Güncelleme Tarihi:
ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, referandum öncesinde açıkladıkları, “her işveren için artı bir yeni çalışan” olarak tanımlanan ve 1 milyon 500 bin kişinin işe alınması hedeflenen istihdam paketinde, pozitif ayrımcılık yapacaklarını anlattı. Müezzinoğlu, öncelik verilecek rakamın 100 bininin üç kesim için kullanılmasının kararlaştırıldığı dile getirdi. Müezzinoğlu, bu rakamın 50 binin kadın, 40 binin engelli, 10 binin ise eski mahkumlar için kullanılma şartı getirdiklerini ifade etti. Müezzinoğlu, bir grup gazeteciyle sohbetinde, 1 Şubat’ta açıkladıkları yeni istihdam paketinin ayrıntıları hakkında bilgi verdi. Aralık 2016 tarihinden sonra alınacak her artı bir işçi için işverenlerin bu destekten yararlanacağını dile getiren Müezzinoğlu, işçi çıkarıp yenisini alarak bu sistemden yararlanmak isteyenlerin sıkı takip edileceğini bildirdi. Müezzinoğlu, aralık ayındaki işçi sayısında tek bir azalma olan işverenin, ancak bu sayıyı yakaladıktan sonra aldığı yeni çalışan için bu haklardan yararlanacağını anlattı. Müezzinoğlu, şunları söyledi:
ATIP ALMAYA TAKİP
“İstihdam paketinin hedefi belli. Aralık 2016 sonu itibariyle, işverenler bir artı politikasını uygularsa 1 milyon 500 bin istihdam demek. Bunun 500 bini için iş başı eğitim önceliği tanıyacağız. Üç ay süreyle işbaşı eğitiminin maliyetini biz üstleneceğiz. Kalıcı istihdama dönüşmesi durumunda da vergi ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) primleri devlet tarafından karşılanacak. Bunun 100 bini ayrı tutuyoruz. Bu rakamda pozitif ayrımcılık yapacağız. Bunun 50 bininin kadın, 40 bininin engelli, 10 bininin ise eski mahkum olması şartı getirdik. Bu paketin içerisinde mesleki eğitim kurslarından 200 bin kişi yararlanacak. Toplum yararına çalışma kapsamında 150 bin kişi alınacak. Yeni her istihdamın bilgisi veri bankasında toplanacak ve takibi yapılacak. Mevcut istihdamın artıranlara destek verilecek. Yoksa, 500 kişi çalıştırırken, bunun 50’sini işten atıp, desteklerden yararlanmak için yeniden işe ama gibi bir şey olmayacak. Her halükarda 500’ün üzerine yapacağı istihdam artışına destek verilecek.”
RAKAMI GÜNCELLEYİN
Müezzinoğlu, yeni istihdam paketini anlattığı illerin SGK ve İş- Kur müdürlerine, işsizlik verilerini güncellemelerini istedi. Yaptıkları görüşmelerde bazı illerin 2013 rakamlarına göre işsizlik rakamlarını kendisine aktarması üzerine Müezzinoğlu, “TÜİK’in yeni verileri çıkmadıysa bile her ilde işsizlik parası almak için yapılan başvurulardaki artışları değerlendirin ve rakamlarınızı yenileyin” dedi. Tüm bürokratlarına da son dönemde işsizlik rakamlarında artış olup olmadığı ile ilgili güncelleme yapmaları talimatını verdi. TÜİK’in son açıklamalarına göre Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2016 Ekim döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 500 bin kişi artarak 3 milyon 647 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 1.3 puanlık artışla yüzde 11.8 seviyesine ulaştı. İşsizlik oranlarında geçen yılın ortalarından sonra yükseliş trendi dikkat çekiyor.
İHRACATÇILARDAN 300 BİN İSTİHDAM
TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı istihdam seferberliğinde ihracatçıların ana aktör olacağını açıklayarak “300 bin yeni istihdam yaratacağız. Biz de firma olarak 2 bin ek istihdam ile destek vereceğim” dedi. Büyükekşi, “Başbakanımız ayrılan 12 milyar TL’lik kaynağı bizlere sundu. Biz de ihracatçılar olarak diyoruz ki; biz varız. İlave 1 milyon yeni istihdam seferberliğine tüm gücümüzle katılırız” şeklinde konuştu. TİM 2017 1. Çeyrek Beklentilerini de açıklayan Büyükekşi, “İlk çeyrekte dolar kuru beklentisi 3.73 iken, Euro beklentisi 4.01 TL. Yıl sonunda ise dolar kuru beklentisi 3.83 olurken, Euro beklentisi 4.03 TL oldu” diye konuştu. Büyükekşi istihdam seferberliğine nasıl katılacaklarının detaylarını ise şöyle açıkladı: “Geçen yıl 142.6 milyar dolar olan ihracatı bu yıl 155 milyar dolar yapma hedefimiz var. Geçen yıl 67 bin olan ihracatçı firma sayısının bu yıl 70 bine, yine geçen yıl 3 milyon 80 bin olan istihdamımızın bu yıl 3 milyon 400 bine ulaşmasını hedefliyoruz. Yani 300 bini aşan yeni istihdam yaratacağız. İhracatçılar olarak 1 milyon yeni istihdamın yüzde 30’una talibiz” diye konuştu. Öte yandan İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, “5. ve 6. bölgelerdeki yatırımlarımızla birlikte toplamda 50 bin kişiye yeni iş imkanı sağlayacağımızı öngörüyoruz” ifadesini kullandı.
VALİLERLE İSTİHDAM TELEKONFERANSI
CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan’ın önceki gün açıkladığı istihdam seferberliği için valilerle ilk toplantı yapıldı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 81 ilin valisiyle videokonferans yöntemi ile bir araya geldi. İçişleri Bakanlığı’ndaki toplantıda, istihdam seferberliğinden mümkün olan en iyi neticeyi alabilmek adına illerde neler yapılabileceği konuşuldu, istihdam seferberliğini illerinde koordine edecek valilerin görüş ve önerileri alındı. Başbakan Binali Yıldırım’ın da talimatlandırdığı ve açıkladığı teşvikler de dahil olmak üzere; illerin ekonomik aktörleri, esnafları, işadamları ve STK’lar ile periyodik toplantıların yapılması, ekonomik potansiyellerinin ortaya çıkarılması, aksayan hizmet ve yatırımların tespiti ve çözümü konusunda neler yapılabileceği gibi konular toplantıda ele alındı. Belediyelerin istihdam seferberliğindeki rolü, organize sanayilerin takibi de ele alınan konular arasında yer aldı.