Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, “İnsanın ihtiyacı sonsuzdur. Bu da sonsuz mal ve hizmet üretme imkanı anlamına gelir. Bu anlayış doğrultusunda markalaşarak hayata ve üretime devam etmek gerekir” dedi.
‘Bir ülke sahip olduğu markalar kadar zengindir’ sözünden hareketle başlayan, kentlerin, bölgelerin ve bölge sanayicilerinin markalaşma çabalarına ışık tutmak ve bu alandaki çalışmalara destek olmak hedefiyle düzenlenen ve ilki Denizli'de başlayan ‘Marka Güçtür’ ana temalı toplantılar, Konya, Kayseri, Gaziantep, Antalya, İzmir, Şarlıurfa, Adana, Samsun, Çorum, Diyarbakır, Erzurum, Malatya, Eskişehir, Çanakkale, Mersin, Siirt ve Trabzon’dan sonra bugün Sivas’ta devam etti.
Ayşegül Molu: Orhan Pamuk Türkiye’yi marka yaptı |
Sivas Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda ‘Marka nasıl güce dönüşür’ konusunda görüşlerini açıklayan Reklamcılar Derneği ve Reklamcılık Vakfı Genel Müdürü Ayşegül Molu, konuşmasına Nobel ödüllü Orhan Pamuk örneğiyle başladı. Orhan Pamuk’un ‘bizim’ hikayelerimizi bütün dillerde farklı kültürlerde duyulmasını sağladığını belirten Molu, “Orhan Pamuk bizim özgün değerlerimizi ortaya çıkardı, orjinal noktalarımızı vurguladı. Dolayısıyla, bence Türkiye’yi çok kıymetli markalardan biri haline getirdi uluslararası arenada” dedi. |
BAKAN ŞENER'İN KONUŞMASI
Sivas Ticaret ve Sanayi Odası'nın (STSO) ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda salonu dolduran yakmaşık 300 katılımcıya hitap eden Devlet Bakanı Abdüllatif Şener, dünyanın devleri karşısında onlarla mücadele etmenin yolunun markalaşma olduğunu vurguladı. Hayatın ve üretimin devam edeceğıini kaydeden Şener, “Markalaşarak hayata ve üretime devam etmek gerekir. Her geçen gün değişen dünyayı kavrayabilmek için dünün bugünden, bugünün yarından farklı olduğunu anlamamız gerekir. Dünyanın geldiği noktayı iyi anlamak ve geldiğimiz değişimi iyi kavramamız gerekir” dedi.
Değişen ve gelişen dünyada küreselleşmeye dikkati çeken Abdüllatif Şener, “Dünya küçülmüştür. Değişen ve küçük bir köy haline gelen dünyada küreselleşme dediğimiz kavram ortaya çıkmıştır. Küreselleşme bir vakıadır. Küreselleşen dünya ile dünyanın bir ucundaki olay, anında yaşadığımız yeri de etkilemektedir. Biz bu değişimden maksimum şekilde yararlanmalıyız” diye konuştu.
Bilgisayar ve internet çağını yaşadığımızı, bilgiye erişimin saniyeler içinde gerçekleştiğini kaydeden Bakan Şener, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bilgiye erişim açısından köyde yada kentte olma arasında bir fark kalmamıştır. Küreselleşen dünyada rekabet de küreselleşmiştir. O halde üretim ve ticaret yapan firmalar küreselleşen bu rekabeti ve dinamik değişimi görmeli ve değermendirmelidir. Değişen dünyada değişen şartları iyi görüp kavrayamadığımız zaman başarısızlık ortaya çıkacaktır.”
Aydın Doğan Karikatür sergisi açıldı |
Doğan Yayın Holding tarafından Sivas'ta gerçekleştirilen ‘Anadolu’daki Avrupa Toplantıları’ kapsamında, 23'üncü Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması Sergisi de açıldı. Sivas Güzel Sanatlar Galerisi'ndeti serginin açılışını Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener ile Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök birlikte yaptı. Bakan Şener, Ertuğrul Özkök ve Doğan Grubu’nun üst düzey yöneticileri, sergilenen 82 karikatürü davetlilerle birlikte tek tek inceledi. Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı, karikatür serginin bir hafta boyunca Sivaslı sanatseverlerin ziyaretine sunmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. |
Delet Bakanı Abdüllatif Şener, Türkiye ve dünya ile nüfus karşılaştırması yaptı. Bakan Şener, “Üretim ve ticaret yapan firmalardan 700 bin nüfusu talep olarak gören mi ve bu doğrultuda üretim yapan mı daha güçlüdür, yoksa 70 milyona üretim yapan mı? Pazarınız ne kadar büyükse işletmenizin gücü o kadar büyüktür” dedi.
Türkiyede bir takım şeylerin değişmesi gerektiğini de söyleyen Bakan Şener “İnsanımızın düşünce olarak, siyasal olarak ve kültürel olarak değişiklik taşımalarına rağmen, herkesin yanındakinin gücünü kendi gücü olarak gördüğü bir anlayışı benimsememiz gerekmektedir” diye konuştu.
ÖZKÖK: SERMAYENİN ADI ZEKAHürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök de yaptığı konuşmada, “Paranız olacak yatırım yapacaksınız. Fakat bu çağda artık paranın yanına yeni bir sermaye unsuru daha eklendi. O da zeka” dedi.
Marka yaratmanın çok önemli bir sermaye haline geldiğini, serbest pazar ekonomisinde gelişmenin motorunun sermaye birikimi olduğunu belirten Özkök, “Paranız olacak, yatırım yapacaksınız. Fakat bu çağda artık paranın yanına yeni bir sermaye unsuru daha eklendi. Girişimcilik ruhu o da var ama bir de zeka. Bugün farklı olanı zekayla bunu yapmak, başlı başına temel faktörlerden biri haline geldi” dedi.
