Bakan Yıldırım'dan 'demiryolları' açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Bakan Yıldırımdan demiryolları açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2013 17:51

ULAŞTIRMA Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, " (Demiryollarının özel sektöre açılması) Bu kanunun getirdiği şu. Demiryollarını artık özel şirketlerin de kullanımına açıyoruz " dedi. Bakan Yıldırım, " 3. köprü yapımında 1 milyon ağaç kesilecek iddiası"yla ilgili olarak da "Kesilecek ağaçların kat kat fazlası dikilmiş olacak rehabilite edilecek. Bu konuda endişeye mahal yoktur " diye konuştu.

Haberin Devamı

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Eurasia Rail - Demiryolu, Hafif Raylı Sistemler ve Lojistik Fuarının açılışına katıldı. Bakan Yıldırım açılışın ardından gazetecilerin TCDD’nin özelleştirilmesi ve 3. köprünün yapımı sırasında ağaç kesilip kesilmeyeceği konularıyla ilgili sorularını yanıtladı.

" DEMİRYOLLARINI ARTIK ÖZEL ŞİRKETLERİN KULLANIMINA AÇIYORUZ "

Bakan Yıldırım, " Dün itibariyle yeni Demiryolları kanun tasarısı TBMM’ye sevk edildi. Bu kanun ne getiriyor, bu kanunun getirdiği şu; Demiryollarını artık özel şirketlerin de kullanımına açıyoruz. Şimdiye kadar demiryolları sadece Devlet Demiryolları tarafından yolcu ve yük taşımacılığı için kullanılabiliyordu. Aynen havaalanlarında olduğu gibi artık alt yapıyı herkes kullanabilecek, demiryolları işletmeye devam edecek. Demiryollarının yanı sıra belirli güzergahlarda yük taşımacılığı, yolcu taşımacılığı yapmak isteyenler de bakanlığımız Demiryolları Düzenleme Genel Müdürlüğünün vereceği izinler çerçevesinde işletmecilik yapabilecekler. En önemli getirdiği yenilik budur " dedi.

Haberin Devamı

Örnek güzergahtan da bahseden Bakan Yıldırım, " Diyelim ki Kayseri’den Samsun’a taşımacılık yapılacak. Sivas’tan Samsun’a maden cevheri taşımacılığı yapılacak veya bir başka ürün taşınacak. Bu taşımayı şu anda Devlet Demiryolları yapabiliyor başkası yapamıyor. Karayollarında nasıl yolu biz yapıyoruz herkes taşımacılık yapabiliyor. Burada da aynı olacak. Yol ücreti vermek suretiyle trenini vagonunu lokomotifini kendi temin edecek ve taşımacılığını gerçekleştirecek. Havayolunda da aynı havaalanlarını biz yapıyoruz ama herkes belirli bir düzen içinde kullanabiliyor. Bunun adı serbestleşmedir, demiryollarında serbestleşmedir. Talep var. Ama bu konuda yasal imkan olmadığı için bugüne kadar bu taleplere karşılık verilemedi " diye konuştu.

" FİYATLAR MAKUL HALE GELECEK "

Düzenlemeyle demiryollarının iki bölüme ayrılacağını vurgulayan Yıldırım, " Demiryolları iki bölüme ayrılıyor. Bir tanesi bildiğimiz Devlet Demiryolları olarak kalıyor işletmecilikle görev alacak. Diğeri de normal üst yapı işletmecisi. Yani yolcu ve yük taşımacılığı yapacak şirket haline dönüştürülüyor. Burada altını çizmemiz gereken unsur şu, demiryollarının sinyalizasyonu elektrifikasyonu demiryollarında yani devletin elinde kalmaya devam ediyor. Havayollarında ne olduysa aynı şeylerin demiryollarında olacağını düşünebilirsiniz. Hem fiyatlar makul hale gelecek hem demiryollarını daha etkin kullanacağız hem de yolcu taşımacılığında da demiryollarının payı artmış olacak " dedi.

Haberin Devamı

"HERKES YERLİ FİRMA OLMAK ZORUNDA "

Bakan Binali Yıldırım yerli ya da yabancı firma ayrımı olup olmayacağı sorusuna da yanıt verdi. Yıldırım, " Herkes yerli firma olmak zorunda. Türkiye’de taşımacılık yapabilmesi için mutlaka Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre kurulmuş Türk firması olmak zorundadır. Yurt dışından gelmesi hiç önemli değil. Ortak olabilir ama şirket Türk olmak durumundadır. Transit geçişler ayrıdır. O buna dahil değil " dedi.

" ORMANA YOL YAPILMAZ DİYE BİRŞEY YOK "

3. köprü güzergahında 1 milyon ağaç kesileceği iddialarına ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Bakan Yıldırım, şunları söyledi:

"Afaki konuşmalarla büyük projelerde soru işaretleri oluşturmayalım. 3. köprü ve Kuzey Marmara otoyolu Türkiye ve İstanbul için hayati öneme sahip. Projede çevrenin korunması için her türlü tedbir düşünülmüştür. Uygulamada da buna azami dikkat gösterilecektir. Ormana yol yapılmaz diye birşey yok. Ormanlara bakın yangınla mücadele amacıyla adeta insanın saçını sıfır numara tıraş eder gibi yol açıldığını görürsünüz. Orada ağaçlar yok muydu? Vardı. Ormanı kurtarmak için belirli sayıda ağacı kesmek en mantıklı yol. Kesilecek ağaçların kat kat fazlası dikilmiş olacak, rehabilite edilecek. Bu konuda endişeye mahal yoktur. Her türlü tedbir alınmıştır. Uygulamada da buna azami dikkat edilecektir. Kafa karıştıracak haberlere İstanbullular’ın itibar etmemelerini istirham ediyorum. Bu projenin gecikmeye mahal vermeden tamamlanması hem bizim hem de 14 milyon İstanbullunun ortak arzusudur. "

Haberin Devamı

Bakan Binali Yıldırım, Boğaziçi köprüsündeki tadilat sırasında nasıl bir uygulama yapılacağı sorusuna ise, "Bununla ilgili çalışmalarımızı bitirmek üzereyiz. Kapsamlı bir şekilde kamuoyuna takvimi nasıl yapılacağını düzenlemeleren ne olacağını önceden bildireceğiz. Hiçkimse endişe etmesin. Tedbiri aldık " yanıtını verdi.

DHA-Ekonomi - Türkiye-İstanbul / Bakırköy - Pınar ÇITAK KOYGUN - Elvan EZBER

2013-03-07 15:02:54

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!