Güncelleme Tarihi:
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı’nda konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sanayicilerden gelen taleplere ilişkin olarak, "Hükümet olarak sanayicilerin yanındayız. Yatırım, Ar-Ge teşvikleri gibi geniş bir yelpazede üretimi destekleyeceğiz. Bununla birlikte, talepleriniz haklı dahi olsa, mali imkan elvermeden sanayinin tüm taleplerini yerine getirmemiz mümkün değil. Açığı artırarak adım atmamak konusunda hassasiyet taşıyoruz" diye konuştu.
Sanayicilerin vergi affına yönelik eleştirilerine yanıt veren Başkan Şimşek, uygulamanın af değil, ödemelerde sıkıntı çeken esnaf ve sanayiciye bir kolaylık olduğunu dile getirdi. Şimşek, "Kamuoyunda af olarak bilinen uygulamada, devlet ana parayı enflasyonla güncelliyor ve vade farkı ile borcun tamamını alıyor. O zaman bu durumun adını doğru koymak gerekiyor. Burada bir af söz konusu değil. Devlet sadece ceza ve gecikme faizinden feragat ediyor" dedi.
Vergi ve primlerini zamanında ödeyen sanayicilerin ödüllendirilmesi talebini haklı bulduklarını belirten Şimşek, dürüst sanayiciye bu konuda avantajlar sağlayacaklarını açıklayarak şunları söyledi:
"Maliye Bakanlığı olarak her mükellefin karnesi üzerinde çalışıyoruz. Mükellef cari hesabı uygulamasına geçilecek. Her mükellefe bir kredi notu verilecek. Bu çerçevede karnesi çok iyi olan, Maliye ile ilişkileri iyi olan dürüst mükelleflere çok ciddi avantajlar getireceğiz. Meclis’te gündemimizde olan konu üzerinde uzun süredir devam eden çalışmalar bitince sizinle avantajları paylaşacağız."
BSMV ve Damga Vergisi’nin kalkması zor
Bakan Şimşek, konuşmasında sanayicinin talebi olan Banka Sigorta Muamele Vergisi ve Damga Vergisi’nin kalkmasının 16 milyar TL’ye yakın gelirden vazgeçilmesi anlamına geldiğini söyledi. Şimşek, "İlave mali imkan oluşturmadan, bu hususta adım atmamız mümkün değil. Sanayimiz ve genel makro istikrarımız açısından çok zor bir uygulama. Mevcut şartlar altında bu vergileri kaldırmak, Türkiye’nin risk algısını yükseltecek, yatırım ikliminin, sanayicinin ve vatandaşının yükünü artıracak bir adım olacaktır" dedi.
KKDF’nin kalkması için diğer bakanlarla konuyu görüşeceklerini kaydeden Şimşek, ayrıca dünyada ÖTV ve KDV gibi tüketim vergilerinin artırılması yönünde trend olduğunu, buna rağmen bu konudaki talepleri de değerlendireceklerini dile getirdi.
Sanayicinin vergi reformu isteğini haklı bulduklarının da altını çizen Şimşek, bu konuda yaptıkları çalışmanın Meclis’te beklediğini ve konjonktür uygun olduğunda hayata geçebileceğini vurguladı. Şimşek, “Amacımız vergiyi tabana yaymak, imtiyazları kaldırmaktır. Adil olmaya çalıştığımız vergi sisteminde ayrıca elimizdeki kaynağı nereye harcadığımız da önemli. Geçmişte her 100 TL verginin 86 TL’si faize gidiyordu, bugün 15 TL’si faize gidiyor. Bu yıl alınan vergilerin yüzde 23’ünü eğitime harcayacağız” dedi.