Bakan Yıldız TÜBİTAK'ı 'Bor Mobil' ile gezdi

Güncelleme Tarihi:

Bakan Yıldız TÜBİTAKı Bor Mobil ile gezdi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2012 13:34

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kocaeli’nin Gebze İlçesi’ndeki TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’ni ziyaretinde, borhidrür yakıt pili ile çalışan ’Bor Mobil’ adlı araca binerek gezdi.

Yıldız, 20 milyar dolarlıklık pazara sahip proje olan ’Milli Rüzgar Enerji Santralleri Projesi’ (Milres) ile ilgili tribün ve jeneratörlerin kısa bir süre sonra Türkiye’de imal edileceğini söyledi.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’ndeki (MAM) Enerji Enstitüsü ziyaretine TÜBİTAK Başkanı Prof.Dr. Yücel Altunbaşak, Bor Enstitüsü Başkanı Şükrü Öztürk, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu eşlik etti. Enerji Enstitüsü’nde bilgi alan Bakan Yıldız daha sonra Batarya Laboratuvarı, Yakma ve Gazlaştırma Uygulama Alanı, Gaz Teknolojileri Laboratuvarı ve Yakıt Pili Laboratuvarlarını gezerek bilgi aldı.

20 MİLYAR DOLARLIK PROJE

Enerji Enstitüsü’nü gezdikten sonra açıklama yapan Bakan Yıldız, öncelikle enerji tasarrufunun yerli kaynaklarla geliştirilmesine çok önem verdiklerini söyledi. Türk mühendisler tarafından hazırlanan Milli Rüzgar Enerji Santralleri Projesi’ni (Milres) çok önemsediklerini söyleyen Bakan Yıldız şunları söyledi:

"Milres projemiz var. Rüzgar santrallerimizin özellikle tribün ve jeneratör kısımlarının Türkiye’de imal edilebileceğini inşallah hepimiz göreceğiz. 20 milyar dolarlık bir pazar. Bu pazarın yerli üretimle birlikte karşılanmasını hedefliyoruz. Türk mühendislerimiz buradaki yaptıkları çalışmalarla bunun altını oluşturmuş olacaklar. Biz 2023 yılına yerli kaynaklarımızla birlikte daha çok projeyle girmiş olacağız. Bu cari açığın da azaltılması adına da önemli bir şey."

UCUZ ENERJİ İLE ÜRETİLEN ÇAYI İÇTİ

Gaz Teknolojileri Laboratuvarı’nda üretilen prototipte doğalgazdan hidrojen elde edildikten sonra yakıt pilinden elektrikle ucuz ısı enerjisi elde edilen suyla demlenen çaydan Bakan Taner Yıldız’a da ikram edildi. Bakan Yıldız çayın tadını çok beğendiğini ve enerji tasarrufunu önemsediklerini söyledi.

BOR MOBİL’İ KULLANDI

Bakan Taner Yıldız ağırlığı 1100 kilo olan, maksimum 110 kilometre hız yapabilen yakıt pil sistemi ise 4.5 kw olan borhidrür yakıt pilli araç Bor Mobil’i kullandı. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi çevresinde TÜBİTAK Başkanı Prof.Dr. Yücel Altunbaşak ile birlikte gezinti yaptı. Bor Mobil’in 3 kiloluk yakıt pili ile 150 kilometre yol yapabiliyor.

İLKER BAŞBUĞ’UN TUTUKLANMA SORUSUNU YANITLAMADI

Bakan Taner Yıldız Gebze’den sonra İzmit’e geçerek Kocaeli Valisi Ercan Topaca’yı makamında ziyaret etti. Bakan Yıldız burada gazetecilerin, Genelkurmay eski Başkanı emekli orgeneral İlker Başbuğ’un tutuklanmasıyla ilgili soruyu, "Konumuz enerji" diyerek cevapsız bıraktı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!