A.A
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2008 11:25
Bakan Tüzmen, 2009 yılında Türkiye'nin ithalatının 50 milyar dolar azalacağını söyledi.
Dünyada yaşanan krizle birlikte Türkiye'nin ithalatı da gerilerken, krizle birlikte aylık ithalat 5 milyar
dolar düştü.
Dünyanın bütün ülkelerini etkisi altına alan global kriz dünya ticaretini olumsuz yönde etkilemeye devam ederken, Türkiye'de de etkisini sürdürüyor. Kriz, Ekim ve Kasım aylarında ihracatta düşüşlere yol açarken, ithalattaki düşüş ihracattaki düşüşten daha yüksek oldu.
Global krizin uluslararası piyasada etkisini sert bir şekilde gösterdiği Ekim ayından önce aylık 19-20 milyar dolara kadar yükselen aylık ithalat, son aylarda büyük oranda düştü.
Edinilen bilgiye göre, Ekim ayında 14 milyar 700 milyon dolarlık ithalat yapılırken, Kasım ayı ithalatının alınan ön veriler paralelinde, 12 milyar 600 milyon dolar seviyelerinde olması bekleniyor. Bu durum, krizle birlikte aylık ithalat rakamlarında 5-6 milyar dolarlık bir düşüş anlamına geliyor. 2007 yılında Ekim ayı ithalatı 15 milyar 600 milyon dolar, Kasım ayı ithalatı da 16 milyar 605 milyon dolardı.
“2008 YILI İTHALATI, 205-210 MİLYAR DOLAR ARASINDA OLACAK”Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, ithalatta yaşanan durumla ilgili olarak, ithalat rakamlarında özellikle son iki aydır ciddi düşüşler yaşandığını belirtti.
Dünyada, özellikle de Avrupa pazarlarında yaşanan pazar daralmasına paralel olarak ithalatın da azaldığını ifade eden Tüzmen, şöyle devam etti:
“Türkiye, düşük
döviz kurları nedeniyle büyük miktarlarda ara mal ithal ederek bunları işleyip ihraç ediyordu. Sanayicimiz, ihracatçımız dünya pazarlarındaki paylarını korumak ve pazarlarını başkalarına kaptırmamak için yerli ara mal yerine, ucuz ara mal ithal ederek ihracatını sürdürdü.
Şimdi, gerek dünya pazarlarındaki daralmaya bağlı olarak, gerekse döviz kurlarının yükselmesi nedeniyle ithalatımızda ciddi düşüşler yaşanıyor. Bugünkü durumun devam etmesi halinde, 2009 yılında ithalatımız yaklaşık 50 milyar dolar azalır.”
İthalatın azalmasındaki bir başka nedenin de dünyada
emtia fiyatlarında yaşanan düşüş olduğunu kaydeden Bakan Tüzmen, bu durumun bir yandan ihracatı olumsuz yönde etkilerken, diğer yandan ithalat faturasını da aşağı çektiğini bildirdi.
Tüzmen, en büyük ithalat kalemi olan petrol ve petrol ürünlerinin fiyatlarının büyük oranlarda düştüğünü kaydederek, “170 dolarlardan 40 dolarlara geriledi. Demir çelik fiyatlarında da aynı durum söz konusu. Bu ürünlerin sayısını artırmamız mümkün. Bütün bunlar ithalat faturamızı düşürüyor tahminlerimize göre, bu yıl sonunda 205-210 milyar dolar arasında bir ithalatımız olur. 2009 yılında bu rakam çok daha aşağılarda seyreder" diye konuştu.
“CARİ AÇIĞIMIZ AZALACAK”Dünya pazarlarında yaşanan olumsuz gelişmelerden en az etkilenmek için çalıştıklarını ifade eden Bakan Tüzmen, ithalattaki düşüşün ihracattaki düşüşten daha fazla olmasının Türkiye'nin cari açığına olumlu etki yapacağını bildirdi. Tüzmen, görüşlerini şöyle açıkladı:
“İthalatımızda 2009 yılında yaşanacak düşüş sonucunda, ihracatımızın ithalatı karşılama oranı çok yükselecek. Önümüzdeki aylarda yerli ara mal üreten işletmelerimizin de devreye girmesiyle, sanayicimizin, ihracatçımızın ithal ara mal yerine, yerli ara mal kullanmaya başlamasıyla daha da olumlu bir tablo ortaya çıkacak. Bu da beraberinde cari açığımızı düşürecek. Olumlu bir tablo ortaya çıkaracak.
Ancak bu gerçekleşirken, çarklarımızın da durmaması lazım. Fabrikalarımızın çalışması lazım. Üretimi en az eskisi kadar devam ettirmemiz, istihdamda sıkıntı yaşamamamız lazım. Bunu sağlamak için de bayram, tatil demeden çalışıyoruz. Krize karşı önlemler alıyoruz. Türkiye'nin tek çıkışının ihracat olduğu bilinciyle hareket ediyoruz.”
Türkiye'nin bu kriz ortamını fazla yara almadan geçirmesi halinde önünün çok açık olduğunu ifade eden Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, “Fazla yara almadan iki sene dayanırsak sonrası kolay, Türkiye'nin önünde kimse duramaz. Bunu başarırsak dünya pazarlarındaki payımızda hızlı bir sıçrama yaşarız. Çok güçlü bir şekilde dünya pazarlarında oluruz. Bunu da başaracak kapasitemizin olduğuna inanıyorum. Yeter ki ülke olarak,sektörler olarak dayanışma içinde olalım” diye konuştu.