Güncelleme Tarihi:
TARIM ve Orman Bakanlığı, BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Türkiye Gıda Sanayi Ä°ÅŸverenleri Sendikası (TÃœGÄ°S) ve Sürdürülebilirlik Akademisi iÅŸ birliÄŸiyle bu yıl dördüncüsü düzenlenen Sürdürülebilir Gıda Konferansı, Ä°stanbul'da baÅŸladı.    Â
Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, bu yıl "2030'a kadar dünyada açlığa son vermek mümkün" temasıyla 38'incisi düzenlenen Dünya Gıda Günü kapsamında gerçekleÅŸtirilen konferansın açılışında yaptığı konuÅŸmada, dünyada yaÅŸanan açlık sorununun; iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi, kaynakların verimli ve etkin kullanılmaması, yaÅŸanan çatışma ortamları, gelir paylaşımındaki dengesizlikler gibi pek çok sebebi bulunduÄŸunu anlattı.    Â
Pakdemirli, 2030 yılına kadar açlığa son verme hedefinin, ulaşılması zor bir hedef olmadığını belirterek, "Bu hedefe baÅŸarılı bir ÅŸekilde ulaÅŸmanın yolu sürdürülebilir tarımdan geçmektedir. Kırsal kalkınma alanında daha fazla yatırım yapmak, gıda israf ve kayıplarını önlemek ve üreticileri bilinçlendirerek desteklemek, sürdürülebilir tarım için vazgeçilmezimizdir." dedi.    Â
DoÄŸal kaynakların sınırlı olduÄŸunu, herkesin bu konuda duyarlı olması gerektiÄŸini vurgulayan Pakdemirli, su kaynaklarının azaldığını ve her geçen yıl temiz su ihtiyacının arttığını, bakanlığın, su ve enerji kaynaklarını koruyarak sürdürülebilir gıda güvenliÄŸini saÄŸlamak için yoÄŸun çaba sarf ettiÄŸini anlattı.    Â
Pakdemirli, "Bugün burada belirtmek isterim ki bakanlık olarak, önümüzdeki günlerde üreticiden tüketiciye, yani tarladan sofraya gıda kayıp ve israfların sonlandırılması amacıyla ilgili tüm paydaÅŸları da dahil edeceÄŸimiz yeni bir çalışma baÅŸlatacağız." dedi.    Â
"TARIMSAL ÃœRETÄ°MDE DÃœNYADA Ä°LK 10'DA YER ALIYORUZ"Â
 Bekir Pakdemirli, Türkiye'nin, tarımsal üretimde dünyada ilk 10'da yer aldığını belirterek, gıda güvenliÄŸi ve kırsal kalkınma kapsamında uluslararası ortaklarla bölgede ve dünya çapında üzerlerine düşen görevi yapmaya gayret gösterdiklerini ifade etti.    Â
FAO ile yürüttükleri Ortaklık Programı kapsamında, Orta Asya'daki kardeÅŸ ülkelere, gıda güvenliÄŸinin saÄŸlanması amacıyla finansman ve teknik destek saÄŸladıklarını kaydeden Pakdemirli, program baÅŸarılı olduÄŸu için ikinci fazına "ormancılık" alanını da eklediklerini bildirdi.    Â
Pakdemirli, 2050 yılında küresel nüfusun 9,7 milyara ulaÅŸmasının beklendiÄŸini ifade ederek, gıda arzının neredeyse yüzde 50 artması gerektiÄŸini söyledi. Pakdemirli, "Ancak erozyon, arazi bozunumu, iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi ve çatışma ortamları tarımsal üretime, dolayısıyla gıda güvenliÄŸine olumsuz etki yapan baÅŸlıca faktörlerdir." dedi.    Â
Dünyada gıda güvenliÄŸinin saÄŸlanamaması sonucu 821 milyon insanın açlık sorunu çektiÄŸini vurgulayan Pakdemirli, "Bu nüfusun neredeyse 3'te biri Afrika'da yaÅŸamaktadır. Afrika kıtasında toplam nüfusun yüzde 21'i, yani 256 milyondan fazla insan, yetersiz beslenme sorunuyla karşı karşıya bulunmaktadır. Büyük çoÄŸunluÄŸu geliÅŸmekte olan ülkelerde olmak üzere dünya genelinde çocuk ölümlerinin yüzde 45'i yetersiz beslenme kaynaklıdır. Bu sorunların farkında olarak, açlık sorununun yoÄŸun bir ÅŸekilde yaÅŸandığı ve CumhurbaÅŸkanımızın özel önem verdiÄŸi Afrika ülkeleri ile ülkemiz arasındaki iliÅŸkilerin geliÅŸtirilmesine katkıda bulunmak amacıyla pek çok faaliyet gerçekleÅŸtirdik ve gerçekleÅŸtirmeye devam ediyoruz." ÅŸeklinde konuÅŸtu.    Â