Ertuğrul Özkök, Microsoft’un yaratıcısı Billi Gates’i örnek gösterdi, “Sermaye koymadan, zekasıyla trendleri yakaladı. İki çocuk çıktı Google arama motoru diye bir şey çıkardı. İki çocuk daha çıktı onlarda Youtube diye birşey çıkardı. İnsanlara komik görüntülerinizi bize gönderin diye. Onlar da başına bela oldular. Yarın başka biri çıkacak, onlar da onların başına bela olacak” diye konuştu.
“Artık hiç bir markanın sahibi, gece yatağa yattığı zaman başını rahatca yastığa koyamaz” diyen Özkök, “Teyakkuzda olmak zordundadır. Ama emin olun büyük şirketler bizlerden daha fazla teyakkuzda olmak zorunda. Çünkü onların kaybedecek şeyleri çok büyük. Bizim gibi toplumların kaybedeceği ise daha az” diye konuştu.
Konuşmasında, bugün marka yaratmanın yetmediğini, markanın tek başına bir şey olmadığını kaydeden Ertuğrul Özkök, “Yaratılan markaları, sevilen sayılan güvenilir markalar haline getirmek gerekiyor. Onun için de son bir yıl içinde dünya pazarlama aleminde yeni bir kavram yaratıldı. O da lovemarks. Yani aşkla bağlanılan markalar diyoruz. Markanızı sürekli kılmak istiyorsanız, o markayı sevilen bir marka haline getirmeniz gerekiyor. Sevilen marka olmadığı zaman markanız güvencede olmuyor” dedi.
Sivas’da bir Madımak Oteli olayının yaşandığını da anlatan Ertuğrul Özkök, “Samimi olarak söylemek istiyorum. Doğru, ben de o olaydan çok etkilendim. Bana acı verdi. Sivas’a yakışmayacak bir olay. Ama dünyanın hiçbir şehri hiç bir ülkesi, bir tek olayla hatırlanacak kadar acımasız bir davranışa muhatap olmadı” diye konuştu. Özkök, bu sözleriyle salonda uzun süre alkışlanırken, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Evet bizim bunu unutmamız lazım. Ama biz hep geriye bakarak bir yere gidemeyiz. O yüzden bununla ilgili 3-4 kere yazılar yazdım. Çok eleştiriler aldım. Çok ağır eleştiriler geldi bana. Ama ben yılmadan yazmaya devam edeceğim. Çünkü Sivas gelişmeyi haketmiş bir şehir. Sivas unutmayı haketmiş bir şehir. Unutmak derken, ben dramları, acıları unutmaya değil, tam aksine o dramları hatırlayalım ama her gün hatırlatmayarak içinizde o acıyı burda taşıyarak daha ileriye gitmek için herşeyi yapmamız gerektiğine inanıyorum. O yüzden bizim markamız Sivas. Her Sivaslının bu markayı şerefle ve gururla taşıyacak bir kültürel davranışı benimsemesini öneriyorum. Bunu bir Türk olarak söylüyorum. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak söylüyorum. Sivas’ı çok seven bir insan olarak söylüyorum.”
YILDIRIM: BU TOPLANTI MARKA SAYISINI ARTIRACAKToplantıya ev sahipliği yapan Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Yıldırım açış konuşmasında, bu ilin tarihinde önemli görevler üstlendiğini, cumhuriyet tarihinde de büyük bir öneme sahip olduğunu,
Atatürk’e de 108 gün ev sahipliği yaptığını anlattı.
Sivas’ın sorunlarını 16 başlık halinde belirleyip hükümete ve bakanlara ilettiklerini kaydeden Başkan Yıldırım, iki yıl içinde bunların çözümlendiğini anlattı. Organize Sanayi Bölgesi’nde son iki yıl içinde 30 olan fabrika sayısını 72’ye, 1220 olan çalışan işçi sayısının 3 bin 700’e, 20 milyon dolarlık ihracatın da 60 milyon dolara çıkarıldığını da anlatan Osman Yıldırım, “Bu gelişme sadece ekonomide değil, heralanda gerçekleştirilmiştir” dedi. Osman Yıldırım, iki yıl içinde ‘marka’ tescili için 613 firmanın başvurduğunu, bu toplantıdan sonra sayının aratacağını söyledi.
Sivas’ın 2023 yılı yol haritasının da çıkarıldığını ve bunun başka örneği olmadığını da vurgulayan Yıldırım, “Sivas bu yol haritasında kaç yıldızlı olmalı, milli geliri ne olmalı diye çok çeşitli planlar hazırlandı. Bunu da bütün kurul arkadaşlarımız, kuruluşlar ve sivil toplum örgütleriyle biraraya gelerek yaptık” dedi.
KİMLER KATILDIDevlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Sivas Valisi Veysel Dalmaz, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, CNN Türk İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Taha Akyol, Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bakır, Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Yıldırım, Reklamcılar Derneği ve Reklamcılık Vakfı Genel Müdürü Ayşegül Molu, Aydın Doğan Vakfı Başkanı Candan Fetvacı, Pegasus Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, Milliyet Gazetesi Başyazarı Güneri Civaoğlu, Radikal Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmet Berkan, Hürriyet Gazetesi Yazarı Vahap Munyar, Milliyet Gazetesi Yazarı Fikret Bila, Manşet Programı sunucusu Mithat Bereket, Doğan Haber Ajansı Genel Müdür Yardımcısı Kemal Gülmüş, DYH’nin üst düzey yöneticileri, Sivaslı sanayici ve işadamları