Ceyhun KUBURLU
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2007 00:00
1887 yılında Hacı Hüseyin Efendi tarafından kurulan Gaziantepli İmam Çağdaş restoranının bugün turistik bir merkez gibi hizmet verdiğini dile getiren Genel Müdür Burhan Çağdaş, "Bakır tastaki ayranın ruhunu korumayı başardık" dedi.
KEBAP ve baklavalarıyla ünlü Gaziantepli İmam Çağdaş’ın patronu Burhan Çağdaş "Bakır tastaki ayranın ruhunu koruyup turistik merkez haline geldik" dedi. Bugüne kadar birçok yabancı ve yerli yatırımcıdan restoran zincirleri kurmak için teklifler aldıklarını belirten Çağdaş, "Biz Gaziantep ile bütünleştik ve yerel bir kimliğe sahibiz. Yüz yıl önce nasıl kebap yapıyorsak bugün de aynısını yapıyoruz. Bu yüzden de Gaziantep’e turistik gezi için gelenler tarihi bir mekan olarak gördükleri İmam Çağdaş’ta
yemek yiyorlar. Hala bakır taslarda ayran verip, bakır çatal ve kaşık kullanılanıyoruz" diye konuştu.
TEKNOLOJİ LEZZETİ VERMİYOR: "Son teknoloji fırınların baklavanın tadını bozduğunu öne süren Çağdaş, "Teknoloji hayatımızı kolaylaştırıp hızlandırsa da bu yemek kültürüne çok fazla katkı salamıyor. Örneğin, bu fırınlarla bir kere de 60 tepsi baklava yapabiliyorsunuz. Ancak bizim baklavalarımızın tadını almak o kadar kolay olmuyor" dedi. Kebapta etin kalitesinin ve ustalarının lezzete büyük katsı olduğunu iddia eden Çağdaş şöyle konuştu: "Kebapta erkek koyun ve dişi koyunun eti bile lezzete farklı bir tat katıyor. Sinir ve damarları ellerimizle ayırıyoruz. Kaliteyi kaybedince yüz yıllık bir müessese olmanın anlamı yok. Yani telefonu açıp "Eti ve bıcağı alıp eti şöyle kesmelsin böyle doğramalısın" demeyle bu işler yürümez.Biz 60 yıllık çalışanlarımızla bir aile olarak bu kaliteyi yakalıyoruz. Çıraklıktan ustalığa kadar giden yolda kaliteyi tutturuyoruz."
ŞEKERİN YERİNİ BAKLAVA ALDI: Son yıllarda baklava kültürünün artık Türk insanın bir hayat şekli haline gelmeye başladığına da değinen Çadaş, bayramlarda şekerin yerini baklavanın almaya başladığını kaydetti. Özellikle Kurban Bayramı zamanın da çok fazla telep aldıklarının altını çizen Çağdaş şunları söyledi: "Artık bayramlarda insanlar baklavayı daha çok tüketiyor. Normal günlere göre satışlarımız da dört kat artış yaşanıyor. Özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir’den yoğun talep alıyoruz. Sadece bayramlarda değil nişan ve düğün gibi törenlerde de baklava ikram edilir oldu. Müşterilerimiz nere de olursa olsun 12 saat içerisinde kendilerine ulaşabiliyoruz. Bu sayede de ayakta kalabiliyor ve daha fazla ilgi görüyoruz."
FRANSIZ MUTFAĞINDAN ZENGİN: 1887 yılında Hacı Hüseyin efendi tarafından kurulan ve bugün ünü yurtdışına yayılan İmam Çağdaş restoranının dördüncü kuşağı olduğunu söyleyen Burhan Çağdaş "Bugün Gaziantep kebap ve baklavada köşe başı haline gelmiştir" şeklinde konuştu. Özellikle son 20 yılda mutfak zenginliğiyle adından sıkça söz ettiren Gaziantep’in kitaplara konu olduğunun da altını çizen Çağdaş "Amerikalı ünlü bi" diyorr mutfak yazarı kitabında şöyle diyor: Gaziantep mutfak zenginliği bakımından Fransız mutfağından üç kat daha zengindir. Yabancılara çok farklı gelen bu lezzetin ileriki yıllarda çok daha farklı konumlara geleceğini tahmin ediyorum" şeklinde konuştu.
Tatlıses’in damak tadı çok kuvvetliBİR zamanlar Fidel Castro, Turgut Özal ve Süleyman Demirel gibi devlet adamlarına da İmam Çağdaş restoranların da üretilen baklava ve kebap ürünlerini gönderdiklerini anlatan Çağdaş, "Bugün hala birçok ünlüye özel siparişler gönderiyoruz" dedi. Özellikle kebap partileri ile tanınan İbrahim Tatlıses için "Damak tadı olan birisi" diyen Çağdaş, "Kebap yemenin bir püf noktası vardır. Yani içerisine soğanı, biberi ve domatesi kattığınız zaman o kebabın gerçek lezzeti yakalamak mümkün. İbrahim Tatlıses’i kebap yerken gördüğümde sadece kırmızı biberle yiyordu. Yani damak tadı çok kuvvetli birisi" diye konuştu.
Yabancı Damat, markaya olan ilgiyi artırdıTÜRKİYE’deki baklava kültürünün yurtdışına yayılmasıyla birlikte yabancı yatırımcıların İmam Çağdaş adı altında restoran zincirleri kurmayı istediğini söyleyen Burhan Çağdaş "Özellikle Yabancı Damat dizisyle baklava Yunanistan’da çok sevilen bir tatlı çeşidi haline geldi. Yatırımcıları harekete geçiren bu dizi ile birlikte hem İmam Çağdaş adına hem de ürünlerine ilgi arttı. Almanlar çok fazla sevmese de bugün baklavanın şanı Amerika’ya kadar uzandı" dedi.
Hitit Mutfağı ilgi gördü, projeler başladıMETRO Gastro Buluşması’nda Çorum Anadolu Turizm ve Otelcilik Meslek Lisesi Mutfak bölümü öğretmenlerinin bir araya gelerek açtıkları Hitit Mutfağı adlı stand ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi görüyor. Dört bin yıl öncesine ait arkeolojik kazılar da elde ettikleri yazılı belgelerle Hitit mutfağı hakkında bilgi edinen öğretmenler "Bu bulgularla birlikte köyleri gözdik ve kültürü gördük. Dana sonra Hititler’e ait yemekleri üretmeye başladık. Şimdi projeler geliştirmeye başladık. Belki ileride yatırımcılarla birlikte Hitit Mutfağı adı altında restaurant zincirleri kurabiliriz" açıklamasında bulundu.