Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2011 00:00
Petroleum İstanbul 2011 fuarında akaryakıt sektörü temsilcileriyle buluşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Akaryakıt toptan piyasasında bazı alıcılara yüzde 14’lere varan indirim yapılıyor. Gelin taksicilere dizelde yüzde 5 ve LPG’de yüzde 7 indirim yapalım” dedi.
AKARYAKIT toptan piyasasında filolar, sanayi kuruluşları, hastaneler gibi bazı alıcılara yüzde 14’lere varan indirimlerin yapıldığına dikkat çeken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Bu indirimleri yapanlar, temel tüketiciye kadar bunu götürmeli” dedi.
Yüzde 60’ı indirimli
Petrol, LPG, madeni yağ ve otomotiv sektörlerinde faaliyet gösteren 240 firmanın katılımıyla dün kapılarını açan “Petroleum İstanbul 2011” fuarında akaryakıt sektörüyle buluşan Bakan Yıldız, şu bilgileri verdi: “Piyasanın yüzde 60’lık kısmı indirimli ürün alıyor. İstanbul’da 18 bin taksici var. Gelin dizelde yüzde 5 ve LPG’de yüzde 7 indirim yaptığımızı açıklayalım taksicilere. Niye açıklamıyoruz bunu? Ankara’da da 8 bin tane taksici var. Ben bunun pazartesiden itibaren uygulanacağı kanaatindeyim. Minimum yüzde 5 bütün bayiler indirim yapacaktır. Bu yaklaşık 16-18 kuruşa denk gelir.”
Kurum aracına indirim var
Sektörde karların tartışılması gerektiğini vurgulayan Yıldız, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bugün bazı kişilerin kendi kurum aracına bindiğinde yüzde 7 indirimle benzin veya mazot alıp da hafta sonu özel aracına bindiğinde indirimsiz aldığını bilmiyor muyuz? O zaman bir şey normal değil. Bu zincirin bütün fertleri bunu enine boyuna tartmak zorunda.”
Tablo bizim için farklıBakan Yıldız’ın mesajını aldıklarını ancak tablonun farklı bir boyutu oluduğunu vurgulayan Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut, şöyle konuştu: “Ne Tüpraş, ne diğer dağıtım şirketleri Türkiye’nin en kârlı şirketleri konumunda. Yüzde 1-2 marj değeriyle bu piyasadayız. Akaryakıt fiyatlarındaki gelişmelere yönelik ise dünya fiyatlarına bakıldığında motorin son dönemde baskın. Akaryakıt fiyatı sadece ham petrol değil ürün fiyatı da baz alınarak hesaplanıyor. Türkiye’de kur çok etken. Motorin ve benzin 40’ar
dolar artmasına rağmen, kurun artması nedeniyle yurtiçi piyasada son dönemde dengede duruyor.”
EPDK: Rekabetin daha çok artmasını bekliyoruzSEKTÖRDEKİ son gelişmeleri değerlendiren Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, şöyle konuştu: “Bugün ülkemizde özellikle toptan satış piyasasında önemli bir rekabet imkânı oluşmuştur ve bu rekabetin pompa satışında da daha fazla olmasını istiyor ve bekliyoruz. Bu yıl ocak ve şubat aylarında toplam motorin tüketimi geçen yıla göre 12.6 oranında artarak 2 milyon 187 bin metreküp olarak gerçekleşti, aynı dönemde LPG satışları da yüzde 5 oranında arttı. 2011’de daha iyi bir sektör gidişatı beklentisi taşıyoruz. Uluslararası kuruluşların araştırmalarına göre, Avrupa’nın akaryakıt ürünlerine olan talebinin 2020 yılına kadar yüzde 4 oranında azalması öngörülürken, aynı dönemde Türkiye’nin talebinde ortalama yüzde 3 artış beklenmesi Türkiye pazarının cazibesini arttırmaktadır.”
Küçük dağıtım şirketlerinin payı artıyor
SEKTÖRDE küçük dağıtım şirketlerinin pazar payının arttığına dikkat çeken EPDK Başkanı Hasan Köktaş, “2003 yılında 21 tane olan bugün gelinen aşamada sayısı 52’ye ulaşan dağıtım şirketleri içinde ‘piyasaya yeni giren’ ve ‘küçük ölçekli olan’ şirketlerin pazar paylarını tedricen artırmakta olduklarını gözlemliyoruz. Bu durumu piyasanın daha da güçlenmesi ve rekabet imkanlarının artması açısından memnuniyetle karşılıyoruz. Kurumda petrol, LPG ve madeni yağ konularında denetimlerden, lisanslandırmaya, ulusal marker uygulamasından lisanslı depoculuk faaliyetlerine kadar birçok konuda, önemli yeni düzenlemeler yapmak üzereyiz. Tüm dairelerin ortaklığında uzun zamandır sürdürülen çalışmalar sonunda hazırlanan taslak metinleri nihai hale getirildi. Bu taslaklara sektörün azami katkısını sağlamak üzere önümüzdeki ay sektörle toplantı yapılacak” diye konuştu.
Biz ayakta durmakta zorlanıyoruz belediye 35 istasyon açıyor
SEKTÖRDE fiyatların dengelenmesi gerketiğine işaret eden sektör temsilcileri Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Taner Yıldız’a şu mesajları iletti: “Benzin ve LPG’de ne olur fiyatlarda dengeleme yapın. Tüketici ucuz bulduğu yere gitmek zorunda, kaçak bile olsa. Çıkan para bizlerin zararı. Vergileri dengelersek, polisiye tedbirlere gerek kalmadan kaçağın önüne geçmiş oluruz. Bizler ayakta durmakta zorlanırken İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) 35 adet istasyon yapacağını açıklıyor. Her şey bitti de buradan gelecek gelire mi kaldı İBB? Nerdeyse Türkiye kadar bütçesi var.”
Belediye iş aramıyorİstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bu adımının fiyatlarda indirim sağlamaya yönelik bir arayıştan kaynaklandığını, bunun da kar tartışmalarıyla ilgili olduğunu vurgulayan Bakan Yıldız, “Belediye kendine iş aramıyor ki, tonlarca işi var. Niye böyle bir ihtiyaç hissetti? Onu sormak lazım. Makul bir karı hedefe koyarsak, kimse işini gücünü bırakıp size rakip çıkmaz” dedi.
BP: Büyüyeceğimiz 5 ülkeden biri Türkiye
BP’nin dünyada büyümek istediği beş ülkeden birinin Türkiye olduğunu dile getiren BP’nin yeni Türkiye Akaryakıt Ülke Müdürü Richard Harding, “Türkiye, Çin, Hindistan, Brezilya ve Polonya. 2011’de 40 yeni akaryakıt noktasını daha hizmete açacağız. Bu yıl Türkiye’de yüzde 10’luk bir büyüme hedefledik” dedi.