Bakanlar Kurulu'nda Eti Holding tartışması

Güncelleme Tarihi:

Bakanlar Kurulunda Eti Holding tartışması
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2000 00:00

Haberin Devamı

IMF'ye verilecek Ek Niyet Mektubu'nda özelleştirme kapsamına alınan Eti Holding, Bakanlar Kurulu'nu karıştırdı. Eti Holding'in bağlı olduğu Devlet Bakanı Şükrü Sina Gürel, ‘‘Bu konu bana sorulmadı’’ deyince, Başbakan Bülent Ecevit dahil hiç bir Bakanlar Kurulu üyesi ÖYK'nın kararını imzalamadı.

ULUSLARARASI Para Fonu'na (IMF)'ye gönderilecek Üçüncü Ek Niyet Mektubu Bakanlar Kurulu'nda büyük tartışma yarattı. Eti Holding'den sorumlu Devlet Bakanı Şükrü Sina Gürel, kurumun özelleştirme kapsamına alınmasına ‘‘Bürokrasinin sırtında yumurta küfesi yok, Ama bizim var. Herşey haraç mezat satılamaz’’ diye karşı çıkınca, toplantıya imzalanmak için getirilen ÖYK kararını, Başta Başbakan Bülent Ecevit olmak üzere hiç bir kurul üyesi imzalamadı.

Gürel, Bakanlar Kurulu'nun dünkü toplantısında Ek Niyet Mektubu'nda yer verilen yeni özelleştirme taahhütlerini eleştirerek, ‘Bu taahhütler bürokrasiye değil, siyasilere ağır yük getirir’’ dedi. Eti Holding'in özelleştirilmesinine iki açıdan itiraz eden Gürel, gerekçelerini yasalara aykırılık ve rasyonel olmaması olarak sıraladı. Eti Holding'e bağlı Bor İşletmesi'nin özelleştirilmesinde Anayasal ve yasal zorluklar olduğunu vurgulayan Gürel, bu değişiklikler yapılmadan bu fabrikaların özelleştirilemeyeceğini söyledi.

KENDİMİZLE ÇELİŞİYORUZ

Gürel asıl itirazını, Eti Holding'e bağlı Seydişehir Alüminyum Fabrikaları konusunda yaptı. Hükümetin kısa bir süre önce, Bakanlar Kurulu'nda bu işletmenin rehabilatasyonu için karar aldığını hatırlatan Gürel, ‘‘Şimdi özelleştirelim' demek çelişkidir. Alınması istenen karalar, Türkiye'nin bütün maden politikasından vazgeçtiği anlamına gelir’’ dedi.

Gürel, bu konuşmasıyla, toplantıya getirilen ÖYK kararının imzalanmasını da engelledi. Gürel, ‘‘Bu karar alınırken, bana danışılmadı’’ deyince, başta Başbakan Bülent Ecevit olmak üzere Başbakan Yardımcıları ve ÖYK'nın diğer bakan üyeleri kararı imzalamaktan vazgeçtiler.

BÜROKRATLARA SUÇLAMA

Şükrü Sina Gürel'in sözlerine Emlakbank'tan sorumlu Devlet Bakanı Faruk Bal da destek verdi. Kamu bankalarının özelleştirilmesiyle ilgili kararnameye zorlu pazarlıklar sonucu imzalayan Bal da, Seydişehir Alüminyum Fabrikası'nın stratejik konumuna dikkat çekti. Bal da niyet mektubunu hazırlayan bürokratların ‘sınırlarını aştığı’ görüşünü dile getirdi.

Gürel ve Bal'ın konuşmaları Hazine Bakanı Recep Önal tarafından sessizlikle karşılanırken, konunun önümüzdeki hafta ekonomi ağırlıklı toplanacak Bakanlar Kurulu'nda ayrıntılı olarak görüşülmesine karar verildi. Ek Niyet Mektubu'nda yer verilen ve özelleştirme kapsamına alınması planlanan kuruluşlar arasında MKEK, Şeker Fabrikaları'na ait bazı tesis ve fabrikalar yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!