Bakan Şimşek: Enflasyonun ilave yükü 1 milyar 34 milyon lira

Güncelleme Tarihi:

Bakan Şimşek: Enflasyonun ilave yükü 1 milyar 34 milyon lira
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2013 15:12

Maliye Bakanı Şimşek "Haziran ayı enflasyon rakamları bütçeye bir takım olumsuz etkileri olacak" "Haziran ayındaki enflasyonun yüksek çıkması sebebiyle, bu yılki personel giderlerinin bütçeye ilave yükü 1 milyar 34 milyon lira." dedi. Bakan Şimşek, Gezi Parkı sonrası yaşananlar ve Fed'in politikasını değiştirme sinyali nedeni ile Borsa'nın da 62 milyar dolardan fazla eridiğini ifade etti.

Haberin Devamı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Meclis'in yoğun çalışma gündeminden dolayı, Gelir Vergisi Kanun Tasarısı'nın üzerinde yeterince çalışılması için ekim ayına kalmasını makul gördüm. Tasarıdan vazgeçmedik. Bütçe görüşmelerine başlamadan bu reformu ülkemize kazandırmış olacağız" dedi.

Şimşek, Kanal 24'te katıldığı programda soruları yanıtladı. Merkez Bankasının rezervlerinin sağlam olmasının ekonomiye etkilerine ilişkin değerlendirmede bulunan Şimşek, AK Parti'nin iktidara geldiği dönemde Merkez Bankası rezervlerinin 27-28 milyar dolar civarında olduğunu söyledi. Şimşek, "Rezervlerimiz son olaylar öncesinde 135 milyar dolara kadar çıktı. Bu rezervler milli gelire ve kısa vadeli borçlarımıza oranla düşük. Gelişmekte olan ülkelerle karşılaştırdığımızda bu rezervlerin daha yüksek olması gerekiyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

Bakan Şimşek: Enflasyonun ilave yükü 1 milyar 34 milyon lira
HAZİRAN ENFLASYONU YÜKSEK ÇIKTI

Şimşek, rezervlerin şoklara karşı dayanıklılık için biriktirildiğini belirterek, 2008'in son çeyreğinden itibaren dünyada büyük bir küresel kriz yaşandığını ve o dönemde Merkez Bankasının döviz satmadığını anımsattı.

Son olaylarda, içerideki protestoların getirdiği suni etkilerin olduğuna işaret eden Şimşek, "Böyle bir dönemde tabii ki müdahale edeceksiniz. Rezervlerimizde 6 milyar dolar civarında bir düşüş söz konusu. Bunun bir kısmı altının değer kaybından, bir kısmı da müdahaleler ve dış borç ödemeleri nedeniyle azalmış olabilir. Zaten rezervleri bu tür zamanlar için biriktiriyorsunuz" dedi.

ENFLASYON BEKLENTİLERİ AŞTI

Bugün açıklanan enflasyon rakamlarının ve bu rakamların bütçeye getireceği yükün sorulması üzerine Şimşek, rakamların, beklentilerin epey üzerinde olduğunu söyledi.

Geçmişe dönük haziran aylarına bakıldığında da rakamın yüksek olduğunu belirten Şimşek, "Bunun bütçeye bir takım olumsuz etkileri olacak. Bizim hedeflediğimiz bir enflasyon oranı var ve verdiğimiz bir ücret artışı var. Enflasyon, onu aşınca bu farkı da veriyoruz. Sabah hızlıca bir çalışma yaptırdım, bu haziran ayındaki enflasyonun yüksek çıkması sebebiyle, bu yılki personel giderlerinin bütçeye ilave yükü 1 milyar 34 milyon lira. Doğrusu, bizim beklediğimizin de üzerinde bir rakam. Dolayısıyla bütçe üzerinde olumsuz bir etkisi var ama bu etkiyi bütçe içinde ilave bir tedbir almadan muhtemelen tolere edebileceğiz diye düşünüyorum" diye konuştu.

Haberin Devamı


BORSANIN FED VE GEZİ KAYBI 62 MİLYAR DOLARI GEÇTİ

Gezi Parkı odaklı olayların ve Amerikan Merkez Bankasının (Fed) politikasını değiştirme yönündeki verdiği sinyallerin ekonomiye etkilerinin sorulması üzerine de Şimşek, Gezi Parkı odaklı olaylarla enflasyon arasında doğrudan bir ilişki kurmanın zor olduğunu bildirdi.

Şimşek, Fed'in muhtemel politika değişikliğinin gündeme gelmesiyle Gezi Parkı odaklı olayların yarattığı atmosferin ve bunun sermaye hareketleri ve kur üzerindeki etkisi nedeniyle enflasyonla dolaylı bir ilişki kurulabileceğini ifade etti. Ortada elbette bir zararın olduğunu dile getiren Şimşek, şunları kaydetti:

"Fed'in muhtemel politika değişikliğinin etkisi ile Gezi olaylarının etkisini birbirinden ayırmak zor, çünkü aynı döneme denk geldi ama mayıs başından bu yana, Gezi olayları mayıs sonunda oldu ama şöyle biraz daha gerisine gittiğimiz zaman, o gün finans piyasalarında, borsada vs. Türkiye, bir anlamda iyi noktaları yakalamış. Şimdi o günden bugüne borsadaki değer kaybı 62 milyar doların üzerinde. Yani bizim şirketlerin değer kaybı 62,2 milyar dolar, ciddi. Faizlerdeki yükselişi biliyorsunuz, yüzde 4,7'ye kadar inmiş olan Hazine borçlanma faizleri yüzde 8'lerine üzerine çıktı. Aynı şekilde bizim yurt dışı tahvillerimizin faizleri de yükseldi. Liranın değer kaybı ve bunun enflasyona etkisi söz konusu. Şunu kabul etmek lazım; hem bu Gezi olayları hem de Fed'in 'politika değiştireceğim' algısı veya söylemi Türkiye'yi olumsuz etkilemiştir fakat ben kalıcı bir tahribat yaşanmayacağını düşünüyorum. Çünkü Türkiye'de çok şükür AK Parti hükümetleri döneminde siyasi istikrar sağlanmış ve doğru politikalarla yapısal reformlar yapılmış, makroekonomik temeller sağlamlaştırılmıştır."

Gezi Parkı odaklı gelişmelerin yaşanmaması halinde Türkiye'nin, Fed'in söz konusu muhtemel politika değişikliği kararından daha az etkileneceğini belirten Şimşek, "Bu dönemde Türkiye'nin 10 yıllık tahvillerinin faizi 124 puan artmış, Meksika'nın 131, Polonya'nın 136, Güney Afrika'nın 141, Endonezya'nın da 166 baz puan artış göstermiş. Bu dönemde Türkiye'nin 5 yıllık CDS'i 67 puan artarken, Çin'de 66, Endonezya'da 78,5, Brezilya'da 85,8 puan artış olmuş. Türk Lirası yüzde 8'in üzerinde değer kaybederken, Güney Afrika parası yüzde 12 civarında, Brezilya'nınki yüzde 12,2 değer kaybetmiş" ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!