Güncelleme Tarihi:
DÜNYADA sadece Pakistan, Afganistan ve Türkiye’de zorunlu olmayan ‘kaçış-yaşam’ odalarına ilişkin yasal düzenleme gündeme geldi. Uzmanlar, Hürriyet’in gündeme getirdiği kaçış odalarıyla ilgili, ‘Artık top hükümette’ derken, bakanlığın işverenlere ‘kurulması iyi olur’ tavsiyesinde bulunduğu ortaya çıktı.
ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Soma’daki maden kazasından sonra işçiler için hayati önem taşıyan kaçış odalarıyla ilgili yasal düzenlemeyi gündeme getirdi. Uzmanlar, Hürriyet’in gündeme getirdiği kaçış odalarıyla ilgili, “Soma’dan ders alınarak acil yasal düzenleme yapılması gerekir. Artık top hükümette” derken, bakanlığın işverenlere ‘kurulması iyi olur’ tavsiyesinde bulunduğu ortaya çıktı. Çalışma Bakanlığı’na bağlı İş Teftiş Kurulu yayınlarında kaçış istasyonları kurulması yönünde işverenlere tavsiyede bulunulurken, madencilikte birçok ülkenin kullandığı maden bölgesinin metandan arındırılması anlamına gelen metan drenajı için de benzer öneriler yer aldı.
ACİL YASAL DÜZENLEME ŞART
TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Can Doğan, madencilerin saniyeler içinde kaçıp sığınabilecekleri odaların zorunlu olması gerektiğine dikkat çekerek, “Aslında kaçış odaları daha çok metal madenleri için geçerli. Kömür madenleri sürekli derinleştiği için konteynerden ziyade oyuk açarak betondan sızdırmaz odalar yapılabilir. Geçerli teçhizatı koyup, kimyasal yalıtım yaparak, temiz hava sistemiyle bu tarz yerler kurulabilir. Ancak bunun için yasal zorunluluk gerekir. Bununla ilgili çalışmalarımız oldu. Kozlu kazasından sonra dünya örneklerini inceleyerek bakanlığa bir rapor sunduk. Şu ana kadar bir adım atılmadı. Bütün kömür madenlerinde olması gereken sığınma odaları hiçbir yerde yok. Şili’deki madenciler sığınma odaları sayesinde iki aya yakın yeraltında hayatlarını sürdürdü. Bu tip yapıların insan hayatıyla kıyaslanmayacak kadar küçük maliyeti var. Yönetmeliğin acilen değişmesi gerekiyor” görüşünü dile getirdi.
BEKLEME ODALARI KURULMALI
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş ve Teftiş Kurulu’nun, “Yeraltı ve Yerüstü Maden İşletmelerinde İş Sağlığı ve Güvenliği” isimli rehber çalışmasında ise işletmelere yönelik öneriler arasında Türkiye’de zorunlu olmayan “kaçış odaları” da yer alıyor. Acil durumlarda kaçış için yeraltına giren bütün işçilerin, ferdi kurtarıcılarla teçhiz edilmesinin gerektiği belirtilen kitapçıkta, “Kaçışlarda düz galerilerde 5 km/sa, desandrelerde 3 km/sa hız kaçış hızı olarak alınmalı ve buna uygun olarak ferdi kurtarıcı değiştirme veya bekleme odaları tesis edilmelidir” deniliyor.
Mevzuata bakacağız
Bir başka yetkili ise maden ocağından gelecek kaza inceleme raporlarına göre alınacak önlemleri belirleyen mevzuatı da gözden geçireceklerini söyledi. Türkiye’nin iş güvenliği konusunda mümkün olduğunca AB’yle uyumlu gittiğini söyleyen yetkili, “Ancak eksiklikler söz konusu ise mevzuatı da gözden geçiririz. Önce olayın netleşmesini görmek lazım, sonra da mevzuatla ilgili düzenlemelere bakmak gerekir. Tüm bunların ilk hafta içinde sonuçlanmasını beklemek çok sağlıklı olmaz. Ama mutlaka takip edilmesi gerekir” dedi.