Güncelleme Tarihi:
13. Büyükelçiler Konferansı’nda konuşan Nebati, küresel diplomasinin son yıllarda en somut başarılarından birisinin Rusya, Ukrayna ve Türkiye arasında imzalanarak işler hale getirilen tahıl sevkiyatı anlaşması olduğunu vurgulayarak, “Bu bir açık Recep Tayyip Erdoğan etkisidir. Bu tarihi anlaşma, katıldığım G-20 toplantılarında da en önemli gündem maddelerinden biri olan küresel gıda arz krizinin etkilerini hafifletmesi bakımından son derece stratejik bir öneme sahiptir. Anlaşma, Ukrayna depolarında biriken 20 milyon tonun üzerindeki tahılın dünya piyasalarına sunulmasına imkan sağlamıştır. Böylelikle tüm dünyada özellikle hububat fiyatlarındaki arz yönlü baskıların hafiflemesiyle birlikte fiyatların gevşemesine birlikte şahit oluyoruz” diye konuştu. Bakan Nebati, “Benzin ve motorinde ülkemizde uygulanan vergiler AB ortalamasından yaklaşık yüzde 14 daha düşük seviyededir” açıklamasında bulundu. Fransa’nın kurşunsuz benzinde yüzde 50’den daha yüksek vergi koyduğunu aktaran Nebati, Türkiye’nin toplamda 26,6’lık vergi tahsilatıyla kurşunsuz benzinde, yüzde 23,6’lık vergi toplamıyla da motorinde AB ülkelerinin tamamından daha düşük vergilere sahip olduğunu dile getirdi.
‘OLUMSUZ ETKİLERİ SIFIRLADIK’
Bakan Nebati, “Enflasyonla mücadeleye yönelik yaptığımız vergi indirimleri ve düzenlemelerle birlikte 2021 yılında 154 milyar lira vergi gelirinden vazgeçmişken, bu yıl da aldığımız ilave tedbirlerle 251 milyar lira vergi gelirinden feragat etmiş durumdayız. Diğer taraftan fiyat istikrarının önemli bir belirleyicisi olan finansal istikrarı güçlendirmek için birçok adım attık. Türk lirasını daha cazip hale getirmek ve döviz kurlarındaki oynaklığı azaltmak amacıyla Kur Korumalı Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesabı (KKM) uygulamasını başlattık. Bu uygulama ile Rusya-Ukrayna savaşının ve FED faiz artışlarının ülkemiz ekonomisi üzerindeki olumsuz etkisini sınırlandırdık” dedi. Türkiye Ekonomi Modeli’nin en önemli önceliklerinden birinin cari açık sorununu kalıcı olarak çözmek ve küresel değer zincirlerinde üst sıralara çıkmak olduğu dile getiren Nebati, büyükelçilere “Sizlerden istirhamım Türkiye Ekonomi Modelimizi görevli olduğunuz ülkelerdeki ilgili taraflara aktarmanızdır” dedi.
‘İHRACAT YAPMADIĞIMIZ ÜLKE BULUNMUYOR’
TİCARET Bakanı Mehmet Muş, ihracatın Türkiye ekonomisinin büyümesinde lokomotif olduğunu belirterek, “Bugün ihracat yapmayan ilimiz, ihracat yapmadığımız ülke bulunmuyor” dedi. Muş, 13’üncü Büyükelçiler Konferansı’nda, Türkiye’nin, ihracat ve ekonomik büyümede güçlü performans gösterdiğine dikkat çekerek, “2021 yılında ekonomimiz yüzde 11 büyüyerek son 10 yılın en hızlı büyümesini gerçekleştirdi” dedi. Bu büyümenin ana unsuru olan ihracatın 2021 yılında, 2020 yılına kıyasla yüzde 32.8 oranında artarak 225.2 milyar dolar düzeyinde gerçekleştiğini kaydeden Muş, “Dış ticaret hacmimiz ise yüzde 27.6 oranında artarak 496.6 milyar dolar olmuştur. Bu yıl da ocak-temmuz dönemi ihracatımız, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19.1 oranında artarak 144.4 milyar dolar düzeyinde gerçekleşmiştir” diye konuştu.