Bakan Derviş'in 40 günlük yoğun trafiği

Güncelleme Tarihi:

Bakan Dervişin 40 günlük yoğun trafiği
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2001 00:00


Devlet Bakanı Kemal Derviş'in Hazine'den sorumlu bakan olarak atanmasının ardından geçen 40 gün içinde, işçi ve işveren dünyasında çeşitli sivil toplum kuruluşlarının ilgi odağı oldu.
Haberin Devamı

Devlet Bakanı Derviş, geçen sürede Türk-İş, DİSK, Hak-İş, TESK, gibi çalışma dünyasını temsil eden işçi kuruluşları temsilcilerinin yanı sıra aralarında TÜSİAD, TOBB, TİSK, Türkiye Bankalar Birliği üst düzey yöneticilerinin de olduğu iş dünyasının önde gelen yetkilileri ile çeşitli kereler bir araya geldi.

Bu arada Bakan Derviş ile görüşmek üzere her gün çok sayıda randevu talebinde bulunulduğu, ama yoğun programı nedeniyle görüşme talebinin büyük bir bölümünün yerine getirilmediği öğrenildi.

Sivil toplum kuruluşları ile görüşme çerçevesinde Bakan Derviş ilk olarak, 6 Mart tarihinde İstanbul'da Çınar Oteli'nde TESK Başkanı Derviş Günday ile bir araya geldi.

Bakan Derviş, hazırlanan yeni ekonomik programa destek turları çerçevesinde ise çeşitli sivil toplum kuruluşları ile görüşmeye, çalışma dünyasını temsilcilerini ziyaret ederek başladı.

Bu çerçevede Derviş, 14 Mart tarihinde DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral ve Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu ile görüştü.

BANKALARDAN PROGRAMA DESTEK İSTENDİ

Eski Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Osman Tunaboylu ile diğer kamu ve özel banka temsilcilerini 16 Mart tarihinde kabul eden Derviş, bankalardan programa destek vermelerini istedi.

Derviş, iş dünyası ile görüşme çerçevesinde, 20 Mart tarihinde, TİSK Başkanı Refik Baydur'u ziyaret etti.

Devlet Bakanı Kemal Derviş'in, 22-30 tarihleri arasında Almanya, ABD ve Fransa'ya yaptığı ziyaret nedeniyle sivil toplum kuruluşları ile sürdürdüğü görüşmelere ara verildi.

Derviş, Ankara'ya döndükten hemen sonra, aynı gün TOBB Başkanı Fuat Miras ve TİM Başkanı Okan Oğuz başkanlığında reel sektör temsilcilerini Hazine'de kabul etti

Bakan Derviş daha sonra, 31 Mart tarihinde Ankara'da Başbakan Bülent Ecevit başkanlığında düzenlenen Ekonomik ve Sosyal Konsey toplantısına katıldı.

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Koç'un eski ABD Başkanı George Bush ve The Carlyle Group yöneticilerine İstanbul'da 4 Nisan tarihinde verdiği akşam yemeğine katılan Devlet Bakanı Derviş, ertesi gün sabah kahvaltısında, Eczacıbaşı Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Kordsa Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Türk Henkel ve TESEV'in Başkanı Can Paker'in de aralarında bulunduğu bazı işadamları ile görüştü. Daha sonra Türkiye Bankalar Birliği'ne geçen Bakan Derviş, bazı banka yöneticileri ile bir araya geldi.

Aynı gün Ankara'ya dönen Bakan Derviş 6 Nisan tarihinde Hazine'de Bankalar Birliği Başkan Vekili Akın Akbaygil, Bankalar Birliği Genel Sekreteri Ekrem Keskin ve Ziraat Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Vural Akışık ile görüştü.

Bakan Derviş, bu geçen süre içinde Türkiye'yi ziyaret eden Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu ve İsrail Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Şimon Peres ile görüştü.

İKİ DIŞ SEYAHAT

Geçen 40 gün içinde Bakan Derviş, hazırlanan ekonomik programa dış destek sağlamak amacıyla 12 gün süren iki dış seyahat gerçekleştirdi

Bakan Derviş'in ABD'ye 7-11 Mart tarihleri arasında yaptığı ziyaret sırasında da, Dünya Bankası Başkan Yardımcılığı görevinden istifa işlemlerinin tamamlamasının yanısıra IMF ve Dünya Bankası gibi bazı uluslararası finans çevreleri ile bir araya geldi.

Bakan Derviş, bu çerçevede 22 Mart tarihinde Almanya'ya yaptığı ziyaret sırasında, Almanya Maliye Bakanı Hans Eichel ile görüştü. Türk-Amerikan İş Konseyi'nin 25-28 Mart tarihinde yıllık olağan toplantılarına katılan Bakan Derviş, IMF Başkanı Hörst Köhler, Dünya Bankası Başkanı James Wolfensohn ile ABD Hazine Bakanı Paul O'Neill ile görüşen Bakan Derviş, Türkiye dönüşünde uğradığı Paris'te, 29 Mart tarihinde Fransa Maliye ve Ekonomi Bakanı Laurent Fabius ile görüştü

Hazırlanan ekonomik programa dış destek sağlanması çerçevesinde Bakan Derviş, Türkiye'de 18 Mart tarihinde IMF Avrupa Bölüm Başkanı Michael Deppler, Dünya Bankası'nın Türkiye Temsilcisi Ajay Chhibber ile AB'nin Türkiye Temsilcisi Büyükelçi Karen Fogg'un da aralarında bulunduğu G-7 ülkelerinin Ankara Büyükelçileri ile Ankara Bilkent Oteli'nde bir araya geldi.

Geçen 40 gün içinde Bakan Derviş, çeşitli ülkelerin Ankara'da büyükelçilerinin yanısıra, IMF Avrupa Bölümü Direktörü Michael Deppler, IMF Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli, Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Johannes Linn, Dünya Bankası'nın Baş Ekonomisti ve Başkan Yardımcısı Nicholas Stern, Dünya Bankası Türkiye Temsilcisi Ajay Chhibber ve AB'nin Türkiye Temsilcisi Büyükelçi Karen Fogg ile çeşitli kereler görüşmede bulundu.

Öte yandan, Türkiye'ye 1 Mart tarihinde dönen Bakan Derviş'in bakanlık atama kararı, 2 Mart tarihinde imzaya açılmış ve 3 Mart tarihinde de Resmi Gazete'de yayımlanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!