Güncelleme Tarihi:
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İran ziyareti sonrasında gazetelerin kurdaki yükselişle ilgili sorularına karşılık kura müdahale edip, bu oyuna
KAMU DOLARA MÜDAHALE ETMEDİKÇE BİR ŞEY OLMAZ
“Bu tarz durumlarda en küçük bir müdahale, sizi oyuna çekmek demektir. Oyuna çekince kurala tabi olursunuz. Oyun, şov başlamış olur. O oyuna asla girmemek gerekir, ihtiyacımız yok. Çünkü dünyanın en sağlam ülkelerinden biriyiz. Kamu borçlanmasında, dış borçta. Net konuşuyorum; şirketlerimizin yurtdışında tahminimizden fazla varlıkları var. Türkiye’nin bu oyuna girmesine gerek yok. Son 7 aydan beri Merkez Bankası dövizle hiç muhatap olmuyor. Ne döviz alım ne de satım ihalesi yapıyor. Peki dolar niye artıyor? Maalesef yine endişe kaygı tabanlı bir oynama. Artar mı acaba? 3.19’ gider mi? Taban sürükleme süreci. Kamu düzeni anlamında oyuna girmediğimiz sürece hiçbir şey olmaz. Kendisi o hareketi yapar sonra tekrar sadeleştirir.Dalga boyu fazla değil.
DEVLET HER ŞEYİ GÖZE ALDI BUNDAN DÖNÜŞ ACZİYETTİR
Dokunulmazlıklar kalktı ve hukuk sana ‘gel ifade ver’ dedi. Onlar da çıkıp, ‘ben seni tanımıyorum’ dediler. ‘Sen devlet değilsin’ diyene ötekinin devlet olduğunu göstermesi lazım. Ya devlet başa ya kuzgun leşe. Onun için devlet olmanın en önemli hayati gereğini yerine getirdi. İfadesine ihtiyaç duyduğu vatandaşını şekli ne olursa olsun ayağına getirdi, ifadesini aldı ve aldığı ifadeye göre hükme vardı. Buna tutuklama gerekli mi gereksiz mi yorum yapabilirsiniz. Ama devlet bunu yapmak zorundaydı. Devlet hakimiyetini sürdürmek için her şeyi göze almıştır. Artık bundan dönüş yoktur. Bundan dönüş acziyettir, devletsizliktir. Bunun gereği mutlak yapılacak artık. Bunun sonucu nereye gider? Hiçbir yere gitmez.SEÇİM, ANAYASADAN SONRA
79 milyon var ya inanın geceleri bir araya gelip, ortak karar alıyor. Yeni anayasadan artık geri dönüş olamaz. Seçim de yeni anayasadan sonra olur ki Türkiye bunu ağrıyla sancıyla değil, yeni bir çocuk doğuyor mutluluğuyla yapar.
EKONOMİK DARBE OLMAZ, GRİP OLURUZ
O kadar da süper, güçlü değiliz. Ama tedbirimizi aldığmız, zayıf noktaları bildiğimiz sürece bize bir şey olmaz. Afet senaryolarını iyi yapmak lazım. Ekonomik darbe ihtimali sıfır mı, hayır. Bir nezle, bir grip yapar ama bir şey olmaz. Topyekün Türkiye’ye ekonomik saldıralım da köşeye sıkıştırıp batıralım, bir afet senaryosudur. Modern dünyada böyle bir şey olmaz. Para piyasanızda, yabancı sermayinizde kimler var ? Onlar, ‘dostum, müttefikim’ dediğin insanlar.
RUSYA’YA MESAJ
Rus ambargosu belli ölçüde devam ediyor. Rusya’nın kendi ürettiği ürünlere rakip olalım, gayesi içinde değiliz. Ama sebzede ve üzümde ambargo kalkmadı. Domatesin mevsimi geldi, üzüm bizim için önemli. Bu iyileştirmeler olmaz ise KEK başkanı Novak’a da söyledik. Bu şeklide sürerse Rusya ile ilişkilerde kısıtlamalar kalktı, her şey çok güzel, diyemeyiz. Karşılık olarak biz de gereğini yapmaya başlarız.”
48 ŞİRKETİ ÇAĞIRDIK, SÜPER TEŞVİK’E HAZIR OLUN DEDİK
“Başbakan Yıldırım, ekonomiyle ilgili başbakan yardımcıları ve bakan arkadaşlarımızla her sektörden 48 şirketi çağırarak 5.5 saat süren bir toplantı yaptık geçtiğimiz Cuma günü. Enerji, savunma, petrokimya, sağlık, ilaç, tarım teknolojileri hepsi oradaydı. Onlara ‘süper teşviklere hazır olun’ dedik. Bu grup artık kurumsal halde çalışacak. Cumhurbaşkanı ve başbakanımızın başkanlığında değil; kendi başına bir organizma gibi çalışarak ülkenin genel konuları ile ilgili fikir üretcek bir kurum haline dönüşecek ilerde. Bu ekiple uluslararası piyasalara proje bazlı yatırım teşvik sistemimizi anlatacağız. Onlara, ‘hazırlanın; kendiniz, yurt dışındaki ortağınız ya da başka biriyle beraber şu alanlarda sizi bekliyoruz. Ucu açık teşvikler vereceğiz ve bunu ilerde sizinle gelip görüşmeye başlayacağız’ dedik. Çok heyecanlandılar. Biz kendi devlerimizi yaratacağız, yaratmak zorundayız.”
İRAN’I BEKLEYEN MÜTEAHHİTLERE KÖTÜ HABER
(İran’da Türk müteahhitler için ne tür fırsatlar bulunuyor?) İran bu alanda kendi kaslarını geliştirebilecek bir ülke. Altyapıda konut dönüşümünde kendi çıkış formülünü üretebilecek bir ülke. Bizim başka alanlarda imkanlara bakmamız lazım. Tercihli Ticaret Anlaşması’na konu ürün sayısını bu yılın sonuna kadar 125’ten 200’e çıkarmak istiyoruz. Biz özellikle beyaz eşya, makine, tekstil ve konfeksiyonu da bu listeye dahil etmek istiyoruz.
ÜÇ İRAN BANKASI TÜRKİYE’YE GELMEK İSTİYOR
İranlı üç bankanın, Samanbank, Parsian Bank ve Pasargard'ın Türkiye’de banka kurmak için talepleri var. 300 milyon dolarlık sermaye şartını yerine getirirlerse bu izin kendilerine verilir. İki ülke ticaretinde milli paraları kullanarak, ticaretin artırılması isteği var. ‘Ben senden gaz alıyorum, TL veriyorum; sen de benden aldığın malın parasını TL ile öde’ gibi. Merkez bankaları arasında bunun altyapısı kurulmalı, ilgili kablo döşenmeli. Zor değil. Bu iş kara para, terörün finansmanı kaygılarını barındırmaz. Açık ve şeffaf. Ne alındı, ne satıldı tüm kayıtları ile tüm dünyaya açık. Kendi milli paranla yapıyorsun. Orda başka bir şey olabilir mi? İddia sahibi onu ispatlamalı. Son derece açık ve şeffaf şekilde yapılıyor. İrana sınırlı ödememiz var. daha net hale getirmek adına bu seyahattaki arakadaşlar teknik görüşmelerini yaptı ve devam ediyor.