Güncelleme Tarihi:
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bütçe kanun tasarısı ile ilgili düzenlediği basın toplantısında, 2014 bütçesinin en önemli özelliğinin ‘tasarruf’ olduğuna dikkat çekti. “Tasarrufu sadece vatandaştan istemeyeceğiz; kamu da tasarruf edecek” diyen Şimşek, özellikle kamunun mal ve hizmet alımlarında 2013 yılına göre ödenek artışının çok sınırlı tutulduğuna dikkat çekti. Deflatörün yüzde 6 olduğu bir yılda, mal ve hizmet alım kaleminde sadece nominal yüzde 1.9’luk artış öngördüklerini vurgulayan Şimşek, “Biz ihtiyaçların gerektirdiği bütçeyi ortaya koyduk. Herkes buna sığacak. Uyum sağlayabilmek için tüm kamu kurum ve kuruluşlarının ilave çaba göstermesi gerekiyor” dedi. Şimşek, her zaman olduğu gibi eğitim ve sağlığın bu bütçede de öncelikli alan olarak kaldığını ifade etti.
DAHA AZ TAŞIT, DAHA AZ BİNA
“Mal ve hizmet giderlerindeki sınırlamadan kastınız; gelecek yıl kamuda taşıt alımı, yeni bina yapımı, kiralaması gibi kalemlerde mi olacak” sorusuna ise Şimşek, “Bütçenin hemen ardından tüm kurum ve kuruluşlara mal ve hizmet alımlarına ilişkin bir talimatname gönderilecek. Yeni bütçeye herkes kendini sığdırmak zorunda” yanıtını verdi.
MEMUR ALIMINA SERT SINIRLAMA: SADECE 74 BİN
10 BİN KORUMA GÖREVLİSİ
Bakan Şimşek, kamuya alınacak 10 bin koruma görevlisinin 2014 yılı personel alım programında olup olmadığı sorusuna karşın, “O konuyu İçişleri Bakanlığı çalışıyor. Zaten emniyet alımları, 34 bin kişilik istisnai kadro içinde yer alıyor” dedi.
“HALKA HESAP VERMEK ZORUNDAYIZ”
Şimşek’e, iki yıldır yapılamayan Sayıştay denetimi konusunda ne düşündüğü soruldu 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi Kontrol Kanunu ve buna uygun 6085 Sayılı Sayıştay Kanunu Ak Parti hükümetleri döneminde çıkarıldı. Halka hesap vermek zorundayız. Bu nedenle ben Sayıştay denetimini önemsiyorum. Ama geçiş dönemindeyiz. Yeni sistemler oluşturmalıyız. Bu konuyu Plan ve Bütçe Komisyonu’nda geniş bir şekilde gündeme getireceğim. Dün de Sayıştay’dan bir heyetle 1.5-2 saat süren bir görüşme yaptık. Her kurumda eksikliklerin giderilmesi için bu denetim çok önemlidir. Yapılan tespitleri ciddiye alıyoruz. Bu kurumun başındaki arkadaşlarım da elbette ki dışarıdan bir göz tarafından izlenmek, değerlendirilmek, denetlenmek isterler. Ama öyle hususlar var ki sistem değişikliği, geçiş süresi gerekiyor. Bunları en kısa sürede birlikte çözeceğiz çünkü amacımız aynı. Sayıştay denetiminin olmaması bir rahatlık değil, tam aksine böyle bir denetimin olması bize rahatlık verir."
2014’Ü DE VATANDAŞ VERGİSİ KURTARACAK
2014 yılı bütçe büyüklükleri hakkında da bilgi veren Bakan Şimşek, toplam giderlerin 436.3 milyar; gelirlerin 403.2 milyar; bütçe açığının ise 33.2 milyar olacağını bildirdi.
2014’te GSYİH artışını yüzde 10.2 öngörmelerine karşın, bütçe gelirlerinde artış tahminlerinin yüzde 4.1 olduğuna dikkat çeken Şimşek, “Gelir artışında muhafazakar davranıyoruz. Çünkü bir kerelik gelirlere bel bağlamak istemiyoruz. Vergi gelirlerinde artış öngörümüz ise yüzde 7.1; ağırlıklı olarak yine dolaylı vergilerden oluşacak. Gelir vergisinden 71 milyar; Kurumlar vergisinden 31 milyar; ÖTV’den yaklaşık 90 milyar; dahilde alınan KDV’den yaklaşık 40 milyar ve ithalattan alınan KDV’den yaklaşık 65 milyar bekliyoruz” dedi.
Bir soru üzerine Şimşek, 2013 yılında Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılacak transfer tutarının yaklaşık 72 milyar; 2014’te ise 77 milyar olacağını söyledi. Bu rakamın yatırım bütçesinin neredeyse iki katı olduğuna dikkat çekti. Sosyal güvenlik açığının ise 2013 yıl sonunda 20.3 milyar; 2014’te ise 21.6 milyar olacağını duyurdu.
ASLAN PAYI EĞİTİM VE SAĞLIĞA
Gelecek yıl bütçesinde en büyük payı eğitime ayırdıklarını anlatan Şimşek, 78.5 milyarlık ödenek koyulduğunu; ikinci en büyük harcama kalemi olan sağlığa da 75 milyar ayrıldığını söyledi.
SEÇİM DEĞİL, DİSİPLİN BÜTÇESİ HESAPLARI KIŞA GÖRE YAPTIK
2014’te yerel seçim ve cumhurbaşkanlığı seçimleri olduğuna dikkat çeken Şimşek, buna rağmen hiç bir şekilde seçim bütçesi ve seçim ekonomisi uygulamayacaklarını, mali disipline devam edeceklerini vurguladı. "Seçim ekonomisi peşinde değiliz. Tam aksine derdimiz; mali performansımızı, kamu maliyesini güçlü tutup Türkiye'nin dışarıdan gelebilecek risklere karşı daha korunaklı hale gelmesini sağlamaktır" diye konuştu.
Şimşek, hem bütçe hem de Orta Vadeli Planı hazırlarken, hesapları yurtdışında işlerin kötü gideceği ihtimaline göre yaptıklarını belirterek, “Hesabımızı kışa göre yaptık. Ama inşallah Avrupa’da bir toparlanma olur” dedi.
THY ÖZELLEŞTİRMESİ GÜNDEMDE DEĞİL
Bir soru üzerine Bakan Şimşek, Türk Hava Yolları’nın özelleştirme kapsamında olduğunu ancak yakın bir zamanda gündemlerinde ne halka arz ne de blok satış bulunduğunu vurguladı. Zaman zaman küresel havacılık piyasasındaki gelişmeleri takip etmek için bazı girişimlerde bulunarak, nabız yokladıklarını ancak şuanda gündemlerinde böyle bir konu bulunmadığını belirtti.
ÜRETİCİ, İHRACATÇI NEFES ALACAK KDV İADESİ 3 AYI GEÇMEYECEK
Maliye Bakanı Şimşek, KDV iadesindeki uzun sürenin Başbakan’ın talimatı üzerine 3 aya indirilmesi için çalışma yaptıklarını açıkladı. İadelerin şu anda el yordamıyla, manuel olarak yapıldığını belirten Şimşek, yeni sistemde beyannamelerin elektronik ortamda alınacağını, sürecin elektronik ortamda izleneceğini belirterek, “Herkesin bir şifresi olacak. Bu şifreyle sisteme girip beyanname verecek. Başvurusunun nerede, kimin masasında beklediğini görebilecek. Ama biz de iadeler konusunda titiz davranıyoruz; çünkü iade ettiğimiz vergi, milletin parası” dedi.