"SANAYÄ°LEÅžMÄ°Åž ÃœLKELERDE GIDA KAYBI VE Ä°SRAFI 700 MÄ°LYAR DOLAR"Â
Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, büyük oranda açlık çeken nüfusa karşın dünyada 672 milyon obez ve 1,9 milyar fazla kilolu insan bulunduÄŸunu belirterek, ÅŸunları kaydetti:    Â
"ABD'nin yüzde 36'sı obez, Avrupa'nın yüzde 23'ü obez, yüzde 50'si de aşırı kiloludur. Ayrıca, aşırı gıda tüketiminin yanı sıra gıda israfının en çok yapıldığı ülkeler de batı ülkeleridir. Dünyada üretilen gıdanın her yıl üçte biri kaybedilmekte ya da israf edilmektedir. Her yıl geliÅŸmiÅŸ ülkelerde israf edilen gıda hacmi, 222 milyon ton, tüm Sahraaltı Afrika ülkelerinin net gıda üretim hacmine neredeyse eÅŸit.    Â
Gıda kaybı ve israfının ekonomik açıdan boyutu sanayileÅŸmiÅŸ ülkelerde 700 milyar dolara, geliÅŸmekte olan ülkelerde de 300 milyar dolara tekabül etmektedir. 2050 yılında 9,7 milyara ulaÅŸacak dünya nüfusunu beslemek için tarımsal üretimin yüzde 50 oranında artması gerektiÄŸi düşünüldüğünde, gıda kaybı ve israfını asgari düzeylere indirmenin hayati derecede önem arz ettiÄŸini vurgulamamız gerekiyor."    Â
Pakdemirli, bu kapsamda hükümetlerin ve uluslararası toplumun, gerekli önlemleri alması, geri dönüşü olmayan bir noktaya gelmeden tedbirleri hayata geçirmesi gerektiÄŸini söyledi.    Â
"821 MÄ°LYONDAN FAZLA Ä°NSAN AÇLIK ÇEKÄ°YOR"    Â
FAO Avrupa ve Orta Asya'dan sorumlu Genel Direktör Yardımcısı Vladimir Rakhmanin de konferansın, 150'den fazla ülkede gerçekleÅŸen etkinliklerin bir parçası olduÄŸunu belirterek, bu yılki etkinliklerin ana temasının "eylemlerimiz geleceÄŸimizdir, 2030'da açlığa son verilen bir gelecek mümkün" olduÄŸunu söyledi.    Â
"Açlık, dünyada uzun süreli bir düşüşten sonra yeniden yükseliÅŸte" diyen Rakhmanin, ÅŸu anda 821 milyondan fazla insanın kronik beslenme yetersizliÄŸiyle karşı karşıya olduÄŸunu, açlık çeken insanların çoÄŸunun savaÅŸların ve çatışmaların olduÄŸu ülkelerde yaÅŸadığını kaydetti.    Â
Rakhmanin, ÅŸu anda uluslararası felaketlerin yüzde 80'inden fazlasının açlıktan kaynaklandığını, uluslararası iÅŸ birliÄŸi ile açlığa son verilebileceÄŸini, dünya kaynaklarının daha akıllıca kullanılması gerektiÄŸini vurguladı.    Â
Dünyada giderek artan israfa dikkati çeken Rakhmanin, israfa son verilmesi ve hükümetlerin açlığa karşı iÅŸ birliÄŸi gerçekleÅŸtirmesi gerektiÄŸini söyledi. Rakhmanin, açlığın yok edilmesi ve israfın azaltılması konusunda uluslararası, bölgesel ve yerel düzeydeki çabaları desteklediklerini kaydetti.    Â
"TÃœRKÄ°YE'DE TARIMLA UÄžRAÅžANLARIN YAÅž ORTALAMASI GÄ°TTÄ°KÇE ARTIYOR"Â
TÃœGÄ°S Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Necdet BuzbaÅŸ ise 2018'de tüketilmesi gereken doÄŸal kaynağın 1 AÄŸustos'ta bittiÄŸini, bu nedenle sürdürülebilirliÄŸin büyük önem arz ettiÄŸini vurguladı.    Â
BuzbaÅŸ, Türkiye'de tarımla uÄŸraÅŸanların yaÅŸ ortalamasının gittikçe arttığını ve 55'i geçtiÄŸini belirterek, insanları tarıma yönlendirmek gerektiÄŸini söyledi.    Â