Bakan Şimşek isyan etti

Güncelleme Tarihi:

Bakan Şimşek isyan etti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2010 12:45

Vatandaşlarla bir araya gelen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Geçen sene bu vakitlerde bize büyük haksızlıklar yaptılar" dedi.

Gazikent Sosyal Tesisi'nde düzenlenen Şehitkamil 1. Bölge toplantısında vatandaşlarla bir araya gelen Şimşek, anayasa değişikliği paketi ile Türkiye'nin daha özgürlükçü ve daha demokratik olmasını, hukuk sisteminin daha iyi işlemesini istediklerini söyledi.

Yaşlılara, kadınlara, özürlülere, şehitlerin dul ve yetimlerine, gazilere devletin pozitif ayrımcılık getirdiğini belirten Şimşek, artık vatandaşların fişlenmeyeceğini, askeri mahkemelerin sivil vatandaşları yargılamayacağını, devlet-vatandaş arasındaki bir soruna kamu denetçilik sistemi ile çözüm bulunacağını anlattı.
Anayasa değişikliği ile Türkiye'nin birinci sınıf demokrasiye, birinci sınıf hak ve özgürlüklere, iyi işleyen bir hukuk sistemine sahip olacağını belirten Şimşek, “1970'li yılların kaygılarıyla, korkularıyla hazırlanmış bir anayasa, gelin şu darbe anayasasını temelden değiştirelim. Milletin iradesini en üste çıkartalım” diye konuştu.

“ANAYASA PAKETİ ESNAFIN, EMEKLİNİN PROBLEMİNİ ÇÖZÜYOR”

Türkiye'de yargının bağımsız ve tarafsız olmasını istediklerini ifade eden Şimşek, “Mahkemeler, Anayasa Mahkemesi, yüksek yargı kimsenin arka bahçesi olmasın istiyoruz. Yargıya milletin iradesi yansısın” dedi.

Anayasa değişiklik paketinin esnafın, emeklinin, işsizin problemini çözdüğünü belirten Şimşek, dünyada hak ve özgürlüklerini artırmadan, demokrasisini yüksek düzeylere çıkarmadan, iyi işleyen bir hukuk sistemini kurmadan zenginleşen hiçbir ülke olmadığını vurguladı.

Bakan Şimşek, “Biz hükümet olarak istikrarı getirdik. Kişi başına milli geliri 3'e katladık ama Türkiye'nin 10 bin doları aşması için daha özgürlükçü olması lazım. Bu değişikliklerin dorudan doğruya iş aşla ilişkisi var. Mesela yargı yerindelik denetimi yapmazsa, hükümetin elini kolunu bağlamazsa biz daha fazla gelir elde edeceğiz” şeklinde konuştu.

Anayasa Mahkemesi'ne milletin iradesinin yansıması gerektiğini ifade eden Şimşek, Avrupa ülkelerinin hemen hemen tamamında Anayasa Mahkemesi üyelerini ya meclisin ya seçilmiş cumhurbaşkanının ya da hükümetin atadığına dikkati çekti. Şimşek, “Biz dedik ki, 17 üyesinin 3'ünü Meclis atasın. Ayağa kalktılar. Niye? Kendi iradelerine güvenmiyorlar. Meclis niye seçmesin? Meclis, milli iradeyi yansıtıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Ekonomik ve Sosyal Konsey'in anayasal dayanağa kavuşturulduğunu da anlatan Şimşek, esnafın ve çiftçinin ekonomi politikalarında söz hakkı olacağını söyledi.

“KİMSENİN MEMLEKETİ SATTIĞI YOK”

Yatırımcıların Türkiye'ye güvendiğini dile getiren Bakan Şimşek, vatandaşlara seslenerek, “(Memleketi satıyor) diyorlar. Nereye satıyoruz...Siz hiç arazisini, fabrikasını sırtına yüklemiş kaçan yabancı gördünüz mü?. Yok arkadaş. Her şey Türkiye Cumhuriyeti'nin. Onlar sadece vatandaşımıza aş iş üretiyorlar. Kimsenin memleketi falan sattığı yok. Egemenlik hakkı ayrıdır, bir şeyi kullanma hakkı ayrıdır. Şimdi bize güveniyorlar, yatırım yapıyorlar. Adamlar engellemeye çalışıyorlar” dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, anayasa değişikliği paketinin milli iradeyi güçlendireceğini ve ülkeyi ilerleteceğini ifade ederek, “Anayasa değişikliği, Türkiye için dönem noktasıdır” dedi.

“ŞİMDİ DÖNÜP UTANMALARI LAZIM”

Bakan Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Geçen sene bu vakitlerde ne diyorlardı, o zaman bize büyük haksızlıklar yaptılar. 'Türkiye dünyada bu krizden en fazla etkilenen ülke, sabaha çıkmaz, perişan' dediler. Şu anda biz Avrupa'da, OECD ülkeleri arasında büyümede rekor kıracağız. 1,6 milyon vatandaşımıza iş bulduk. Bu, Avrupa'nın tamamına yakın. İşsizlik oranı çıktı şimdi hızlı şekilde indi. Şu anda işsizlik Avrupa'da ortalama yüzde 10, ki bunların genç nüfusu yok. Biz işsizliği düşürdük, Avrupa düşüremedi. Not artışında rekor kırdık, enflasyon tek hanede, işsizlik azalıyor, Türkiye büyüyor. Yatırımları kısmadık. Hani bir şirke bir banka battı mı sizin paralarınızı biz boşa harcadık mı? Yok. Ama, başka ülkelerde oldu. Amerika'da 160 banka battı, o paralar ülkelerinde vergi ödeyenlerin cebinde çıktı.

Şimdi dönüp utanmaları lazım. Dünyada krizden en fazla etkilenen ülke nasıl oluyor da büyüme rekoru kırıyor, istihdam rekoru kırıyor, not artışı rekoru kırıyor. Böyle bir şey olur mu. Ama, geçen yıl neler neler anlatıyorlardı. Değerli kardeşlerim, bu anayasa değişikliği de aynı şey. Anayasa değişikliği çok önemli. Biz elimizden geldiğince anlatıyoruz. Vatandaş buna sahip çıkacak.”

Anayasa değişikliği paketinin Türkiye'yi ileriye götüreceğini belirten Şimşek, “1929 buhranından sonra dünya ekonomisinde en büyük kriz 2008-2009'da yaşandı. Bu krize rağmen biz Türkiye'nin milli gelirini 235 milyar dolardan aldık, bu yıl sonu itibariyle 3'e katlamış olacağız, 700 milyar dolar. Keşke herkes bu memleketi bu kadar ileri götürse. Gerçek vatan sevgisi vatandaş sevgisi budur. Bu değişikliğe sahip çıkalım” şeklinde konuştu.

Toplantıya, Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, AK Parti Şehitkamil İlçe Başkanı Cuma Güzel de katıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!