Güncelleme Tarihi:
ANADOLU’dan Trakya’ya transferi engellemek için ilk kez Kurban Bayramı’nda ithalata izin verilirken, yurtdışından getirilen hayvanlar hadım çıktı. 1 milyar liralık kurban pazarında 19 Kasım’a kadar 450 bin adet hayvan ithalatı yapılması planlanırken Tarım Bakanlığı, “Avrupa’dan gelen canlı hayvanlar Kurban Bayramı’nda kesilebilir” açıklamasıyla kuşkuları dağıtmaya çalıştı.
Hadım ediliyor
Uruguay, Avustralya ve Bulgaristan’dan kurbanlık hayvan getirilirken üreme organı bağlanmış hayvanlar satıcıları da telaşlandırdı. Birçok ülkede, hayvanların daha sağlıklı büyümesi için bu uygulamanın yapıldığına işaret eden Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Bülent Tunç, “Diyanet bu konuyla ilgili sorun olmadığını dile getirdi. Bu işlem zaten dünyanın bir çok ülkesinde gerçekleşiyor. Bu konuda bir sıkıntı olacağını tahmin etmiyorum. Ancak yetkili mercilerin de açıklama yapması gerekiyor” dedi.
Hadım edilmiş hayvanların Kurban Bayramı’nda kesilebileceğini söyleyen Doç. Nihat Hatipoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu uygulama hayvanların daha sağlıklı büyümesi için gerçekleşiyor. Bunun için de Kurban Bayramın’da kesilmesi gerekir. Ancak konuyla ilgili
olarak yinede Diyanet İşleri’nin vereceği karar daha önemli. Bu konuda onlardan gelecek açıklama dikkate alınmalı.”
3 milyon hayvan
Türkiye’de her yıl 2 milyon 500 bin adet küçükbaş hayvan kesildiğini dile getiren Bülent Tunç, pazar hakkında şu bilgileri verdi: “Kurban Bayramı süresince 1 milyarliralık
bir pazar oluşacağını tahmin ediyorum. Küçük baş hayvana ilgi her zaman daha fazla oluyor ancak 500 bine yakın da büyük baş hayvan kesiliyor. Kurban kesecekler her türlü konuya dikkat etmeli. Hayvanın kesildiği yer de çok önemli.”
Et tüketimi düştü deri sayısı azaldı
TÜRKİYE Deri Konfeksiyoncuları Derneği Başkanı Ramazan Hazar, şunları anlattı: “Kriz nedeniyle insanlar et tüketmeyince, deri elde edilmedi. Bundan dolayı, büyük sıkıntı meydana geldi. Talep olunca, ham deri fiyatlarda yaklaşık yüzde 20 artış yaşandı. İnsanların ellerinde deri kalmadı, olanlar ciddi rakamlarla satmaya başladılar. Para kazanacağımız zamanda ham deri kriziyle karşı karşıyayız. Eğer kriz olmasaydı, ham deri fiyatlarındaki artış olmasaydı deri sektörü maddi olarak ciddi bir yol alacaktı, kazanç elde edecekti. Ancak yine de ihracat artışı olumlu. Bunlar, kara dönüşecek olan, bir sonraki senenin gelişini belli eden gelişmelerdir.”