uygulaması ve çalışma saatlerinin uzun olması, rakip firmaya alım büyüklüğüne bağlı olarak fiyat iskontosu ve uygun vade yapılması gibi durumlar ise rekabeti olumsuz etkileyen unsurlar olarak sıralandı.
Projeyle, bu yöndeki handikaplara karşı bakkal ve küçük marketlerin birleşerek tüm bakkaliye mallarının direkt üretim noktalarından iskontolu, indirimli, uzun vadeli alımını yapacak ve promosyonlu tanıtım yapacak bir kooperatif kurulması öngörülüyor.
Kooperatifin yönetimi konusunda ise “Bu kooperatif profesyonel kişilerce yönetilmelidir. Her türlü şahsi ihtiraslardan uzak tutulabilecek yöntemler üzerinde tartışılması ana sözleşmesinin bu koşulların dikkate alınarak düzenlenmesi önemlidir. Ortaklardan kurulu Yönetim Kurulu kooperatifin yönetimini sektörde uzman kişilere bırakmalıdır. Belli zamanda ciro, alımlar ve benzeri konularda profesyonel yönetimi denetlemelidir” önerisine yer veriliyor.
Banka ve sigorta işlemleri, üyelerin muhasebe işlemleri, tanıtım ve reklam çalışmaları, raf, pano ve iç dizayn çalışması, nöbetçi bakkallık uygulaması, araştırma-geliştirme çalışmaları, sosyal amaçlı girişimler, paketleme ve fason üretim, denetim ve kontrol ağı, sipariş ve şikayet hattı, depo ve dağıtım filosu, tek fiyat ve üniforma uygulaması gibi konuların profesyonel hale getirilmesi konuları ise projenin detayları arasında sayılıyor.
Bu çerçevede, günlük 300 lira cirolu bir bakkalın kooperatifleşme sonucu aylık kazancının, 630 lirası ucuz alım karı olmak üzere, 841,25 liraya varan miktarda fazla kazanç sağlamasının mümkün hale geldiği kaydedildi
“Bakkalları Koruma Projesi'nin, Sanayi Ve Ticaret Bakanlığına sunulacağı bildirildi.