Güncelleme Tarihi:
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan 4G ihalesi ile ilgili belirlenen model ve yol haritasının açıklandığı toplantıda şunları söyledi:
• 4G ihalesinde 800, 900, 1800, 2100 ve 2600 megahertzden toplam 390 megahertzi ihale edeceğiz
• Her bant için ayrı ayrı ihaleye çıkılacak
• 4G yetkilendirme ihalesini Mayıs ayında tamamlayıp yıl sonunda hizmeti vatandaşlara sunacağız
• 4G ihalesinde yeni bir işletmeciye de yer açacağız
• 4. Operatör sadece 2600 Mhz frekans bandı için olabilecek ve diğer operatör yükümlülükleri olmayacak
• Güçlü rekabet ortamı için tüm işletmecilerin bant genişliklerinin azami ölçüde dengelenmesini istiyoruz
• Nüfusu 10,000 altında olan yerlerde ortak altyapı istiyoruz
• 800 megahertz frekans bandındaki bazı TV yayınlarını 700 megahertze çekeceğiz, böylece 800 bandımız 4G'ye uygun hale gelecek
• 800 megahertzde üç operatör arasında eşit paylaşım söz konusu olacak
• 900 ve 1800 frekanslarını kullanan operatörlerimizin mevcut durumlarını dikkate aldık; bunlar için caps'ler (üst sınır) koyduk
• Belli oranlarda yerlilik şartı getiriyoruz
• Ar-ge yatırımı zorunluluğu getiriyoruz, şu anda 500 kişi olan zorunluluk 750'ye çıkarılacak
• Frekans kullanım ücretlerini aşağı çekici bir mekanizma oluşturmak istiyoruz
VODAFONE CEO'SU ÖĞÜT: REKABET ADINA OLUMLU
4G ihalesiyle ilgili olarak Vodafone Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Gökhan Öğüt de bir açıklama yaptı. Öğüt, "4G teknolojisinin kullanılacağı başlıca bantlar olan 800, 1800 ve 2600 MHz frekanslarında ihale sonunda operatörlerin toplamda birbirine yakın bir kaynağa sahip olacağı anlaşılıyor. Bunu da etkin rekabet adına olumlu buluyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
Öğüt, 4G sürecine ilişkin açıklamasında, 4G'yi dijitalleşmenin yeni sayfası olarak gördüklerini belirterek, global pazarda 4G'ye tüm operatörlerden önce geçtiklerini, 4G teknolojisi ve uygulamaları konusunda iddialı olduklarını kaydetti.
Tüketiciye en kaliteli hizmeti sunmalarını sağlayacak en uygun frekansa talip olduklarını ifade eden Öğüt, şunları aktardı: "Vodafone olarak, dünyada en çok ülkede kendi markasıyla 4G hizmeti sunan operatörüz. Bu bizi aynı zamanda dünyada en çok ülkede 4G tecrübesi ve altyapısı olan operatör yapıyor. Grubumuz, dünyada 4G teknolojisini yaratan ve bu teknolojiye yön verenler arasında yer alıyor. 30 yıllık tecrübesiyle tüm dünyada 2G ve 3G'de olduğu gibi 4G teknolojisinin de hayata geçmesinde önemli bir rol üstlenen Grubumuz halihazırda 18 ülkede 4G hizmeti sunuyor. 4G teknolojisinin kullanılacağı başlıca bantlar olan 800, 1800 ve 2600 MHz frekanslarında ihale sonunda operatörlerin toplamda birbirine yakın bir kaynağa sahip olacağı anlaşılıyor. Bunu da etkin rekabet adına olumlu buluyoruz."
'TÜRKİYE'NİN GELECEĞİNE HİZMET EDER'
Turkcell Genel Müdür Vekili Kuruöz ise, 4G ihale sürecinin bir an önce başlaması gerektiğini uzun süredir söylediklerini, bu adımın Türkiye'nin geleceğine hizmet edeceğini söyledi. Süreçte emeği geçen idarecilere teşekkür eden Kuruöz, "Sektörün önü açıldı, yol haritamız belli hale geldi. 4G ile telekomünikasyon sektörü yeni bir ivme kazanacak. Bu ülkenin büyümesinde büyük bir itici güç olacak. Bireylerden kurumlara kadar hepimizin hayatı da zenginleşecek ve teknolojik anlamda önümüzde yeni ufuklar açılacak. O yüzden çok heyecanlıyız" ifadelerini kullandı. Bakan Elvan'ın ihale sürecine ilişkin açıklamalarını olumlu karşıladıklarını dile getiren Kuruöz, "Detayların da ortaya çıkması lazım. O detayları gördüğümüzde yorumları yapacağız" diye konuştu.