Güncelleme Tarihi:
Bakan Nebati, Twitter'daki hesabından Kur Korumalı TL Mevduat hesabına ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Nebati, Kur Korumalı TL Mevduat hesabının ekonomiye çok önemli katkı sağlayan bir enstrüman olduğunu belirterek, "Kur Korumalı TL Mevduat hesabı, milletimizin tasarruflarını döviz yerine Türk Lirasına yatırmasını teşvik eden, bu sayede ekonomimize çok önemli katkı sağlayan bir enstrümandır. Tasarruf sahiplerinin 3’te 1’i döviz yerine bu faydalı yatırım aracını tercih ediyor. Böylece hem ekonomik büyümemize katkı sağlıyor hem tasarruf ediyor hem de döviz kurlarında manipülasyon yapmak isteyen kötü niyetli güçlerin yoluna taş koyuyor. Ülkemizde enflasyonu tetikleyen aşırı kur hareketleri ile mücadelemizde vatandaşlarımızla birlik olmamızı sağlayan en önemli enstrümanlardan biri olan Kur Korumalı TL Mevduat hesabını haksızca eleştirenlerin iyi niyetinden şüphe ediyorum" ifadelerini kullandı.
60.6 MİLYARA ULAŞTI
Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre temmuz ayında bütçe giderleri geçen yılın aynı ayına göre yüzde 85 artışla 261 milyar lira, bütçe gelirleri yüzde 106.7 oranında artışla 197 milyar lira oldu. Geçen yıl 45.8 milyar lira açık veren bütçe açığı bu yıl temmuz ayında 64 milyar 19 milyon lira oldu. Kur korumalı mevduat için bütçeden yapılan ödemelerin gösterildiği Mevduat ve Katılma Hesaplarının Kur Artışlarına Karşı Korunmasına ilişkin Giderler kaleminden yapılan ödemeler temmuz ayında 23 milyar 361 milyon lira oldu. Böylece şubat ayında 11.7 milyar lira ile başlayan ödemeler temmuz sonu itibariyle 60 milyar 596 milyon liraya ulaştı. Temmuz ayında faiz hariç bütçe giderleri geçen yılın aynı ayına göre yüzde 108 oranında artarak 244.3 milyar lira oldu.
Bütçedeki en büyük paya sahip cari transfer harcamaları yüzde 118.1 oranında artışla 127.3 milyar lira oldu. Borç verme kalemi ise yüzde 349 oranında artışla 8.9 milyar lira, borç verme kalemi içinde de en büyük pay 4.5 milyar lira ile BOTAŞ’ın oldu. Temmuz ayında vergi gelirleri tahsilatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 99.2 oranında artarak 168.8 milyar lira oldu. Vergi gelirleri içinde en fazla artış yüzde 146.2 artışla ithalde alınan KDV’de oldu. Bu kalemden temmuz ayında 48.4 milyar lira geldi. Yurtiçi mallar üzerinden alınan dahilde KDV de yüzde 101.3 oranında artışla 20.1 milyar lira, özel tüketim vergisi (ÖTV) yüzde 94.9 artışla 36.3 milyar lira oldu.